Milyen közbeszerzésen ajánlott indulni 2021-ben?

Forrás: freepik -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A közbeszerzésekkel kapcsolatban általában először az a kérdés merül fel, hogy egyáltalán milyen közbeszerzésen érdemes elindulni idén. A tavalyi évet ismerve, valamint tudva azt, hogy Magyarországon évente több ezer közbeszerzési pályázat van, a kérdés nem alaptalan.
Forrás: freepik

Számos területen, számtalan beszerzési és beruházási igény merül fel, amely remek üzleti lehetőséget biztosít a vállalkozások számára, így érdemes tisztában lenni, melyek azok a pályázatok, amelyekre ajánlatos lecsapni. Mai összefoglalónkban ezért arról próbálunk átfogó képet nyújtani a tavalyi év statisztikai adatai alapján, mely területeken célszerű közbeszerzési eljárásokon indulni.

Mely szolgáltatások emelkedtek ki a tavalyi évben?

2020-ban a szolgáltatásra irányuló közbeszerzések összértéke megközelítette az 1000 milliárd forintot. Ebből a hatalmas összegből azonban kiemelkedik 10 szektor, amely többségében osztozott rajta. Ez a 10 szektor a következő:

  • üzleti szolgáltatások
  • javítás és karbantartás
  • építészeti, mérnöki szolgáltatás
  • IT szolgáltatások
  • mezőgazdasági szolgáltatás
  • takarítás és higiéniai szolgáltatás
  • szállítás
  • hulladékkal kapcsolatos szolgáltatás
  • pénzügyi és biztosítási szolgáltatás
  • egészségügyi szolgáltatás

Ezek közül a legjobban teljesítő ágazatoknak az üzleti szolgáltatások, valamint a javítás és karbantartás tekinthető, hiszen ez kettő együtt több, mint 500 milliárd forint értékű közbeszerzést generált.

Fontos tudni, hogy a szolgáltatások esetében nem egyszeri, hanem több évre szóló szerződések találnak gazdát a közbeszerzési eljárás során, és az igénylőnek lehetősége van arra, hogy az igényét előre jelezze. Ez azért jó a vállalkozások szempontjából, mert így előre lehet látni a lejáró szerződédeket, ezzel együtt a jövőbeni lehetőségeket is. A tender-értesítő.hu riportjában megtalálhatja az Önnek releváns lejáró szerződéseket, és aktuális közbeszerzési eljárásokat, aminek köszönhetően előre fel tud készülni a pályázatra.

Milyen értékű közbeszerzési eljárások voltak szektoronként?

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a fenti tíz szektorban az egyes közbeszerzési eljárások értéke kivétel nélkül meghaladja a 100 millió forintos összeghatárt. A szolgáltatások értéke az üzleti szolgáltatások területén a legmagasabb, itt ugyanis a 400 millió forintot is eléri szerződésenként az 1 évre vetített átlagár. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kizárólag olyan közbeszerzési pályázatok vannak, amelyek nagyértékűek. Jellemzően az építőiparban – de a találkozhatunk a mezőgazdasági szolgáltatások, és az üzleti szolgáltatások esetében is – van igen sok olyan közbeszerzési eljárás, melynek értéke nem haladja meg a 25 millió forintit. Ez azért jó, mert ezeken a pályázatokon sikerrel indulhatnak az egészen kis vállalkozások is.

A piaci szereplők száma

Egy-egy közbeszerzési eljárás előtt érdemes azt is tisztán látni, hogy az adott pályázatra hányan jelentkeznek, hiszen ez is segíthet eldönteni, hogy érdemes-e indulni vagy sem. A szolgáltatások esetében azt figyelhetjük meg, hogy egy közbeszerzésre átlagosan kb. 2 pályázatot nyújtanak be a jelentkezők. A legtöbb ajánlatot a takarítás, illetve az építőipar, míg a legkevesebbet az egészségügyi szolgáltatások területén adják.

A viszonylag alacsony szám azonban ne tévesszen meg senkit, ez ugyanis nem azt jelenti, hogy a szolgáltatások piacán ennyire kevés szereplő van. Sokkal beszédesebb az a szám, amely azt mutatja meg, hogy egy adott intervallumban hány nyertes pályázó van az adott szolgáltatás esetében. Ezért a tender-értesítő.hu riportjaiban mindig feltüntetjük azt az aránymutatót is, amely arról ad információt, hogy egy-egy pályázó hány alkalommal nyert az adott szolgáltatási területen. Ez alapján elmondható, hogy a nyertes pályázók 60 százaléka csupán egyetlen alkalommal volt sikeres például az IT szektorban vagy az egészségügyben, amely a piaci szereplők nagy létszámára enged következtetni. Az arány viszonylag alacsony a pénzügyi szolgáltatások területén, ami annak köszönhető, hogy ebben a szektorban eleve kisebb a piaci szereplők száma.

Mi a helyzet az árukkal?

Az árubeszerzések területén némileg eltérő képet figyelhetünk meg, ugyanis míg a szolgáltatások esetében az egészségügyi szolgáltatás a sereghajtó, addig az árubeszerzések esetében mind a köszbeszerzési eljárások számát, mind értékét tekintve az orvosi felszerelések beszerzése dobogós helyen szerepel. Közbeszerzések számát tekintve az első, míg értékét nézve második helyen szerepel az energiaforrásokhoz kapcsolódó közbeszerzések után.

Az ajánlatok száma az áruk esetében is 2-3 körül mozog, a szereplők száma pedig igen vegyes képet mutat. Az orvosi eszközök esetében viszonylag alacsony, ezzel szemben az ipari és villamos gépek beszerzéseinél, valamint a gépjárművek, számítógépek és a bútorok közbeszerzési piacán sok szereplő található. Ezek emiatt jó lehetőséget biztosítanak a kisebb vállalkozások számára is.

Összességében azt mondhatjuk, hogy mind a szolgáltatások (pl. takarítás, építőipar, javítás), mind az áruk (pl.: ipari és villamos gépek, gépjárművek, számítógépek, bútorok) területén számos olyan közbeszerzési eljárás van, amelyen sikerrel indulhat egy kisebb vállalkozás is. A tender-értesítő.hu személyre szabott értesítői, riportjai és statisztikái pedig nagyban megkönnyítik az Ön helyzetét, hiszen naprakészen ismerheti meg a releváns lehetőségeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.