Drámai felvétel: pillanatok alatt tűnt el a föld színéről egy focipálya

víznyelő videó focipálya
Borzalmas felvételek mutatják azt a pillanatot, amikor egy 30 méter széles víznyelő néhány másodperc alatt elnyelt egy futballpályát.

A sokkoló videó az amerikai Illinois államból került elő, és jól szemlélteti, miként válhatnak a dolgok pillanatok alatt olyanná, mintha egy apokaliptikus filmben lennénk. Úgy tűnt, a focipálya tökéletes állapotban van, mégis elnyelte a föld pár másodperc alatt.

focipálya
A focipálya egy része beszakadt
Forrás: KSDK News

Most egy hatalmas kráter éktelenkedik a Gordon F. Moore Közösségi Park közepén, az angliai Alton városában. A kár hatalmas, de a dolgok ettől sokkal rosszabbul is alakulhattak volna. Mindenki szerencséjére a pályák nem voltak használatban, amikor a katasztrófa történt, ha ez nem így lett volna, nagyon sokan vesztik életüket.  

Víznyelő a focipálya közepén - De mi is ez?

A víznyelő kifejezés találó, és nem is véletlen. A lehulló csapadék ugyanis ezekhez a nyílásokhoz folyik, ami elnyeli és továbbítja a csapadékot az alsóbb rétegekbe. A nyílás jellemzően egy kisebb vagy nagyobb, azaz néhány 10, vagy néhány 100 méter átmérőjű töbör, azaz negatív karsztforma (technikailag egy bemélyedés) alján alakul ki. A problémát az jelenti, hogy a víznyelő nyílása alatt gyakran üreg vagy barlang alakul ki - írja a Köpönyeg.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon hazánkban is előfordulhat-e hasonló katasztófa. Hiszen eső bőven hullik itt is, és karsztos területekben sincsen hiány. Azonban megnyugodhatunk, mert a szakemberek szerint hazánkban nem alakultak ki olyan léptékű üregek vagy barlangok, melyek képesek lennének ekkora víznyelőket nyitni. A nagyobb barlangjaink teteje pedig elég vastag ahhoz, hogy ez a lehetőség ne merüljön fel.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.