Amerika leghíresebb bűnözője: Bonnie Parker holttestét is védeni kellett a rajongóktól

Bonnie & Clyde
Getty Images - Hulton Archive
elvetemült némberek Bonnie és Clyde Bonnie Parker
Nem sokan mondhatják el magukról, hogy a nevük fogalommá vált az idők során, és Bonnie Parker mintha mindig ezt akarta volna elérni. Végül egy másik névvel párban és szörnyű tettek révén sikerült neki. Elvetemült némberek című új cikksorozatunkban minden idők leghíresebb női bűnözőiről mesélünk.

Bonnie Parker mindig is vágyott a figyelemre, a feltűnésre, a hírnévre. Élete végére megkapta, ha az életét is kellett feláldoznia érte, mások életével együtt. Az bizonyos, hogy gyerekkorában nem kapott sok figyelmet: négyéves korában elvesztette az apját, és a varrónő anyja ezután éjt nappallá téve dolgozott, hogy el tudja tartani a gyerekeit. Bonnie a művészeteken keresztül is megpróbált kitűnni: fellépett színpadi előadásokban, és a nagy álma a filmsztárság volt, ennek érdekében fotókat is küldözgetett magáról hollywoodi producereknek, hiába. Verseket is írt, amik még napilapokban is megjelentek, és amik közül nem egy kísérteties módon megjósolta a későbbi sorsát. Mintha előre készült volna erre a sorsra.

Bonnie Parker és W.D. Jones a Barrow Gang egyik tagja
Bonnie Parker és W.D. Jones a Barrow Gang egyik tagja
Forrás: AFP

A középiskolában ismerkedett meg Roy Thorntonnal, akivel gyorsan össze is házasodtak, hat nappal Bonnie 16. születésnapja előtt. A szerelem azonban nem tartott soká, az útjaik néhány hónapon belül elváltak egymástól, noha hivatalosan sosem bontották fel a frigyet. Bonnie a haláláig viselte a jegygyűrűjét, és egy combján található tetoválás is örökké emlékeztette a férjére. Az élete szerelmét viszont Clyde Barrow jelentette, akivel 1930-ban egy baráti összejövetelen ismerkedett meg, és rögtön egymásba szerettek. A szenvedély erejét jól mutatja, hogy amikor röviddel ezután Clyde börtönbe került, akkor Bonnie két éven át várt rá.

Elindul Bonnie Parker ámokfutása

1932-ben szabadult Clyde, és folytatta azt, amit korábban is művelt: a bűnözői életmódot. Ezúttal azonban egészen más szinten, és bandát toborozva maga köré, aminek persze Bonnie is tagja lett. Ekkor kezdődött a nevezetes korszakuk, amikor sorban követték el a rablásokat és gyilkosságokat, egyre inkább ámokfutásba csapva át az egyre nagyobb figyelem közepette. Noha sokszor próbálták meg Bonnie és Clyde párosát valamiféle modern Robin Hood-féle bankrablóknak beállítani, de ők egyáltalán nem csak a gazdagoktól vettek el, és főleg nem adták oda a szegényeknek. Sőt, bankrablás alig szerepelt a bűnlajstromukon, a legtöbbször egyszerű benzinkutakat és boltokat fosztottak ki, alig néhány dolláros zsákmánnyal.

Bonnie & Clyde
Bonnie & Clyde
Forrás: Getty Images

1933 június 10-én az általuk annyira kedvelt autós száguldozás súlyos balesetet eredményezett, és a kigyulladó kocsijuk megégette Bonnie lábát is. Ettől kezdve csak nagyon nehezen, sántítva tudott járni, gyakran Clyde-nak kellett vinnie őt. Bizarr módon így még inkább közössé vált a sorsuk, mert Clyde is sántított: a börtönben a saját lábujjait vágta le egy nem túl okos szabadulási kísérlet érdekében.

Szörnyű halál és örök hírnév

A hatóságoknak sokáig meggyűlt a baja a Bonnie és Clyde-féle banda taktikájával, ahogyan az államok közötti gyors helyváltoztatásokkal kiszámíthatatlanul csaptak le. Végül egy külön üldözőcsapat állt fel a kézre kerítésükre, és ők idővel a nyomukra bukkantak. Tőrbe csalták őket, és nem is próbálkoztak a letartóztatásukkal: szitává lőtték a kocsijukat, a benne ülőkkel együtt. Jellemző Bonnie és Clyde addigra elért hírnevére, hogy a haláluk után egyből ellepték a helyet a trófeagyűjtők, akiktől úgy kellett megvédeni a hullájukat, hogy ne vágjanak le belőle darabokat. Bonnie Parker 24 évesen távozott az élők közül, de mindörökre híressé vált, ha rettenetes áron is. A neve máig fogalom, és még a filmsztárság is összejött neki, hisz több emlékezetes alkotásban is feldolgozták a történetét. Ezek közül mi az 1967-es Bonnie és Clyde-ot, valamint a bűnüldözők szemszögét elmesélő, 2019-es Útonállókat ajánljuk leginkább.

 

 

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.