Pánik a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelyén: katasztrófa fenyegeti a gyönyörű görög szigetet

aszály Kréta vízhiány turizmus
A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a közeljövőben a vízhiány elkerülhetetlenül konfliktusokat fog okozni a lakosok, a gazdálkodók és az idegenforgalmi ágazat között. Kréta kifogyhat a vízből.

Kréta súlyos aszállyal néz szembe, mivel szigeten csökken a vízkészlet. A Krétai Egyetem (UOC) kutatócsoportja szerint a hidrológiai adatok nagyon kiábrándítóak, szélsőségesnek nevezték a jelenlegi állapotokat. Elmondták, hogy a vízhiányt főként a nagyon kevés csapadék, és a két éve tartó aszály okozza.

Kréta, vízhiány
Az egzotikus Falassarna strand Kréta szigetének nyugati oldalán egy forró nyári napon - A Falasarna-öböl fehérhomokos, kristálytiszta vizű strandját többször is Kréta legjobb strandjaként díjazták, és többször is beválasztották Európa 10 legjobb strandja közé.
Forrás: AFP

Tudósok sürgették a helyi hatóságokat, hogy a növekvő válság leküzdése érdekében átfogó vízkészlet-gazdálkodási tervet dolgozzanak ki. Azt mondták: „A nyár előrehaladtával és a turisztikai szezon augusztusi csúcspontjának érkezésével, megnövekednek az igények, így probléma a sziget számos részén egyre nagyobb lesz." A tudósok arra is figyelmeztettek, hogy a közeljövőben a hiány elkerülhetetlenül konfliktusokat fog okozni a lakosok, a gazdák és az idegenforgalmi ágazat között.

A probléma kezelésének első lépéseként egy sor intézkedést hoztak a pazarlás megfékezésére: a városokban korlátozták a felhasználást, a turisztikai létesítményekben figyelemfelkeltő kampányt indítottak, valamint elvégezték a vízhálózaton a szükséges javításokat és fejlesztéseket.

A vízellátás, a hálózatok és az árképzés megszervezéséért felelős központi vízgazdálkodási szervezet létrehozását elengedhetetlen tartják a szakértők. Az idegenforgalmi ágazat a vízkészletek egyik legnagyobb fogyasztója. Évente több mint négymillió turista látogat el a szigetre, amelynek lakossága mindössze 670 ezer fő.

Kréta és a görög szigetek vannak a legnagyobb veszélyben

Bár egész Görögország vízhiánnyal küzd, a görög szigetek a legveszélyeztetettebbek. A vízhiánnyal kapcsolatos félelmek hatalmas vitákat gerjesztenek az egyre nagyobb méreteket öltő turizmusról. Az éghajlatváltozás is súlyosbítja a problémákat, mivel a hőmérséklet folyamatosan emelkedik, a csapadék pedig egyre kevesebb. A tavalyi tél volt a legmelegebb az országban a feljegyzések 1960-as kezdete óta. Idén szinte minden hónapban a szokásosnál kevesebb csapadék hullott, a Földközi-tengerben pedig rekordmagas hőmérsékletet mértek. Október óta egyes szigeteken a szokásosnál 40 százalékkal kevesebb csapadék hullott.

Ahogy a vízkészletek egyre szűkösebbé válnak, a szigetek egyre ötletesebb módszerekhez folyamodnak, hogy megpróbálják áthidalni a kereslet és a kínálat közötti különbséget. Sótalanító egységeket építenek, hogy megtisztítsák a tengervizet, hogy az emberek meg tudják inni. Ezek megépítése azonban rendkívül drága és sok energiát igényel.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.