5+1 különleges hozzávaló, amiből mindenki főzni fog 2025-ben

különleges hozzávaló
Shutterstock/Josep Suria -
alapanyagok 2025 hozzávalók főzés konyha
2025-ben olyan alapanyagok hódítanak, amelyek felfrissítik a megszokott ízeket és izgalmas fogásokat varázsolnak az asztalra. Összegyűjtöttünk 5+1 hozzávalót, amelyek biztosan ott lesznek minden otthoni séf konyhájában a következő évben.

Az étkezési divatok jönnek-mennek, mindig van néhány aktuálisan felkapott alapanyag, amiért megőrül a fél világ. Ilyen hozzávaló volt például a kelkáposzta, spirulina, pak choi vagy a vörös lencse. De még ha nem is maradnak örökké, érdemes követni a legújabb étkezési és főzési trendeket, amiből mi is ihletet meríthetünk. Ezek azok az alapanyagok, amelyek népszerűek lesznek 2025-ben.

különleges hozzávaló, yuzu
2025-ben a yuzu az egyik olyan különleges hozzávaló, ami várhatóan nagy népszerűségnek örvend majd.
Forrás: Shutterstock/yukinoshirokuma

5+1 különleges hozzávaló, amit neked is ki kell próbálnod!

1. Yuzu

Lehet, hogy már hallottál a yuzuról, de 2025 lesz az az év, amikor igazán nagyot fog robbanni. 

A yuzu egy kelet-ázsiai citrusfélékhez tartozó gyümölcs, amelynek íze friss, pikáns, és egyesíti a citrom, narancs és grapefruit ízjegyeit. Sárga, göröngyös héja van, és a leve és héja is felhasználható, hasonlóan a citromhoz vagy lime-hoz. Japán, koreai és kínai konyhákban széles körben használják, de csak most kezd igazán elterjedni világszerte.

Számos ételt találsz, amelyben használják a yuzut, édes és sós receptekben egyaránt fellelhető.

2. Gombák

Bár a gombák soha nem mentek ki a divatból, úgy tűnik, hogy 2025-ben különösen trendivé válnak. Ennek egyik oka a tápértékük és az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk. Mostanában egyre többet beszélnek úgynevezett funkcionális gombákról, például reishi, amelyek antioxidánsokban gazdagok és számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek. 

Míg a funkcionális gombák jellemzően italokban és táplálékkiegészítőkben találhatók, várhatóan 2025-ben egyre inkább elterjednek az étkezéseinkben is.

Ez összefüggésbe hozható a növényi alapú étrendek iránti fokozódó érdeklődéssel is. Népszerű választás lehet a húsos ördögszekér gomba, amelyet reszelve vagy akár olyan módon is elkészíthetünk, mint a fésűkagylót. De remek fogások készíthetők a kisebb enoki gomba, az umamis ízű porcini gomba, vagy az ízletes, komplex sárga rókagombából is. 

3.  Tengeri alga

Rengetegféle tengeri alga létezik, például nori, wakame, kombu és dulse.  Mindegyiknek megvan a saját íze és kulináris felhasználási módja. Az ehető tengeri algák évszázadok óta alapvető részei számos ázsiai konyhának. Mostanában azonban világszerte egyre inkább elterjednek, mivel egyre többen keresnek új, egészséges és fenntartható étkezési lehetőségeket.

A sushi tekercsektől kezdve a tengeri algás nassolnivalókig, egyre gyakoribb látvány, hogy ezek a tengerből származó zöldek felbukkannak éttermek étlapjain, boltban és várhatóan 2025-ben egyre többen fognak főzni velük otthon is. A tengeri algák környezetbarát tulajdonsága szintén hozzájárul növekvő népszerűségükhöz. Nincs szükség friss vízre, műtrágyára vagy földterületre a termesztésükhöz, és még a klímaváltozás elleni küzdelemhez is hozzájárulhatnak, mivel elnyelik a szén-dioxidot. 

4. Csípős méz

Ha figyelemmel kíséred az aktuális étkezési trendeket, valószínűleg már találkoztál a csípős mézzel. De ez az édes és fűszeres finomság 2025-ben még inkább a figyelem középpontjába kerül. Ha még nem próbáltad, most van itt az ideje, hogy otthon is elkezd használni!

