Vita a munkahelyen? – Kerüld el, amennyire csak tudod!

Vita a munkahelyen
Shutterstock - Baiploo
vita munkahely konfliktus
Vita a munkahelyen? Nem túl ritka jelenség: Túl meleg van, túl hideg, nagy a huzat, ilyen hangzavarban nem lehet dolgozni, és különben is, miért kell ilyen hangosan harapni azt az almát? A munkahelyi együttélés komoly konfliktusokat is szülhet, számos vita forrása lehet.

Vita a munkahelyen? Van megoldás! – A munkahelyünkön épp úgy kell alkalmazkodnunk másokhoz, mint otthon a családtagjainkhoz, csak egy picivel több ember igényeit kell figyelembe vennünk. Az is nehezíti a helyzetet, hogy a párunkat, gyerekeinket feltétel nélkül szeretjük, míg a kollégáink mindegyikére ez nem biztos, hogy igaz. Márpedig akit kevésbé kedvelünk, attól nehezebben viseljük el a nekünk nem tetsző viselkedési formákat, szokásokat – mondja dr. Makai Gábor pszichológus, pszichoterapeuta, aki bemutatja, melyek a leggyakoribb konfliktusforrások egy irodában, és mi lehet azokra a megoldás.

VIta a munkahelyen
VIta a munkahelyen: ezek a főbb vitaforrások
Forrás: Shutterstock

Vita a munkahelyen? Ezek az örök problémák:

  1. Örök probléma: Klímakérdés
    A kollégák között a legtöbb konfliktust a megfelelő hőmérséklet kiválasztása okozza. Van, aki nem bírja a légkondit, fél a fertőzésektől, allergiától vagy egyszerűen csak fázós, és van olyan, aki iszonyatosan feszült lesz, ha meleg van az irodában, és a saját izzadtságában pácolódik egész nap. És persze az sem mindegy, hogy ki hol ül. Célszerű nem annak ülni a légkondi levegőztetője alá, aki irtózik a klímától, erre már a beköltözéskor nagy figyelmet kell fordítani. Az épületgépész mérnökök nem véletlenül oda tervezik a légbefúvókat, ahová. Érdemes ezért az asztalokat, székeket úgy elhelyezni, ahogy az az eredeti tervekben szerepel. Ha mégis átrendezzük az irodát, akkor ültetésnél vegyük figyelembe, hogy hol vannak a légbefúvók. Az biztos, hogy nem az a jó megoldás, hogy kikapcsoljuk a klímát, ugyanis melegben jelentősen romlik a munkaképességünk, sokkal fáradtabbak, levertebbek, nyűgösebbek vagyunk, ráadásul nagyon kellemetlen egész nap az izzadtságot törölgetni magunkról, hogy az így kialakuló testszagokról már ne is beszéljünk. Azt se felejtsük el, hogy ha fázunk, fel tudunk venni egy kardigánt, de ha melegünk van, nem ülhetünk egy szál bugyiban az asztalnál. Megoldás lehet, ha egy kupacban ülnek azok, akik fázósabbak, és egy másikban azok, akik nem bírják a meleget. A legtisztább és legjobb azonban, ha a vezető meghatározza, hogy a munkahelyi hőmérséklet mondjuk 24 fok – irodai ülőmunka esetén nagyjából ez az ideális – és attól nem térünk el. Senki nem kapcsolgathatja ki-be a légkondit kénye-kedve szerint, így nincs vita.
  2. Ablak ki – ablak be
    A friss levegő elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy hatékonyan dolgozhassunk, hiszen az állott levegő hatására szinte lekapcsol az agyunk. Ezt is érdemes akár írásban rögzíteni, hogy mondjuk óránként 5 percre kinyitjuk az ablakot. Hideg hónapokban, ha valaki fázós, akkor az ilyenkor menjen ki mosdóba, vagy sétáljon egyet a folyosón. Célszerű azt is tisztázni, hogy az kezelje az ablakot, aki ott ül, ezzel kiküszöbölhetünk egy újabb konfliktusforrást.
  3. Irodai étkezés 
    Nem véletlen, hogy sok irodában tilos a munkaasztalnál enni. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy ezzel megelőzhetjük, hogy a billentyűzetbe belekerüljenek különböző ételek, morzsák, ragacsos dolgok, amelyek tönkre is tehetik az eszközeinket. A másik, hogy nem mindenki számára kellemes az ebédünk vagy tízóraink illata, lehet, hogy valakit kimondottan zavar, ezt tartsuk tiszteletben. És van olyan is, akit borzalmasan irritál a rágás, csámcsogás vagy egy almába harapás harsogó hangja. Ez nem felesleges hiszti vagy rigolya, ez egy létező fóbia féleség. Ezért a legegyszerűbb, ha az evésre az étkezőt, a konyhát használjuk. Az nekünk is fontos, hogy időnként felálljunk az asztaltól, tegyünk néhány lépést, pihentessük az agyunkat. Így mindenki jól jár.
  4. Rend a lelke mindennek
    Azt gondolhatnánk, az, hogy a saját asztalunkon kupi van, csak ránk tartozik. A lényeg, hogy mi így is megtalálunk mindent, és tudunk dolgozni. De ez nem így van. A környezetünk jelentősen befolyásolja a hangulatunkat, a kreativitásunkat, a munkakedvünket. Ha egy asztal rendetlen, a földön szét vannak dobálva cuccok, az nagyon el tudja vonni a többi ember figyelmét is a munkáról. Ezért fontos, hogy a munkakörnyezetünket mindig tartsuk tisztán, rendezetten. Ne csak magunk, hanem mások miatt is. Ha káosz van körülöttünk, akkor a fejünkben és a kollégáinkkal való kapcsolatainkban is az lesz!
  5. Hangos telefonálás
    Ha magánügyben telefonálunk, akkor mindenképpen menjünk ki az irodából, ne zavarjuk mások munkáját a beszélgetésünkkel. Ha munka ügyben kell telefonálni, és nem áll rendelkezésre egy úgynevezett telefonszoba, vagy esetleg szükséges közben a számítógépünk közelében lennünk, akkor intézzük diszkréten. Ne kiabáljunk, ne hahotázzunk hangosan. Az, hogy munkaügyben telefonálunk, tehát dolgozunk, még nem hatalmaz fel minket arra, hogy másokat zavarjunk vagy korlátozzunk a munkavégzésükben.
  6. Illatfelhő
    Nagyon zavaró lehet mások számára, ha túl sok parfümöt használunk. Legyünk tekintettel a kollégáinkra, és éppen csak egy picit fújjunk magunkra a kedvenc illatunkból. Egyrészt nem biztos, hogy másnak is kellemes az illat, másrészt képzeljük el, mi lenne, ha az irodában dolgozók mindegyike magára locsolná a kölniét reggelente. Ugye, hogy mi sem örülnénk? Az intenzív illatok elvonják az emberek figyelmét, sőt, akár émelygést, fejfájást is okozhatnak.
  7. Betegen dolgozni? Ne!
    Már a covid előtt is komoly konfliktusforrás volt, hogy ha valaki betegen bement a munkahelyére, de azóta különösen ki van erre mindenki élezve. Alapszabály: ha betegek vagyunk, maradjunk otthon! Ne játsszuk a mártírt, nem attól válunk a munka hősévé, ha megfertőzzük a kollégáinkat a saját nyavalyánkkal. Arról nem is beszélve, hogy betegen a munkavégzésünk sem igazán hatékony.

Nem lehet másra hárítani a megoldást
– A munkahelyi konfliktusokat még csírájában kell elfojtani, a problémákra megoldást kell találni, mert ha elmérgesedik a helyzet, akkor már szinte lehetetlen újra jó légkört kialakítani például egy irodában. A vitás kérdésekben mindig a vezetőnek kell döntést hozni, méghozzá igazságosan, de határozottan! Nem mondhatja azt a főnök, hogy oldjátok meg magatok között, vagy döntsétek el ti, hogy mi legyen, én ebből szeretnék kimaradni. Ha szükséges, akkor írásban le kell fektetni az alapvető szabályokat, amelyeket mindenkinek be kell tartania – tanácsolja a pszichológus.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.