Penészes kulacs? Nem kell azonnal kidobni! – Így irtsd ki a kórokozókat!

nő, autó, kulacs,
DimaBerlin/Shutterstock - DimaBerlin
kulacs penész tisztítás
Nincs kellemetlenebb látvány, mint egy penészes kulacs, és a kellemetlen szagok sem hiányoznak! Íme néhány trükk, amivel megelőzhetjük a kórokozókat!

Amikor az autóban felejtjük a kulacsunkat, benne a maradék kávéval vagy smoothie-val, akkor bizony a legtöbb esetben a kukában landol a penészes kulacs. Pedig van megoldás! Nem kell azonnal a szemétbe dobni, összegyűjtöttük azokat az ötleteket, amikkel tisztíthatjuk és hosszú ideig megőrizhetjük a vizes palackunkat.

penészes kulacs
Penészes a kulacs? Így tisztítsd meg!
Forrás: Lautaro Vidal/Shutterstock

Penészes kulacs? Van megoldás?

Hetente legalább egyszer végezzünk el egy alapos tisztítást, hogy elkerüljük a penész kialakulását. Ha nincs időnk kimosni, akkor is öblítsük ki tiszta vízzel, hogy csökkentsük az ételmaradékok mennyiségét, amelyek táptalajt nyújtanak a baktériumoknak.

Az alapos takarításhoz először szereljük szét a kulacsot: távolítsuk el a fedelét, a kupakját, a tömítést és a szívószálat. Áztassuk 10-15 percig forrásban lévő, ecetes vagy citromsavas vízben.

kulacs tisztítás
Hetente legalább egyszer végezzünk el egy alapos tisztítást
Forrás: Iryna Inshyna/Shutterstock

Szivacs helyett fogkefével

Az áztatás után a tartozékokat öblítsük le mosogatószeres vízben. A szívószálat egy kefével alaposan tisztítsuk meg a rászáradt szennyeződésektől. A nehezen hozzáférhető helyeken, például a kupak menetét egy régi fogkefével is könnyen megtisztíthatjuk.

Tisztítsuk meg a kulacsot is. Öntsünk a palackba néhány csepp mosogatószert, zárjuk le, majd alaposan rázzuk össze. A palackmosó kefével súroljuk át a belsejét, különösen a palack alját körkörös mozdulatokkal. Végül alaposan öblítsük ki, hogy ne maradjon mosogatószer benne.

Természetes tisztítás

Ha a penész jeleit látjuk, töltsük meg a kulacsot fele-fele arányban ecettel és forró vízzel, majd 30-40 percig hagyjuk ázni. Ezután mossuk ki mosogatószeres vízzel, majd öblítsük ki. Ezzel a módszerrel nemcsak a penészt, hanem a vízkövet is eltávolíthatjuk!

Ha az ecetes megoldás sem segít, a műfogsortisztító pezsgőtabletta is jó alternatíva lehet! Miután kimostuk a kulacs belsejét, tegyünk egy tablettát a palackba, majd töltsük meg langyos vízzel. Hagyjuk állni 20 percig. A tabletta nemcsak feloldja a szennyeződést, de rendkívül hatékony a baktériumok ellen is.

Tilos a gépbe tenni!

Ha nem szeretnénk hétről-hétre kézzel mosni a palackot, nézzük meg, hogy a kulacs mosható-e mosogatógépben. Fontos, hogy a kupak és a szilikon betét nem minden esetben tisztíthatók gépben, mivel a magas hőmérséklet károsíthatja a tömítést.

Állítsuk fejjel lefelé

Miután kiöblítettük a kulacsot, fontos, hogy alaposan megszárítsuk! Soha ne tegyük konyharuhára, mert az hemzseghet a baktériumoktól. A legjobb, ha fejjel lefelé az edényszárítón hagyjuk megszáradni, így a víz könnyebben kifolyik belőle, miközben alulról is szellőzik.

nő kulacs szag orr rossz illat
Hagyjuk egy kicsit szellőzni!
Forrás: Krakenimages.com/Shutterstock

Hagyjuk egy kicsit szellőzni!

Gyakran előfordul, hogy a kulacs alapos tisztítása után is kellemetlen szagú marad. Nagyon fontos, hogy nyitott állapotban tároljuk, fedél nélkül. Így a kulacs szellőzni tud, és szagmentes marad.

Ha már mindent kipróbáltunk, de a penész mégsem tűnik el, akkor ne kockáztassunk! A penészes kulacsot azonnal el kell dobni, ha a tisztítás után sem lehet eltávolítani a foltokat, mivel a penészspórák nagyon ártalmas az egészségre! Sajnos néha elkerülhetetlen, hogy újat vásároljunk!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.