Erzsébet királynő szörnyen frusztrált volt az utolsó napjaiban: már alig tudott megemelni egy teáskannát

Queen Elizabeth II Visits Berlin II. Erzsébet királynő
Getty Images - Sean Gallup
végelgyengülés halál erzsébet királynő balmoral
Többször olvashattuk már, hogy az uralkodó nagyon gyenge volt az utolsó heteiben, napjaiban, de konkrétumokat még sosem hallottunk - egészen mostanáig. A brit királyi családhoz közelálló források arról beszéltek, hogy Erzsébet királynő már egy teáskannát sem tudott megtartani. Nem tudta maga kínálni a látogatóit, és ez nagyon felzaklatta.

Erzsébet királynő 2022. szeptember 8-án hunyt el, halálhíre az egész világot lesújtotta. Sokkoló volt a róla készült utolsó hivatalos fotó is, amin Liz Truss akkori miniszterelnökkel szerepelt - sosem láttuk még olyan törékenynek. Napokkal később elhunyt.

Erzsébet királynő és Liz Truss
Erzsébet királynő és Liz Truss
Forrás: AFP

Robert Jobson, aki a walesi hercegné új életrajzi könyvét (Catherine, the Princess of Wales) írja, a királyi családhoz közelálló forrásokkal beszélt az uralkodó utolsó, Balmoralban töltött napjairól.

Őfelsége alig látott, és semmi ereje sem volt. Borzasztóan frusztrált volt ettől, utálta, hogy rendetlenséget okozott, és a tálcára öntötte a teát. Kisebb kannát kért, és amikor a személyzet erről megfeledkezett, és a szokásos nagyot hozták, nagyon frusztrált lett.

Halála mindössze két nappal azután következett be, hogy utolsó uralkodói kötelességét teljesítette: elbúcsúzott Boris Johnsontól, és kinevezte Liz Trusst Anglia új miniszterelnökévé. A temetése után néhány hónappal nyilvánosságra hozták a királynő halotti bizonyítványát. A Skóciai Nemzeti Levéltár által közzétett dokumentumból kiderült, hogy Erzsébet királynő nem volt beteg, végelgyengülésben hunyt el.

Az év elején egy másik bennfentes arról beszélt, hogy mi történt a királynő életének utolsó pillanataiban. Sir Edward Young, a királynő magántitkárának feljegyzéseiből kiderült, hogy Erzsébet "elszenderült" Balmoralban.

„Nagyon békés volt. Álmában ment el. Öreg volt, nem vett észre semmit, nem érzett fájdalmat" 

- írta.

Egy III. Károlyról szóló könyvben pedig az állt, hogy Erzsébet királynő két fontos levelet hagyott hátra, amit a nagy piros dobozban helyezett el. Az egyiket Károly királynak címezte, míg a másikat Sir Edwardnak, a titkárnak. Az írások tartalma valószínűleg soha nem került a nyilvánosságra. Az azonban biztos, hogy még a halálos ágyán is tudta, hogy van tennivaló, és ő elvégezte, amit kellett.

Erzsébet királynő kedvence: az uborkás szendvics

A brit délutáni teázások elengedhetetlen kelléke az uborkás szendvics, amit II. Erzsébet királynő is nagyon szeretett, de felturbózta egy titkos összetevővel. Bárki, aki megkóstolta, az ő verzióját, egyenesen odáig volt érte.

Az uborkás szendvics elkészítéséhez nincs szükség semmi másra, csak kenyérre, vajra és természetesen uborkára. Ám a királynő egy csipetnyi friss mentával dobta fel őket, ezáltal még ízletesebbek lettek.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.