Egészséges és finom: Air fryer cukkinichips recept, amit imádni fogsz

recept cukkini Air fryer finom chips egészséges zöldség
Ez a könnyű és ínycsiklandó recept garantáltan az egész család kedvence lesz! A cukkinichipshez a cukkinit karikákra vágjuk, majd olajjal és egy finom morzsás keverékkel bevonjuk. Az air fryerben sütve a chipsek belül puhák, kívül pedig tökéletesen ropogósak lesznek.

Bár az air fryer cukkinichipseket adagonként kell megsütni, ami egy kicsivel több időt vesz igénybe, de cserébe azonban nagyon egyszerű elkészíteni és felejthetetlenül finom. Készítheted köretként a vacsorához, kísérőként az ebédhez, dobhatod salátára, vagy akár snackként is élvezheted. Frissen, melegen fogyasztva az igazi!

cukkinichips
Az air fryerben lévő koncentrált hő és az ínycsiklandó morzsás bevonat együtt a legfinomabb, aranybarnára sült, puha cukkinichipset eredményezi.
Forrás: Shutterstock/Brent Hofacker

Cukkinichips recept lépésről lépésre

Hozzávalók

2 közepes cukkini (kb. 450 g)

1/3 csésze sima, finom morzsa

3 evőkanál frissen reszelt parmezán, plusz a tálaláshoz

2 teáskanál kukoricakeményítő

1/2 teáskanál só, plusz egy csipet a cukkini besózásához

1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors

1 teáskanál granulált fokhagyma vagy 1/2 teáskanál fokhagymapor  (opcionális)

1 csipet cayenne bors, opcionális

1 evőkanál olívaolaj

Főző spray

Cukkiniszusi: egy szuper zöldséges nassolnivaló

Cukkinichips recept tippek

Ha kisebb méretű az air fryer-ed érdemes három adagban megsütni a cukkiniket. 

  • A cukkiniket igyekezz minél vékonyabbra, 4-5 mm vastagságúra vágni. 
  • Mindig hagyományos, sima morzsát használj, ne panko morzsát. A panko nem fog úgy tapadni a cukkinihez, mint a hagyományos morzsa.
  • Ne hagyd ki a cukkini gyors besózását. 
  • A recept kb. 160°C való sütést ír elő. Ez a hőmérséklet elég alacsony ahhoz, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon, de elég magas ahhoz, hogy a cukkini aranybarnára és puhára süljön az air fryerben.
  • Ne bundázd be a cukkinit túl korán. A legjobb, ha közvetlenül a sütés előtt bundázod, így elkerülheted, hogy a morzsa túlzottan átázzon és csomósodjon, és biztosíthatod, hogy a cukkini egyenletesen sül majd.

Elkészítés

1. Vágd le a cukkini végeit. Szeleteld fel a cukkinit 4-5 mm vastag karikákra. Tedd a cukkinit egy közepes tálba, majd szórd meg egy csipet sóval. Használj gumilapátot, nagy kanalat vagy a kezedet, hogy összeforgasd a cukkinit a sóval, majd hagyd állni 5 percig, hogy a só kiszívja a felesleges nedvességet.

2. Egy kis tálban keverd össze a morzsát, a parmezánt, a kukoricakeményítőt, a granulált fokhagymát, a frissen őrölt fekete borsot, egy csipet cayenne borsot, és a maradék 1/2 teáskanál sót, hogy minden jól összeérjen.

3. 5 perc után a cukkini felszínén és a tálban egy kis nedvesség lesz. Használj tiszta konyharuhát vagy papírtörlőt, hogy minél jobban felitathasd a felesleges nedvességet a cukkini karikákról. Nincs szükség arra, hogy egyesével szárítsd meg, vagy áthelyezd őket a tálból.

4. Melegítsd elő az air fryert 160°C-ra, ha a modelled előmelegítést igényel. 

5. Add hozzá az olívaolajat a cukkinihez, és használd a kezedet (vagy egy kanalat, spatulát), hogy minden cukkini karika jól bevonódjon az olajjal. Az air fryer méretétől függően szükség lehet arra, hogy a cukkiniket adagokban süsd meg. Oszd el az olajjal bevont cukkinikat két, vagy három adagra.

6. Tedd a morzsás keverék felét az első adag cukkinihez, és használj egy nagy kanalat vagy spatulát (mivel a morzsa hajlamos ráragadni a kezedre), hogy jól bevonódjanak a cukkini karikák a morzsával.

Tipp: Előfordulhat, hogy néhány morzsa nem ragad rá azonnal, ezért nyugodtan nyomd rá a cukkini karikákra, miközben áthelyezed őket az air fryerbe.

7. Fújd be a kosarakat egy kevés olajspray-vel, hogy ne ragadjon le. Helyezd el az olajjal bevont cukkini karikákat egy rétegben. Ha egy-két karika kicsit átfed, az nem baj, mert sütés közben össze fog zsugorodni. Tedd vissza a kosarat az air fryerbe, és süsd 160°C hőmérsékleten 10 percig.

8. Fordítsd meg a cukkini karikákat, és süsd tovább, amíg a cukkini megpuhul, a panír pedig aranybarnára és ropogósra sül, további 8-12 percig.

9. Tedd át a cukkinikat egy tányérra és tálald azonnal, vagy tedd át egy rácsra, ha nem eszed meg rögtön, hogy ne ázzon el. Ismételd meg a panírozást és a sütést a maradék cukkinikkal. A maradék cukkinit légmentesen záródó edényben tárold a hűtőben legfeljebb 3 napig.

Bátran lecserélheted a fűszereket és a parmezánt is ízlésed szerint. Használhatsz gluténmentes morzsát, válthatsz vegán sajtra, cserélheted a cayenne borsot más chili porra, adhatsz hozzá szárított fűszereket, reszelhetsz rá akár egy kevés citromhéjat is a lehetőségek végtelenek.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Air fryerben készült mogyoróvajas csokis keksz6 gyakori hiba, amit az airfryer használata közben elkövethetszA séf 3 aranyszabálya: így készíthetsz ropogós sült krumplit air fryerben

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.