Lakomázz úgy mint, Kleopátra! Receptek az ókori Egyiptomból

Hulton Archive - Heritage Images
fáraó recept Kleopátra Egyiptom
Egyiptom legendás királynőjét számos rejtély övezi. Ha viszont elkészítjük Kleopátra lakomáját, legalább hétköznapjai közelebb kerülhetnek hozzánk.

Minden idők egyik leglenyűgözőbb uralkodónője művelt, intelligens nő volt, akit félreértett a történelem. Régészeti leletek alapján Kleopátra hétköznapjaiba nyerhetünk bepillantást, ha elkészítjük az általa fogyasztott ételeket. Velünk tartasz egy kulináris időutazásra?

Kleopátra lakomája
Kleopátra lakomáját magad is elkészítheted!
Forrás:  Getty Images

Kleopátra a kultúrában és a történelemkönyvekben

Elsősorban a filmiparnak köszönhető, hogy Kleopátra – hivatalos nevén VII. Kleopátra egyiptomi fáraónő – mindössze szépségével hódított. Pedig egy páratlan diplomáciai érzékkel megáldott, több nyelven beszélő intelligens nő volt, aki eszének köszönhetően őrizte meg hatalmát.

A legendás egyiptomi uralkodónő a Ptolemaida dinasztiából elsőként tanulta meg az egyiptomi nyelvet.

Kleopátra multikulturális környezetben élt, mely jól jött akkor, amikor különböző népekkel folytatott politika útvesztőjében kellett lavíroznia. Ez a sokszínűség nem csupán műveltségében, de tányérján is visszaköszönt.

Mit evett Kleopátra? A receptek régészeti háttere

Egyiptomi receptek nem maradtak fent, azonban a korszak római szerzőinek (Apicius, Plinius), hellenisztikus írók (Athenaeus), valamint az egyiptomi régészeti ásatások alapján rekonstruálható, miket fogyaszthatott VII. Kleopátra. Az olyan alapanyagok, mint a búza, a datolya, az árpa, a kecskesajt, a méz, a kömény és a menta több régészeti emlékből visszaköszön.

Az alábbi receptek tehát nem papirusztekercseken maradtak fenn, azonban hű rekonstrukciói a korszak kulináris világának.

Kleopátra lakomája receptekkel

1. Tönkebúza laposkenyér

Hozzávalók:

  • 140 g csésze tönkeliszt (Emmer liszt)
  • 125 ml meleg víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • Csipet tengeri só
  • Díszítéshez zúzott feketekömény vagy koriandermag

Tönkebúza laposkenyér készítése:

   1. A lisztet és a sót egy tálban összekeverjük. Az olívaolajat és a meleg vizet kevergetés mellett lassan hozzáadagoljuk. Addig gyúrjuk, míg ragacsos tésztát nem kapunk.
   2. Miután összegyúrtuk, lefedve 10-15 percig pihentetjük.
   3. A kész tésztát egyenlő részekre osztjuk és nagyjából kézfejnyi méretű lapos lepényekre nyújtjuk.
   4. Oldalanként 2-3 percig aranybarnára és enyhén puffadtra sütjük forró, száraz serpenyőben, vagy rácson.
   5. Még melegében ízlés szerint magvakkal díszítjük.

2. Mézes kecskesajt mentával

Hozzávalók:

  • 1 csomag  chèvre vagy labneh típusú kecskesajt
  • 1 ek méz
  • 1 tk zúzott nyers menta
  • olívaolaj ízlés szerint

Mézes kecskesajt elkészítése

   1. Egy tálban finoman darabokra szedjük a kecskesajtot.
   2. Rácsurgatjuk a mézet, majd megszórjuk mentával.
   3. Tálalás előtt meglocsoljuk olívaolajjal a kecskesajtot.

3. Töltött szőlőlevél árpával és gyógynövényekkel

Hozzávalók:

  • 12 db friss szőlőlevél
  • 125 ml főtt árpa
  • 1 ek kapor
  • 1 ek aprított menta
  • ½ citrom héja
  • 1 ek olívaolaj
    Só ízlés szerint

Töltött szőlőlevél elkészítése

   1. Alaposan mossuk le a szőlőleveleket.
   2. Keverjük össze az árpát, citromhéjat, olajat, sót és a fűszernövényeket.
   3. Minden levélre kanalazzunk a töltelékből, majd szorosan tekerjük fel.
   4. Serpenyőben pároljuk 10-15 percig.

4. Bárányhúsgombóc

Hozzávalók:

  • ½ kg darált bárányhús
  • 1 tk őrölt koriander
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek aprított menta
  • Só-bors ízlés szerint
  • Sütéshez olívaolaj

Bárányhúsgombóc elkészítése

   1. Egy tálban gyúrjuk össze a darált húst, fűszereket, fokhagymát, mentát, sót és a borsot.
   2. Formázzunk kis húsgombócokat
   3. Olívaolajon 205 fokon süssük ki a gombócokat barnulásig.

5. Pisztáciával töltött datolya

Hozzávalók:

  • 1 csomag datolya
  • 1/2 csésze zúzott pisztácia
  • 1 tk bors
  • 2 ek méz
  • 1 csipet fahéj opcionálisan

Pisztáciás datolya elkészítése:

   1. Kimagozzuk a datolyákat és bevágjuk az egyik oldalon.
   2. A pisztáciát, datolyát és borsot egy mozsárban vagy darálóban pépesre aprítjuk úgy, hogy darabos maradjon.
   3. A datolyákat megtöltjük egy-egy kanál keverékkel.
   4. A mézet serpenyőben felforrósítjuk, majd megforgatjuk benne a datolyát. Kihűlés után azonnal tálalhatjuk.

6 nő, aki megváltoztatta a világot – Kleopátrától Teréz anyáigA világ legősibb desszertjének receptje i. e. 1750-ből: így készítheted el a mersutPróbáld ki az ókori Róma ízeit! 3 különleges étel, amit otthon is elkészíthetsz

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.