Így készül a házi ételízesítő, jobb, mint a márkás elődei

A házi ételízesítő nemcsak egészségesebb, hanem sokkal finomabb is, mint a bolti változatok. Mesterséges adalékanyagok és ízfokozók nélkül is elérhetjük azt a gazdag, természetes ízt, amely feldobja az ételeinket. Ráadásul pontosan tudjuk, milyen alapanyagok kerülnek bele, így garantáltan friss és tiszta összetevőkből készíthetjük el. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan készítheted el otthon a tökéletes házi ételízesítőt!
Ezért érdemes házi ételízesítőt készíteni
A klasszikus házi ételízesítő alapja a zöldségek és a só, de ízlés szerint fűszerekkel is gazdagíthatjuk.
Alap zöldségek:
• 3 nagy sárgarépa
• 2 fehérrépa (gyökérpetrezselyem)
• 1 kisebb zellergumó
• 1 nagy vöröshagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• 1 kisebb karalábé
• 1 csokor petrezselyemzöld
• 1 csokor zellerzöld
Opcionális hozzávalók (ízesítéshez)
• 1 paprika
• 1 paradicsom
• 1 kisebb póréhagyma
• 1 kávéskanál kurkuma (szép arany színt ad)
• 1 teáskanál őrölt feketebors
• 1-2 babérlevél (szárított, összemorzsolva)
Sózás és tartósítás
• 150-200 g só (a zöldségek súlyának kb. 20%-a)
• 1-2 evőkanál olívaolaj (ha krémes verziót szeretnél)
1. A zöldségek előkészítése
Alaposan mosd meg és hámozd meg a zöldségeket. Vágd őket kisebb darabokra, hogy könnyebb legyen dolgozni velük.
2. A zöldségek aprítása
A legegyszerűbb módja, ha konyhai aprítógépben vagy robotgépben apróra darálod a zöldségeket. Ha nincs ilyen eszközöd, reszeld le a zöldségeket, vagy vágd őket nagyon apróra.
3. Só hozzáadása és érlelés
A zöldségekhez keverd hozzá a sót, és hagyd állni kb. 30 percig, hogy levet engedjenek. Ezután újra keverd át, és már mehet is a következő lépésre.
4. Szárítás vagy főzés (két módszer)
A besózott zöldségeket alacsony hőmérsékleten (50-70°C-on), sütőben vagy aszalógépben szárítsd ki teljesen. Közben néha keverd át, hogy egyenletesen száradjanak. Ha kiszáradt, őröld porrá vagy hagyd durvább szemcsésre.
A besózott zöldségeket aprítógépben pürésítsd krémes állagúra. Adj hozzá 1-2 evőkanál olívaolajat, hogy selymesebb legyen. Tedd jól záródó üvegbe, és tartsd hűtőben.
• Szárított ételízesítő: Légmentesen zárható üvegben vagy dobozban, száraz helyen több hónapig is eltartható.
• Krémes verzió: Hűtőben tárolva kb. 3-4 hónapig használható, de akár le is fagyaszthatod kis adagokban.
A házi ételízesítő szinte minden sós ételbe kiváló:
Általában 1 teáskanál házi ételízesítő megfelelő egy adag ételhez, de ízlés szerint adagolhatod. A házi ételízesítő elkészítése nemcsak egyszerű, hanem rengeteg előnnyel is jár: egészségesebb, finomabb és teljesen személyre szabható. Ha szeretnéd elkerülni a bolti ételízesítők mesterséges adalékanyagait, próbáld ki ezt a receptet!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.