Az óceán mélyén bukkantak „kincsre" a kutatók: milliók életét mentheti meg

felfedezés kutatók antibiotikumok
Finn tudósok áttörést értek el az Északi-sarki-óceán mélyéről származó mikrobák vizsgálatával, amely új lehetőségeket nyit a gyógyszeripar számára. A felfedezés új antibiotikumok kifejlesztéséhez vezethet, amelyek hatékonyan küzdhetnek a gyógyszerrezisztens baktériumok ellen, és potenciálisan megmenthetik milliók életét.

Az antibiotikumok világában új korszak kezdődhet egy figyelemre méltó felfedezésnek köszönhetően, amelyet a Helsinki Egyetem kutatói tettek. A tudósok az Északi-sarki-óceán mélyén található mikrobákból izoláltak olyan vegyületeket, amelyek ígéretesek lehetnek a jövőbeli antibiotikumok kifejlesztéséhez.

óceán, jeges óceán, jeges tenger, antibiotikumok
Az újfajta antibiotikumok sokak életét menthetik meg
Forrás: Shutterstock

Az óceán mélyén bukkantak „kincsre" a kutatók: új antibiotikumok kifejlesztését teszi lehetővé

A kutatók négy különböző aktinobaktérium-típust gyűjtöttek be 2020-ban tengeri gerinctelenekből, és az ezekből származó vegyületek közül több is képes volt gátolni az enteropatogén E. coli (EPEC) növekedését. Az EPEC különösen veszélyes a fiatal gyermekek számára, akiknél súlyos hasmenést okozhat. A kutatók megállapították, hogy ezek a vegyületek nemcsak a baktériumok növekedését gátolják, hanem csökkentik azok virulenciáját (a kórokozók fertőzőképességét és  a betegség súlyosságát) is, anélkül, hogy károsítanák az emberi sejteket.

Az új felfedezés különösen fontos lehet az antibiotikum-rezisztens baktériumok elleni harcban.

Ahogy egyre több baktériumtörzs válik ellenállóvá a hagyományos antibiotikumokkal szemben, sürgős szükség van új, hatékony gyógyszerek kifejlesztésére. Az Északi-sarki-óceán mélyén található mikrobák új, eddig ismeretlen forrást jelenthetnek ezen a területen.

Päivi Tammela professzor, a kutatás vezetője, hangsúlyozta, hogy a következő lépés a vegyületek szerkezetének meghatározása és biológiai hatásainak további vizsgálata lesz. 

A kutatás eredményei már most nagy reményeket keltenek, és ha a további vizsgálatok is sikeresek lesznek, ezek a vegyületek alapvetően megváltoztathatják a fertőző betegségek kezelésének módját.

Ez a felfedezés egy újabb példa arra, hogy a természet még mindig rejt megoldásokat az emberi egészségügyi kihívásokra. A tudósok abban bíznak, hogy az ilyen típusú kutatások révén olyan új gyógyszerek fejleszthetők ki, amelyek hatékonyabbak és biztonságosabbak, mint a jelenlegi megoldások. A kutatás eredményei a Frontiers in Microbiology című tudományos folyóiratban jelentek meg, és már most nagy figyelmet keltettek a tudományos közösségben. A jövőbeni kutatások sikerétől függően ez a felfedezés új reményt hozhat az antibiotikum-válság kezelésében, és újabb lépést jelenthet az emberiség egészségének megőrzésében.

A tudósok nemrég a gyulladásos bélbetegség egyik fő okát is felfedezték, amely sokak életét keseríti meg, ezzel együtt pedig potenciális gyógymódokat is találtak, de a Parkinson-kór kialakulásáról is új felfedezéseket tettek.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.