Amiről még talán soha nem hallottál: ilyen a "szellemkaki"

Forrás: 123rf.com -
széklet székletürítés egészséges széklet
Orvosok hangsúlyozzák, hogy soha ne hagyjuk figyelmen kívül a székletünk változásait. Ha úgy érezzük, valami nem stimmel, menjünk orvoshoz.

A bélmozásáról és a székletéről senki nem beszél szívesen, ám mindenki megtapasztalta már, ha nincs rendben az emésztése, az az egész közérzetére rányomja a bélyegét. 

A szellemkaki nem kóros, sőt... 
Forrás: Forrás: 123rf.com

Vannak, akik minden étkezés után ellátogatnak a vécére, mások csak hetente néhányszor. Akik úgy érzik, hogy minden étkezés után menniük kell, ne aggódjanak, ez a gasztrokólikus reflexnek nevezett jelenség, és ez egy teljesen normális folyamat, ahogyan a heti 3-4 alkalom se kóros önmagában. Az orvosok mindenesetre azt javasolják, figyeljük a székletünk gyakoriságának változásait és a milyenségét, ez utóbbihoz a Bristol székletskála ad támpontot. 

Az utóbbi időben azonban a közösségi médiában a felhasználók is egyre többen foglalkoznak az úgynevezett "szellemkaki" jelenséggel, amely egy különös bélmozgási forma, ahol a széklet annyira tiszta és jól formált, hogy semmilyen nyomot nem hagy maga után a vécécsészében vagy a toalettpapíron. Sőt, a széklet azonnal lesüllyed a vízben, tehát nyomtalanul eltűnik, az illető csak tudja, hogy vécén volt, de nyomát nem látja. 

Ez a jelenség általában az egészséges emésztés jele és azt jelzi, hogy az illető magas rosttartalmú étrendet követ - fejtette ki Dr. Rabia De Latour gasztroenterológus. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.