De mi is pontosan a csípős méz? Lényegében egyszerűen méz, amit chilivel vagy más csípős hozzávalókkal kevernek. A pikáns, különleges ízélményért a méz édességét ötvözi a fűszeres ízekkel.

Bár úgy tűnhet, hogy egy új találmányról van szó, valójában Brazíliában már évszázadok óta használják, mind étkezési célokra, mind pedig a hagyományos gyógyászatban. Bár boltban is vásárolható, könnyen elkészítheted otthon: az egyszerűbb változat, amikor csupán forró szósszal keverjük össze a mézet, vagy választható egy hosszabb eljárást is, amely során chili paprikát áztatunk a mézben, amíg el nem éri a kívánt csípősségi szintet. Számos receptben nagyszerűen felhasználható öntetként vagy szószként, de ennél sokkal többre is képes. Kiváló alapanyag glazúrokhoz és marinádokhoz, mivel édes és csípős ízt ad, miközben segít a hozzávalóknak ragacsosra és karamellizáltra sülni. Sós ételeken kívül édességekben és italokban is remekül működik.

5. Meggy

A meggy idén különösen divatos, és 2025-re biztosan minden konyhában megtalálható lesz. Míg az édes változatok régóta alapvetőek a desszertekben, a savanyú meggy most végre megkapja a maga pillanatait. A savanykás ízük miatt rendkívül sokoldalúak, és nemcsak édes finomságokban használhatók. A koktéloktól kezdve a sós szószokig, a savanyú meggy idén mindenhol fel fog bukkanni.

Az édes és savanyú ízek egyensúlya adja a vonzerejüket, mélységet adva a különböző ételeknek.  Készíthetsz savanyú meggyből szószt, amely jól illik a választott fehér- vagy vöröshúshoz, vagy egy erőteljes, savanykás chutney-t, amit sajt tálak mellé tálalhatsz. De persze a meggy a sütikben is remekül megállja a helyét. Savanykás íze jól kiegészíti a gazdagabb alapanyagokat, mint a csokoládé vagy vanília. Akár sós, akár édes ételt készítesz, a meggy tökéletes kiegészítője lehet a repertoárodnak.

A friss meggy rövid nyári szezonjában elérhető, de majdnem olyan jó a fagyasztott vagy befőtt változata is. Ez azt jelenti, hogy mindig kéznél lehet, hogy kipróbálj vele új recepteket, vagy feldobd vele az ételt. Vannak hagyományos receptek is, mint a Fekete-erdő torta, amelyek savanyú meggyel készülnek, de valószínű, hogy a meggy sokkal szélesebb körben is fel fog bukkanni, mielőtt az év véget érne.

+1 Pisztácia

Lehet, hogy 2025 lesz a pisztácia éve? Eddig talán csak héjában vásároltad meg, sózva és nassolásra készen, vagy épp a pisztáciás fagylalt a kedvenced, de úgy tűnik, hogy 2025-ben sokkal szélesebb körben használják majd. Gazdag, diós, enyhén édes ízük és élénk zöld színük minden ételhez szép kiegészítést ad. A megnövekedett érdeklődés valószínűleg a Dubai csokoládéval kapcsolatos népszerűségének köszönhető, amely pisztáciával és ropogós knafeh tésztával van töltve. 

Az üzletekben egyre több pisztáciás péksüteményre, csokoládéra, tortákra és más édességekre bukkanhatsz. De, mint a legtöbb étkezési trend, ez az otthoni főzés/sütés során is meg fog jelenni.

Bár az egész pisztácia sok receptben jól jön, a pisztáciakrém tökéletes desszertekhez. Ez a finomság őrölt pisztáciából, cukorból, vajból, valamint tejből vagy tejszínből készül. Tökéletes töltelékek készítéséhez péksüteményekhez, süteményekhez, trüffelekhez és más édes finomságokhoz. De a pisztáciával nemcsak édességeket, hanem sós ételeket is készíthetünk, például pestót, vagy risottót.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.