Mi a macaron?
A macaron Franciaországban népszerű, különleges desszert, általában 3 cm átmérőjű színes korong. Darált mandulából, cukorból és (cukorsziruppal felvert) tojásfehérjéből készül a két kis, általában 3 cm átmérőjű korong, amelyet csokoládé- vagy más ízesítésű krémmel tapasztanak össze.
A jó macaron könnyű, légies, a külső kérge finoman roppan, de éppen csak annyira, hogy rövid hatásszünet után az ember azonnal a tömör közepénél találja magát. Ezután jön a szerelem. A különleges ízek harmóniája, a macaron egyedi állaga és nem utolsósorban változatos színvilága, ami igazán rabul ejti ennek a nyalánkságnak a rajongóit. Aki kóstolt már valódi, szakszerűen elkészített változatot (elsőre leginkább Párizsban, ahol óriási kultusznak örvend), megérti, hogy miért a nagy nemzetközi őrület. A legjobb cukrászatok naponta több ezret adnak el belőlük. A macaron eredetileg olasz származású, a források egy része szerint Velence környékén kezdték el készíteni a 14-15. században. Akkor maccarone néven még nem ezt a desszertet értették, hanem bármilyen apró édességet, ami tojásfehérjéből és darált mandulából, vagy más olajos magból készült. Később kikerült Olaszországból (elsősorban az olasz zsidókon, ill. a karmelita nővéreken keresztül), és nemzetközi karriert futott be. Ma az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék.
Mi a Macaron Nap?
New Yorkban és Párizsban már sokadik éve rendezik meg a Macaron Napot, mindig március 20-án. Ezen a napon bemutatkoznak a macaront árusító üzletek és számos rendezvényen népszerűsítik ezt a különleges, színes édességet.
Mi lesz Budapesten?
Több nagy presztízsű cukrászda, például a La Praline, a Centrál Kávéház, a Four Seasons Gresham, a Gerbaud és az á table egészen biztosan ott lesz a kiállítók között. Az elismert macaronkészítő Korponai Péter a Desszert Neked keretein belül érkezik. Kiállít a Villa Bagatelle, a Sarki Fűszeres, a Gundel Cukrászda, a Sugar! és még sokan mások. A macaron témához kapcsolódó konyhai eszközökkel, ékszerekkel és kis macaron-szappanokkal érkező kiállítókkal is színesítjük a palettát. Büszkeségünk, hogy Zólyomi Zsolt, Magyarország egyetlen parfümőre csodálatos macaron-illatokkal és meglepetés-termékekkel érkezik. A Zazzi cukrászda és a Marumoto teaház ínyenc macaronokat küld a helyszínre. Velünk lesz Raj Ráchel, aki nemcsak a flódni, hanem a tortadizájn megszállottja, és lesznek olyanok, akik először "kóstolják meg" a
Macaron Napot: Rúzsa Magdi, Zséda, Gianni, Oláh Gergő, Geszti Péter, Domokos Fanni és még sokan mások.
Mikor?
2013. március 20.
Hol?
Budapest, Erzsébet tér, Akvárium Klub
Mennyiért?
A jegyek elővételben 1500 Ft-ba, a helyszínen 2000 Ft-ba kerülnek, amelyért az idejében érkezők a készlet erejéig ajándék macaront is kapnak belépéskor.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.