vegetáriánus böjt recept
Ha azt hiszed, a böjt egyet jelent az íztelen és unalmas ételekkel, akkor itt az ideje, hogy újragondold! A böjt nemcsak a testi megtisztulásról szól, hanem arról is, hogy tudatosabban táplálkozunk, és felfedezzük az egészséges, mégis ízletes fogásokat.

Ezek az ételek nemcsak táplálóak, hanem tele vannak ízekkel és energiával! Próbáld ki őket, és élvezd a böjt könnyed és ínycsiklandó oldalát! Ha még több inspirációra van szükséged, próbálj ki különböző fűszereket és alapanyagokat, hiszen a böjt ideális alkalom arra, hogy új ízekkel kísérletezz! Mutatunk három egyszerű, de isteni finom receptet, amelyek nemcsak egészségesek, de garantáltan feldobják a napodat!

böjt, receptek, bulgursaláta
Egy színes bulgursaláta kiváló választás a böjt napokra. 
Forrás: Shutterstock

3 isteni fogás a böjt napokra

1. Krémes kókusztejes sütőtökkrémleves

A sütőtök nemcsak az őszi hónapok kedvence, hanem a tavaszi hónapokban is egy igazi vitaminbomba. Tele van rostokkal, antioxidánsokkal és ásványi anyagokkal, így tökéletes választás a böjti időszakra is. A kókusztej krémessé és egzotikusan lággyá varázsolja ezt a levest, amit egy csipet curry fűszerkeverék tesz igazán különlegessé.

Hozzávalók:

  • 500 g sütőtök
  • 400 ml kókusztej
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk curry fűszerkeverék
  • 1 tk só
  • ½ tk bors
  • 1 ek olívaolaj
  • Pirított tökmag a tálaláshoz

Elkészítés:

A sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk, és egy fazékba tesszük. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a sütőtököt, fűszerezzük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor a tök megpuhult, hozzáöntjük a kókusztejet, és botmixerrel krémesítjük. Pirított tökmaggal megszórva tálaljuk.

2. Zöldséges bulgursaláta citrusos öntettel

A bulgur az egyik legjobb alternatíva a hagyományos köretek helyett, hiszen magas rosttartalmának köszönhetően hosszabb ideig teltségérzetet biztosít. A friss zöldségekkel és a citrusos öntettel egy könnyű, frissítő ételt eredményez, ami tökéletes akár ebédre, akár vacsorára.

Hozzávalók:

  • 200 g bulgur
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 kígyóuborka
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 marék dió
  • 1 citrom leve
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 tk méz
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A bulgurt kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A zöldségeket apróra vágjuk, a diót durvára törjük. Az öntethez összekeverjük a citromlevet, az olívaolajat, a mézet, a sót és a borsot. A bulgurt összeforgatjuk a zöldségekkel, a dióval és az öntettel. Hűtőben állni hagyjuk fél órát, hogy az ízek összeérjenek.

3. Almás-diós zabkása fahéjjal

Reggelire vagy akár desszertként is tökéletes választás ez a fűszeres zabkása, amely tele van energiával és egészséges összetevőkkel. A fahéj és az alma természetes édessége miatt nincs szükség hozzáadott cukorra, de ha mégis egy kis extra édesítésre vágysz, egy kevés méz vagy juharszirup csodát tesz vele.

Hozzávalók:

  • 50 g zabpehely
  • 250 ml növényi tej (mandula, zab vagy kókusztej)
  • 1 közepes alma
  • 1 marék dió
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk méz (opcionális)

Elkészítés:

A zabpelyhet a növényi tejben alacsony lángon főzzük, amíg besűrűsödik. Az almát lereszeljük, majd a zabkásához keverjük. Fahéjjal ízesítjük, és tálaláskor megszórjuk durvára vágott dióval. Ha édesebbre vágyunk, egy kevés mézet is csorgathatunk rá.

Formabontó böjtölős módszerek a testi-lelki megtisztulásértTudtad? Ezek a babonák és népszokások köthetők hamvazószerdához – Még nem késő felkészülni!Az egyik legnépszerűbb diéta durván lassítja a haj növekedését

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.