Lakomázz úgy mint, Kleopátra! Receptek az ókori Egyiptomból

Minden idők egyik leglenyűgözőbb uralkodónője művelt, intelligens nő volt, akit félreértett a történelem. Régészeti leletek alapján Kleopátra hétköznapjaiba nyerhetünk bepillantást, ha elkészítjük az általa fogyasztott ételeket. Velünk tartasz egy kulináris időutazásra?
Elsősorban a filmiparnak köszönhető, hogy Kleopátra – hivatalos nevén VII. Kleopátra egyiptomi fáraónő – mindössze szépségével hódított. Pedig egy páratlan diplomáciai érzékkel megáldott, több nyelven beszélő intelligens nő volt, aki eszének köszönhetően őrizte meg hatalmát.
A legendás egyiptomi uralkodónő a Ptolemaida dinasztiából elsőként tanulta meg az egyiptomi nyelvet.
Kleopátra multikulturális környezetben élt, mely jól jött akkor, amikor különböző népekkel folytatott politika útvesztőjében kellett lavíroznia. Ez a sokszínűség nem csupán műveltségében, de tányérján is visszaköszönt.
Egyiptomi receptek nem maradtak fent, azonban a korszak római szerzőinek (Apicius, Plinius), hellenisztikus írók (Athenaeus), valamint az egyiptomi régészeti ásatások alapján rekonstruálható, miket fogyaszthatott VII. Kleopátra. Az olyan alapanyagok, mint a búza, a datolya, az árpa, a kecskesajt, a méz, a kömény és a menta több régészeti emlékből visszaköszön.
Az alábbi receptek tehát nem papirusztekercseken maradtak fenn, azonban hű rekonstrukciói a korszak kulináris világának.
1. A lisztet és a sót egy tálban összekeverjük. Az olívaolajat és a meleg vizet kevergetés mellett lassan hozzáadagoljuk. Addig gyúrjuk, míg ragacsos tésztát nem kapunk.
2. Miután összegyúrtuk, lefedve 10-15 percig pihentetjük.
3. A kész tésztát egyenlő részekre osztjuk és nagyjából kézfejnyi méretű lapos lepényekre nyújtjuk.
4. Oldalanként 2-3 percig aranybarnára és enyhén puffadtra sütjük forró, száraz serpenyőben, vagy rácson.
5. Még melegében ízlés szerint magvakkal díszítjük.
1. Egy tálban finoman darabokra szedjük a kecskesajtot.
2. Rácsurgatjuk a mézet, majd megszórjuk mentával.
3. Tálalás előtt meglocsoljuk olívaolajjal a kecskesajtot.
1. Alaposan mossuk le a szőlőleveleket.
2. Keverjük össze az árpát, citromhéjat, olajat, sót és a fűszernövényeket.
3. Minden levélre kanalazzunk a töltelékből, majd szorosan tekerjük fel.
4. Serpenyőben pároljuk 10-15 percig.
1. Egy tálban gyúrjuk össze a darált húst, fűszereket, fokhagymát, mentát, sót és a borsot.
2. Formázzunk kis húsgombócokat
3. Olívaolajon 205 fokon süssük ki a gombócokat barnulásig.
1. Kimagozzuk a datolyákat és bevágjuk az egyik oldalon.
2. A pisztáciát, datolyát és borsot egy mozsárban vagy darálóban pépesre aprítjuk úgy, hogy darabos maradjon.
3. A datolyákat megtöltjük egy-egy kanál keverékkel.
4. A mézet serpenyőben felforrósítjuk, majd megforgatjuk benne a datolyát. Kihűlés után azonnal tálalhatjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.