Vajon a robotporszívó képes hatékonyan közreműködni a házimunkában?

Forrás: emag.hu -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindannyian szeretnénk, ha leülhetnénk és pihenhetnénk, miközben egy intelligens eszköz megtisztítja a házat, vagy lakásunkat. Képes-e egy robotporszívó olyan jó munkát végezni, mint a szokásos porszívó? Mennyire strapabíró, nem akadnak-e el működés közben? Meddig bírja az akkumulátora? Alábbi cikkünkben a válaszok mellett segítséget adunk, hogy milyen szempontok alapján érdemes - hosszabb távon jól működő - készüléket vásárolni.
Forrás: emag.hu

Hogyan működnek a robotporszívók?

A robotporszívókat úgy fejlesztették ki, hogy otthonainkat tisztítsák meg, méghozzá minimális emberi segítséggel. Az újratölthető akkumulátorral működő és teljes mértékben vezeték nélküli gépek szenzorok és kamerák segítségével tudják, hogy merre kell haladniuk. Általában képesek elkerülni a lépcsőket, és elég kicsik ahhoz, hogy az alacsony bútorok alatt szintén kiválóan tudjanak porszívózni.

A robot akkumulátorának teljes feltöltése után képesnek kell lennie arra, hogy azonnal megkezdje a munkát. Időbe telhet, mire a robotporszívó megfelelően „megtanulja” a helyiség elrendezését, illetve kialakítását.

A legalapvetőbb modellek kivételével az összes csatlakozhat az otthoni hálózathoz, így figyelemmel kísérhetjük és beállíthatjuk a tisztítási rendszert a kapcsolódó alkalmazással. Ez ajánlott, mivel ezután képesek lesznek elfogadni a firmware-frissítéseket (a vákuumba épített szoftvert), amelyekkel kiküszöbölhetik az esetleges hibákat és új funkciókat építhetnek be a rendszerükbe.

Megéri vásárolni robotporszívót?

A fentiek ismeretében azt mondhatjuk, hogy egy ilyen eszköz jó befektetés és főleg hosszabb távra, azonban mint minden terméknél itt is fontos a minőség és az ár. Robotporszívót 4 ezer és közel 300 ezer forint között szerezhetünk be a hazai online üzletekben. A márkás (pl.: Xiaomi, Rowenta, Samsung, vagy iRobot) modellek között vannak különbségek. Végig kell gondolni, hogy mekkora a lakásunk vagy az adott helyiség, ahol szeretnénk, hogy kifogástalan munkát végezzen a berendezés.

Ha a lakásunk legtöbb része olyan padlózattal rendelkezik, amelyen nincs szőnyeg, akkor a robotporszívók jó munkát végeznek, hogy napi szinten tisztán tartsák ezeket a felületeket. Azonban alaposabb takarításra egy hagyományos készülékkel továbbra is szükség van időnként.

A kifinomult technológia - a navigációs szoftver, a lépcsőfelfedezés, a szennyeződés érzékelésére szolgáló kameráknak köszönhetően a robotporszívók még mindig viszonylag hatékonyan távolítják el a szennyeződéseket a szőnyegről. A szőnyegpadlós helyiségekben a robot vákuum jól dolgozik, viszont szükséges a hagyományos porszívózás az erős szőnyegszálak miatt.

Mi a helyzet a háziállat szőrével?

A robotporszívók elég nagy mennyiségű szöszt (például háziállatok szőrét) szennyeződésekkel szedhetik össze, azonban a makacsabb szőrökkel nehezebben birkóznak meg. Tegyük hozzá, hogy a sima alap porszívógépek sem tudnak mindent felszedni, erre leginkább a Dyson márka porzsáknélküli változata a legjobb és leghatékonyabb.

Milyen gyakran ütköznek akadályba?

Egyes szőnyeg típusok vagy azok rojtos végei, a különböző földön futó kábelek problémát jelenthetnek, mivel ezek belegabalyodhatnak a kerekekbe vagy a kefékbe. Egy kis felkészüléssel és odafigyeléssel elkerülhetők ezek a „balesetek”.

Lényeges az üzemidő és a zajszint

Az akkumulátor élettartama fontos, különösen, ha nagy a tisztítandó terület, ezért szükségünk lesz egy olyan robotporszívóra, amely elég sokáig takarít, hogy tükörsima legyen a padló, mielőtt visszatérne a töltőállomásra. A zaj tekintetében ezek általában halkabbak, mint a hagyományos gépek, de vannak, amelyeknek bosszantó, magas sípra jellemző hangja van. Egyéni döntés kérdése, hogy csendes, vagy ha bírjuk „hangos” eszközt szeretnénk vásárolni a sokszínű kínálatból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.