burgundi vörös bor szőlő klímaváltozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A burgundi borok jó jelzői egy francia tanulmány szerint a klímaváltozásnak, ugyanis átlagosan 13 nappal korábban kezdődik a szüret a kelet-franciaországi régióban 1988 óta, mint az előző hat évszázadban.

A burgundiai szüretek idejéről készült új áttekintés, amely megvizsgálta az elmúlt 664 évet, megerősítette, hogy az elmúlt 30 évben az időjárás igen szokatlanná vált - írták a burgundiai egyetem kutatóintézetének szakemberei a tanulmányukban. A francia, svájci és német klímakutatók, történészek és más tudományágak képviselői által készített tanulmány megállapította, hogy az utóbbi években a térség klímája melegebb és szárazabb lett.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock


Thomas Labbé kutató, a tanulmány vezető szerzője 1354-ig visszamenőleg pontosan rekonstruálta a szüretek idejét Beaune-ban, Burgundia borfővárosában archív források, önkormányzati feljegyzések és sajtójelentések alapján. A 2018-ig összegyűjtött adatok a leghosszabb időszakot ölelik át a szőlészet történetének kutatásában.
"Az igen meleg és száraz évek ritkák voltak a múltban, ám mindennapossá váltak az elmúlt 30 évben" - közölte Labbé, aki szerint ez jól mutatja a globális felmelegedést. A tanulmány szerint 1987-ig a szüret általában szeptember 28-án kezdődött, ám 1988 óta átlagosan 13 nappal korábban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.