A történelem legkegyetlenebb emberének a szemébe nézhetsz: rekonstruálták Rettegett Ivánt

cár történelem Rettegett Iván rekonstrukció
Rekonstruálták a történelem egyik legkegyetlenebb emberének arcát. Így nézet ki Rettegett Iván, aki nem véletlenül kapta ezt a nevet. Brutális tettei mindenkit megbotránkoztattak.

Rettegett Iván nem véletlenül kapta a nevét, brutális tetteivel alaposan rászolgált erre a jelzőre. Az első orosz cár még a saját örökösét is megölte, de kegyetlenül leszámolt mindenkivel, aki csak szembe mert szállni vele. 1530. augusztus 25. – 1584. március 18-ig élt, uralkodása alat pedig nyilvános kivégzések sorát végeztette el. 3000 nevet tartalmazott az a lista, amelyet azért küldött szét különböző kolostorokba, hogy a szerzetesek imádkozzanak a halottak lelki üdvéért. A listáról nagyon sok áldozat neve lemaradt... Most belenézhetünk a gonosz szemébe, ugyanis rakonstruálták Rettegett Iván arcát.

Rettegett Iván
Rettegett Iván arcát rekonstruálták
Forrás: TSAR RUSSE/Collection Roger-Viollet/Roger-Viollet via AFP

Így nézett ki a történelem egyik legkegyetlenebb uralkodója, Rettegett Iván

A tudósoknak sikerült rekonstruálniuk Rettegett Iván arcát, így végre a történelem egyik legkegyetlenebb uralkodójának a szemébe nézhetünk. Fiatalként az uralkodót magasnak, szép hajúnak, széles vállúnak írták le, aki erőteljes izmozattal rendelkezett és kellemes arccal. Nos, Cicero Moraes grafikus másként ábrázolta, a rekonstrukcióhoz pedig először összegyűjtötte a diktátor sírjának tudományos feltárásából származó adatokat, amelyet Mihail Geraszimov szovjet kutató végzett."Dr. Geraszimov tanulmánya szerint úgy tűnik, hogy Rettegett Iván rendezetlen életet élt, túl sok evéssel és alkoholfogyasztással" - mondta a grafikus. "Ez ronthatta az állapotát az utolsó éveiben." Hozzátette: "Érdekes tény, hogy nagy mennyiségű higanyt találtak a szervezetében, ami miatt egyesek mérgezésre gyanakodtak. De az akkori szokásokat tekintve lehet, hogy valamilyen egészségügyi probléma kezelésére használták".

Az eredményül kapott rekonstrukció - amelyet Moraes "erőteljesnek" írt le - egy kopaszodó, őszülő szakállú és hajú férfit ábrázol. Ez a látvány távol áll attól, ahogy fiatalon jellemezték, de a fent említett körülményeket figyelmebe véve ez az ábrázolás közel állhat a valósághoz. 

Felesége elvesztése után lett igazán rettegett Iván

Rettegett Iván míg a politikában és az államszervezésben rendkívül tehetségesnek bizonyult, az orosz cár épelméjűségét több cselekedete alapján is kérdőre lehet vonni. A gondok első felesége, Anasztázia halála után kezdődtek: Iván ugyanis úgy vélte, hogy a cárné haláláról a bojárok tehetnek, ezért átalakította a cárság berendezkedését, és terrorisztikus eszközökkel lépett fel velük és politikája ellenzőivel szemben.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.