Tudósok elárulták: ekkor hal ki az emberiség a Földön

Conceptual,Photo,Depicting,Earth,Destroyed,By,Global,Warming.,Banner,Design
Shutterstock - New Africa
föld globális felmelegedés emberi élet kutatás
A legfrissebb kutatások alapján kiderült, hogy a Földön hány év múlva szűnne meg az emberi élet, ha most azonnal leállítanák a fosszilis tüzelőanyagok elégetését.

Számítógépes szimulációk szerint a bolygónkat egy olyan tömeges kihalás fenyegeti, amelyre utoljára 66 millió évvel ezelőtt volt példa, amikor kihaltak a dinoszauruszok.  A legfrissebb tanulmányok szerint, ha most azonnal megszűnne a fosszilis tüzelőanyagok elégetése a Földön, akkor az emberi élet 250 millió év múlva szűnne meg. Azonban, ha minden hasonló ütemben megy tovább, ahogyan most is, akkor az emberiség kihalása ennél hamarabb bekövetkezik.

Földön
A legfrissebb kutatások szerint ekkor szűnhet meg az emberi élet a Földön
Forrás: Shutterstock

Hamarosan kihal az élet a Földön?

Az új tanulmányt Dr. Alexander Farnsworth, a Bristol Egyetem egyik kutatója vezette. A szakértő szerint a távoli jövő rendkívül lehangoló. A friss számítások a jelenlegi életforma folytatásával a Földön az átlagos hőmérséklet 40-70 Celsius-fok között fog mozogni. Ezt a forróságot az emberiség és sok más faj is képtelen lenne elviselni. A szén-dioxid szintje akár a jelenlegi szint duplájára is emelkedhet. Ám ezek a számítások nem számolnak a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével és más emberi okokból kibocsátott üvegházhatású gázokkal — tehát az emberiség végét valószínűleg hamarabb várható, mint azt gondolnánk. A szén-dioxid szintje akár a jelenlegi szint duplájára is emelkedhet.

Mi történik a Földön az emberiség kihalása után?

250 millió év múlva a Föld összes kontinense egyetlen, Pangea Ultima néven ismert szuperkontinenssé áll össze a kutatók szerint. A Föld szárazföldje egy kört alkot majd, közepén egy tengerrel, ami megmaradt a valaha hatalmas Atlanti-óceánból. Körülötte a Csendes-óceán foglalná el a Föld felületének többségét. A Pangea Ultima csak egy lehetséges vetülete annak, hogy milyen lehet a Föld szuperkontinense, amikor a lemezek összeállnak.

Bármilyen pontos is az elrendezés, a tudósok biztosak benne, hogy a Föld kontinensei lassan egyesülni fognak, hogy egy forró, száraz és nagyrészt lakhatatlan tömeget alkossanak. A Föld kérgében zajló tektonikus folyamatok, amelyek összehozzák a kontinenseket, gyakoribb vulkánkitöréseket okoznának, amelyek hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátanának ki a légkörbe, tovább melegítve a bolygót. Ehhez hozzájárul még egy kevésbé ismert formája a globális felmelegedésnek — a Nap természetes megvilágosodása, amely egyre csak melegítené a bolygókat.

Az eredmény egy  főként ellenséges környezet lenne, élelem- és vízforrások nélkül, ami élhetetlen az emlősök számára

 

 - mondta Dr. Farnsworth.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a tanulmányban nem vették figyelembe a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó CO2 kibocsátását, amelyet a klímaváltozás legfőbb okának tartanak.

 

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.