Welsh cake: Így készítheted el Katalin hercegné kedvenc sütijét

A brit királyi család tagjai híresek arról, hogy szeretnek hagyományos ételeket fogyasztani, és nincs ez másként Katalin hercegné esetében sem. Egyik kedvence a Welsh Cake, azaz a walesi sütemény, amely könnyen elkészíthető, és tökéletes választás egy délutáni tea mellé. Ez az omlós, fűszeres édesség valahol a pogácsa és az amerikai palacsinta között helyezkedik el, és serpenyőben sül, nem sütőben.
A Welsh Cake, vagyis a walesi sütemény egy hagyományos brit édesség, amelyet a 19. század óta készítenek Walesben. Kívül enyhén ropogós, belül pedig puha és omlós. A hagyományos változatban aszalt gyümölcsök, például mazsola vagy ribizli találhatók, és általában egy kis fahéjjal vagy szerecsendióval ízesítik.
Katalin és Vilmos a napokban egy sütiboltban megmutatták, hogy bizony ő is tudnak ilyen kis teasüteményeket sütni.
Ezt a süteményt nem sütőben készítik, hanem serpenyőben sütik meg, így akár egy gyors reggeli vagy uzsonna is lehet belőle.
1. Készítsd elő a tésztát
1. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót.
2. Add hozzá a hideg vajat, majd az ujjbegyeiddel morzsold össze, amíg finom morzsás állagot nem kapsz. Ez a lépés hasonló, mint amikor omlós tésztát készítesz.
3. Szórd bele a cukrot és a fahéjat, majd keverd hozzá az aszalt gyümölcsöket.
2. Állítsd össze a tésztát
4. Üsd bele a tojást, és dolgozd össze a tésztát. Ha túl száraznak érzed, adj hozzá egy kis tejet, amíg össze nem áll egy lágy, de nem ragacsos gombóccá.
5. Lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 1 cm vastagságúra.
3. Szaggatás és sütés
6. Egy pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral szaggass kb. 6-7 cm átmérőjű korongokat.
7. Egy serpenyőt közepes lángon melegíts fel, és kend ki egy kevés vajjal vagy olajjal.
8. A tésztakorongokat tedd a serpenyőbe, és kb. 3-4 percig süsd az egyik oldalukat, amíg aranybarna nem lesz.
9. Fordítsd meg, és a másik oldalukat is süsd meg ugyanennyi ideig.
4. Tálalás
10. A kész Welsh Cake-eket rácsra helyezve hagyd kicsit kihűlni.
11. Hagyományosan porcukorral meghintve tálalják, de vajjal vagy lekvárral is fogyaszthatod.
Tippek és variációk
A Welsh Cake tökéletes példája annak, hogy egy egyszerű recept is lehet különleges. Gyorsan elkészül, nem kell hozzá sütő, és bármilyen alkalomra remek választás. Nem véletlen, hogy Katalin hercegné is nagy rajongója ennek az édes finomságnak! Ha valami újat próbálnál ki, ami nem túl bonyolult, de mégis különleges, akkor mindenképp süsd meg ezt a hagyományos walesi süteményt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.