Mit csináljunk a felesleges főtt tojással? – 3 kreatív maradékmentő recept húsvét utánra

Shutterstock - Esin Deniz
maradékmentés húsvét 2025 recept húsvét
Húsvét után csak kapkodjuk a fejünket, hogy hová lett a hely a hűtőben – minden polcon főtt tojások figyelnek ránk, némán, de követelőzően. Ha már unod a szimpla főtt tojásos szendvicset, itt az ideje bevetni néhány izgalmas, mégis pofonegyszerű receptet. Olyan maradékmentő ötleteket hoztunk, amelyekkel nemcsak elfogynak a tojások, de a család még repetát is fog kérni.

A főtt tojás az egyik legszerényebb maradék a világon – csendben lapul a hűtőben, nem romlik meg gyorsan, mégis minden nap egyre nagyobb bűntudattal nézünk rá. Mintha csak azt suttogná: „Most komolyan, már megint rám csuktad az ajtót?” Pedig egy kis kreativitással igazi gasztro élmény lehet belőle. A főtt tojás ezerarcú alapanyag: krémes, laktató, jól fűszerezhető, és szinte bármibe belecsempészhető. Ebben a cikkben három olyan receptet mutatunk, ami segít megmenteni a maradékokat – és közben új kedvencekké is válhatnak.

húsvét, főtt tojás, maradékmentés
A főtt tojás az egyik legszerényebb maradék a világon – csendben lapul a hűtőben, nem romlik meg gyorsan, mégis minden nap egyre bűntudatosabban nézünk rá
Forrás: Shutterstock

Három ínycsiklandó recept a megmaradt főtt tojások megmentésére

Tojásos curry fűszeres paradicsomszószban

tojásos curry
Tojásos curry fűszeres paradicsomszószban 
Forrás: Shutterstock

Hozzávalók

  • 4 db főtt tojás
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál friss reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál curry por
  • 1/2 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1/2 teáskanál őrölt kömény
  • 1/4 teáskanál chilipehely vagy őrölt chili
  • 400 g darabolt paradicsom (konzerv vagy friss)
  • 100 ml kókusztej vagy víz (ízlés szerint: krémesebb vagy könnyebb verzióhoz)
  • Só, bors ízlés szerint
  • Friss koriander vagy petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítése

  1. Hámozd meg a főtt tojásokat, és egy éles késsel hosszában félbevágva tedd félre – de ha szeretnéd, egészben is felhasználhatod őket.
  2. Egy serpenyőben melegítsd fel az olajat közepes lángon. Add hozzá az apróra vágott hagymát, és pirítsd 4-5 percig, amíg üveges és enyhén aranybarna lesz.
  3. Add hozzá a fokhagymát, gyömbért, majd a fűszereket: curry por, kurkuma, kömény, chili. Kevergesd 1 percig, hogy az aromák felszabaduljanak.
  4. Öntsd hozzá a darabolt paradicsomot és a kókusztejet vagy a vizet. Sózd, borsozd, és főzd közepes lángon 10-15 percig, amíg sűrű szószt nem kapsz.
  5. Tedd bele a tojásokat a szószba, és óvatosan forgasd meg, hogy mindenhol bevonja őket a szósz. Főzd további 3-4 percig.
  6. Tálaláskor szórd meg friss korianderrel vagy petrezselyemmel.

Tipp

Kínáld puhára főtt jázmin- vagy basmati rizzsel, vagy naan kenyérrel, pitával. Ha szereted az extra ízeket, egy kis lime-lével is megcsepegtetheted a tetejét.

Japán tojásos szendvics (Tamago Sando)

japán tojásos szendvics
Japán tojásos szendvics
Forrás: Shutterstock

Hozzávalók

  • 4 db főtt tojás
  • 2 evőkanál japán majonéz (vagy sima, jó minőségű majonéz)
  • 1 teáskanál tejszín vagy tej (opcionális, a krémesebb állagért)
  • Só, bors ízlés szerint
  • 4 szelet puha fehér kenyér (héj nélkül a klasszikus változathoz)

Elkészítése

  1. A főtt tojásokat hámozd meg. Két tojást villával törj össze finomra, a másik kettőt vágd durvábbra – így krémes, de textúrában gazdag lesz a töltelék.
  2. Keverd össze a tojást a majonézzel és a tejszínnel/tejjel, ízesítsd sóval és frissen őrölt borssal.
  3. A kenyérszeletek héját vágd le –, ha klasszikus „sando” stílust szeretnél.
  4. Kend rá a tojásos krémet az egyik szeletre, majd borítsd be a másikkal.
  5. Óvatosan nyomd össze, és vágd ketté átlósan vagy középen.
  6. Tálaláskor díszítheted egy kevés extra majonézzel vagy aprított snidlinggel.

Tipp

A japán majonéz (pl. Kewpie) kissé savanykásabb és gazdagabb ízű, de sima majonézzel is működik. Ha extra autentikus hatást szeretnél, tálald bento-stílusban egy kis salátával vagy gyümölccsel.

Villámgyors tojásropogós 

tojásropogós
Villámgyors tojásropogós
Forrás: Shutterstock

Hozzávalók

  • 4 db főtt tojás
  • 1 nyers tojás
  • 1/2 csésze reszelt sajt (pl. trappista, cheddar vagy gouda)
  • 2 evőkanál finomra vágott újhagyma vagy snidling
  • 1-2 evőkanál liszt (vagy zsemlemorzsa, ha ropogósabb textúrát szeretnél)
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 csipet fokhagymapor
  • Olaj a sütéshez

Elkészítése

  1. A főtt tojásokat törd össze egy villával, vagy vágd össze késsel apró darabokra.
  2. Add hozzá a reszelt sajtot, az aprított újhagymát, a lisztet, a nyers tojást, és fűszerezd sóval, borssal, fokhagymaporral.
  3. Keverd össze a masszát, amíg formázható állagot nem kapsz (ha túl lágy, adj hozzá még egy kis lisztet).
  4. Formázz belőle kis lepénykéket vagy gombócokat.
  5. Egy serpenyőben melegíts olajat közepes lángon, majd süsd aranybarnára a fasírtokat oldalanként kb. 2-3 perc alatt.
  6. Papírtörlőn csepegtesd le, majd tálald frissen, melegen.

Tipp

Tálalhatod mártogatóssal (joghurtos-fokhagymás- vagy chiliszósz), friss salátával vagy akár reggelire, pirított kenyér mellé.

Húsvéti piros tojás, bárány, sonka, torma: vajon mit jelképeznek?Itt a jó idő! Mutatjuk a 10 legjobb tippet a tavaszi fogyáshozEzeket az ételeket soha ne edd éhgyomorra, mert megbetegedhetsz

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.