Hűsítő a kánikulában – 10+1 étel és ital, amik segítenek hőség idején

Hűsítő a kánikulában
Shutterstock - Davizro Photography
hőség hűsítő finomság kánikula
A rekkenő hőségben cseppet sem mindegy, hogy mit eszünk, iszunk, hiszen vannak fűtő és hűtő hatású finomságok. Lássuk melyek azok, amelyektől nem ver le a víz minket! Jöjjön egy kis hűsítő

Tombol a nyár, a hőmérő higanyszála már a 40 fokot is elérte. Ilyenkor különösen fontos még jobban odafigyelni a folyadékpótlásra és ebben a rekkenő hőségben nem árt elkerülni a nehéz ételek fogyasztását is. Összegyűjtöttünk 10+1 olyan ételt és italt, amiket érdemes fogyasztani . Íme néhány hűsítő a kánikulában!

Hűsítő a kánikulában
Hűsítő a kánikulában
Forrás: Shutterstock

10+1 hűsítő a kánikulában

1. Mire figyeljünk?
Az olyan finomságok, amelyeknek magas a víztartalmuk, mint például a dinnye, uborka, bogyós gyümölcsök biztos, hogy jó választás a kánikulában, mert ezek gondoskodnak a szervezetünk belső hidratálásáról. Minél több folyadékot viszünk be, annál jobban működnek a sejtjeink, így nem kényszerülnek arra, hogy többlet energiát, azaz felesleges hőt termeljenek. Arról se feledkezzünk meg, hogy a szervezetünk izzadással hűti a testünket, és ilyenkor rengeteg vizet és ásványi anyagot veszítünk, amelyet pótolnunk kell, hogy elkerüljük a kiszáradást.

2. Nem jó, ha túl hideg
Bár a forróságban olyan finomságra vágyunk, amelyek minél hidegebbek, mert azt gondoljuk, hogy azok lehűtik a testünket, a valóságban ez nem teljesen így van. A szervezetünket ugyanis igencsak igénybe veszi, hogy a jéghideg enni és innivalót felmelegítse, ezért hőt kezd termelni, amitől még inkább melegünk lesz. A legideálisabb, ha enyhén hideg, esetleg szobahőmérsékletű finomságokat fogyasztunk.

A jeges tea igazán jó frissítő a kánikulában
A jeges tea igazán jó frissítő a kánikulában
Forrás: Shutterstock

3. Hűsítő fűszerteák
A Hagyományos Kínai Orvoslás jin és jang elve alapján, a nyári hónapokban több gyógy- és fűszernövénnyel is kiegyenlíthetjük a hideg-meleg egyensúlyt, vagyis csökkenthetjük a meleg hatást, így biztosítva jobb közérzetet magunknak. A fűszernövények kiválóak erre a célra, akár az ételeinket ízesítjük, akár teát készítünk belőlük. De cseppet sem mindegy, hogy melyiket használjuk! Míg mondjuk a gyömbér fűtő hatású – ezért azt a hideg hónapokban érdemes fogyasztani -, a koriander, római kömény, tárkony, levendula, ánizs, borsmenta vagy a bazsalikom tökéletes választás a hőségben, mivel ezek hűtő hatásúak.

Van, aki forrón szereti
A mediterrán országokban, főleg az arab vidékeken a nyári melegben a forró mentateát vagy hibiszkuszteát isszák leggyakrabban, amit olykor pár szem hámozott mandulával vagy fenyőmaggal is gazdagítanak.

4. Uborka kívül-belül
Az uborka húsa elsősorban vízből áll, de C-vitamint és kávésavat is tartalmaz, amelyek egyaránt nyugtatják a bőrirritációt, csökkentik a duzzanatokat – az uborkát ezért érdemes alkalmaznunk duzzadt szemek ellen és napégés után is. Akár az egész testünket bedörzsölhetjük vele, kiváló hűtő és hidratáló hatása van! Emellett persze érdemes ennünk is, sőt innunk is! Az uborkás víz az egyik legkiválóbb hűsítő ital, főleg, ha citrommal, mentával és rózsavízzel gazdagítjuk. Ezek mind hűtőhatású finomságok.

Uborkás víz
Az uborkás víz az egyik legkiválóbb hűsítő ital
Forrás: Shutterstock

5. Vegyes zöldsaláta
A legtöbb zöldsaláta sok vizet tartalmaz, tehát az egyik legjobb alacsony energiatartalmú, egészséges hidratáló étel. Ezeket szinte korlátlan mennyiségben ehetjük.

6. Paradicsomszósz
Akár házilag készítjük, akár boltit veszünk, a paradicsomszósznak körülbelül a 90 százaléka víz. Ezért a nagy melegben inkább ezzel dobjuk fel a tészta vagy húsételünket, a tejszínes, zsírosabb változatokat hagyjuk meg a hűvösebb hónapokra.

7. Csirkehús leves
A húsleves, rengeteg zöldséggel dúsítva kiválóan hidratál. Egy csésze belőle 840 gramm nátriumot tartalmaz és 14 gramm szénhidrátot, éppen ezért komoly fizikai megterhelés esetén is remekül pótolja az elveszített folyadékmennyiséget.

8. Kaliforniai paprika
A színes kaliforniai paprika 92 százaléka víz, és emellett remek tápanyagforrás is: rendkívül gazdag C-vitaminban, B6-vitaminban, béta-karotinban és folsavban. Együk szendvicsekhez, salátákba, vagy akár rágcsáljuk el magában.

9. Sárgarépa
A sárgarépa 87 százalékát víz teszi ki, és rendkívül magas a béta-karotin tartalma, ezért fogyasztásával a bőrünket is védjük a nap káros sugaraitól.

10. Cukkini
A cukkini 95 %-át víz alkotja, ezáltal a szervezet számára kiváló hidratáló. Azonban nemcsak az elvesztett folyadékot segít pótolni, hanem vitaminokkal és ásványi anyagokkal is. Ilyen például a kálium, foszfor, cink, magnézium és kalcium is, ezen felül gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminokban is, illetve magas rosttartalmának köszönhetően elősegíti az emésztést is.
11. Gabonafélék
Az olyan gabonák, mint az árpa, a rizs vagy a zab hűtő hatással rendelkeznek. Ezért jó választás reggelire egy kása, ebédre egy rizottó, vacsorára pedig egy árpagyönggyel dúsított saláta.

Amit inkább ne!

A nagy forróságban kerüljük a zsíros, fűszeres ételeket, a hagymát és a gyömbért. Ezeknek a megemésztéséhez ugyanis rengeteg hőt termel a szervezetünk.

Ha pedig még több felfrissülésre vágytok, nézzétek meg a következő videót, ami a kovászos uborka készítéséről szól, és ha kedvet kaptok hozzá, még van idő gyorsan összedobni egy üveggel:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.