Lakásvásárlás: erre figyelj, amikor otthont választasz

Shutterstock/Copyright (c) 2016 BM_27/Shutterstock. No use without permission. - BM_27
lakás ingatlan otthon
Otthont választani hatalmas feladat. A lakásvásárlás igazi nagyberuházás, most összeszedtük, mi mindenre kell figyelni, ha nem szeretnél csalódni a kulcsátadás után.

Lakás és lakás között hatalmas különbségek vannak. Az ingatlanvásárlás, legyen az lakás vagy ház, nehéz feladat, hiszen nem elég néhány fotó alapján dönteni. Az adásvételi szerződés előtt érdemes alaposan leellenőrizni az ingatlan állapotát, hogy lakásvásárlás után, tulajdonosként ne érjen csalódás. 

lakásvásárlás
Lakásvásárlás előtt érdemes tájékozódni
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Artazum/Shutterstock.  No use without permission.

Lakásvásárlás kisokos

A fotó semmit sem jelent lakásvásárlás előtt. A legtöbb hirdetést úgy készítik el, hogy a lakás előtte átesik egy "kozmetikai kezelésen". A home staging gyakorlatilag látványosan kijavítja mindazt, amit az eladó nem szeretne megmutatni, minden tökéletes lesz a képeken, esetleg a lakás bemutatásakor. 

Ismerd meg a környéket. Nézd meg, hogy milyen a tömegközlekedés, milyen messze van az óvoda, iskola, a boltok és az orvosi rendelő. minél kisebbek a távolságok, annál komfortosabb lesz az életed az új otthonodban. 

Kik lesznek a szomszédaid? Kopogj be, kérdezd meg őket, hogy milyen az élet a társasházban. Ha van kert, akkor azt ki és hogyan használhatja, van-e lehetőség kisállat tartására, esetleg sportolásra. Hidd el, a gondozott kert, egy kis jógára alkalmas pázsittal sokat dob a kényelmeden. 

A lakás, vagy ház állapotát is érdemes szemügyre venni. Fontos kérdés, hogy mikor épült és mikor újították fel utoljára. Érdemes ellenőrizni az elektromos hálózatot, a villanyóra állapotát, szemügyre venni a vezetékeket, a villanykapcolókat és konnektorokat, és persze a vízvezeték és lefolyórendszert is. Egy esetleges felújítás akár milliókba is kerülhet, ami nem biztos, hogy belefér az adásvétel utáni büdzsébe. 

Ha nem szeretnél burkolatokat cserélni, ellenőrizd le, milyen állapotban van a padló, esetleg a fürdőszobai, konyhai burkolat. Esetleg alku tárgyát képezheti egy tisztasági festés, ami után sokkal kellemesebb beköltözni egy frissen vásárolt lakásba

És még egy nagyon fontos dolog, mielőtt lakást veszel, tisztázd az ingatlan jogi státuszát. Kérd ki a tulajdoni lapot és menj be a kormányhivatalba, hogy nincs-e valaki bejelentve állandó lakosként a megvenni kívánt lakásba. Csak olyan ingatlant vásárolj meg, amire egy ügyvéd is áldását adja, így sok bosszúságtól kímélheted meg magad. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.