Cowboyvaj, a mártogatós szószok fenegyereke: pofátlanul élénk ízkavalkád

Húsételek, zöldségek, esetleg rágcsálnivalók mellé mindig jól jönnek a mártogatós receptek. Most egy olyan mártogatós szósz receptjét osztjuk meg veled, mely ízében minden addigi mártást kispadra küld. Ismerd meg a híres cowboyvaj receptúráját.
Ennek a formabontó mártásnak az az igazi erőssége, hogy a paprika, hagyma és citrusfélék karakteres aromáit kombinálja páratlan pontossággal, melyet a vaj semleges, enyhén édeskés ízvilága szelídít egy selymesen lágy szósszá.
Ez az egyedi szószt már csak azért is megéri elkészíteni, mert az egyszerű mártogatós receptek táborát erősíti.
Húsételekhez, például steakhez, különböző sültekhez, illetve grill húsokhoz ajánljuk, de zöldségeket, gombaételeket is parádésan kiegészít.
250 g sótlan vaj
2 tk dijoni mustár
½ citrom leve
½ citrom reszelt héja
4 kis gerezd fokhagyma
1 tk fűszerpaprika
½ tk frissen őrölt bors
½ tk kakukkfű
½ tk chilipor
1 ek zöldhagyma
1 ek petrezselyem
csipet só
1. Mossuk meg és aprítsuk fel a petrezselymet, kakukkfüvet.
2. Alaposan mossuk meg a citromot majd apró lyukú reszelőn reszeljük le a héját. Utána vágjuk félbe és az egyik feléből facsarjuk ki a citromlevet.
3. Vegyünk egy kis lábost és közepes hőmérsékleten melegítsük fel.
4. Amikor kellően felmelegedett, tegyük bele a vajat, majd várjuk meg míg teljesen felolvad.
5. Amikor a vaj már kellően felolvadt, adjuk hozzá a dijoni mustárt, citromlét, valamit nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket és a citromhéjat, utána keverjük el. Ez adja mártogatós szószunk alapját.
6. Adjuk hozzá a petrezselymet, kakukkfüvet, paprikát, chilit, borsot, az apróra vágott hagymát, és a sót, majd közepes lángon kevergessük 5 percig, míg az ízek össze nem érnek.
Tálalhatjuk melegen, akkor remekül működik mártogatós szószként. Ha viszont megvárjuk míg megdermed és folpack segítségével hurkába tekerjük, szeletelt állapotban mutatós és ízletes módon díszíthetjük vele sültjeinket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.