Egy rosé élvezeti értékét nemcsak a szép szín, de a pezsgő stílusa, karaktere adja meg. A trend, ahogy annak idején a pezsgőkészítés, a világhírű észak-franciaországi régióból, Champagne-ból hódította meg az egész világot. Ezen a borvidéken a chardonnay mellett két kékszőlőből, pinot noirból és pinot meunier-ből is fehérbort készítenek, a legtöbb rosé ezeknek az alapboroknak és egy speciálisan erre a célra szánt vörösbornak a házasításából születik meg.
A rosékhoz szükséges megfelelő vörösbor elkészítése komoly kihívás ezen a hűvös éghajlaton, mivel kellően gyümölcsösnek kell lennie, hogy finom aromákat adjon a borhoz, de nem lehet túl testes vagy tanninos, hogy a pezsgő ne veszítsen könnyedségéből, eleganciájából.
A házasítást követően a rosét a borvidék hagyományai szerint palackban erjesztik újra (ekkor születnek krémes, apró buborékai), majd seprőn érlelik. Egy nem évjáratos rosé champagne legalább 15 hónapot, egy évjáratos minimum 3 évet tölt a pincékben, miközben az érlelés újabb finom aromákat ad hozzá.
A rozé pezsgő a legfrissebb trendek egyike, de valójában komoly múltja van. A több mint 270 éves Moët & Chandon ház például már 1801-ben rendelést vett fel a különlegességre, Napóleon és édesanyja számára 100 palackkal szállítottak az 1794-es évjáratú pezsgőből. Az uralkodó személyesen is többször járt pincéikben, később az ő tiszteletére kapta legnépszerűbb champagne-uk – és annak rozé változata is – az Impérial nevet.
A rozé pezsgő kivételesen jól illik egyszerű, de intenzív – és a rosé színével is harmonizáló – ételekhez.
Friss gyümölccsel: Egy romantikus estéhez szinte kihagyhatatlan, hogy az afrodiziákumként is ismert gránátalmával vagy eperrel, málnával tálald. Nemcsak stílusos meglepetés, de frissességével a tavaszt is közelebb hozza.
Menüajánlat: Legszívesebben olívával és frissen őrölt borssal fűszerezett marha carpaccio-t, zöldséges ratatouille-t és mentával tálalt friss gyümölcssalátát javasolnak hozzá.
Pinkre hangolt vacsora: Valódi luxus élmény lesz a közös este, ha egy egész menüt komponálsz mellé. Előételként meglepően finom friss kecskesajttal vagy mozzarellával és fekete olívával, bazsalikommal. Főételként érdemes kipróbálni bármely vöröshús, de liba, kacsa vagy vadhús mellett is. A fűszerek közül válaszd a rózsaborsot, szecsuáni borsot és paprikát, kakukkfűvel és babérral is szépen harmonizál. A kucsmagombához vagy korienderrel ízesített tengeri halakhoz szintén izgalmas kísérő a rosé.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.