Miért jó a pletyka? Ismerd meg a pletyka pozitív oldalait!

pletyka, pletykálkodás, szóbeszéd
Shutterstock/Pixel-Shot -
fecsegő pletykálkodás verbális kommunikáció pletyka
A pletykáról általában rossz véleménnyel vagyunk, mégis kevés az az ember, aki valamilyen formában ne pletykálna. A pletyka valójában számos jótékony tulajdonsággal és hatással is bírhat, ismerd meg, hogy melyek ezek.

A pletyka szó hallatán sokan egyből rosszindulatú megjegyzésekre és alaptalan szóbeszédekre gondolnak. A legújabb kutatások alapján azonban kiderült, hogy a pletyka több szempontból is hasznos lehet, és fontos szerepet játszhat mindennapi életünkben. A megfelelő körülmények között a pletykálás erősítheti a társas kapcsolatokat, csökkentheti a stresszt, és akár a problémák megoldásában is segíthet.

pletyka, pletykálkodás, szóbeszéd
A pletyka segíthet kapcsolatokat építeni, problémákat megoldani és csökkenteni a stresszt
Forrás: Shutterstock/Ekateryna Zubal

Miért jó a pletyka?

Gondoltad volna, hogy az emberek átlagosan napi egy órát pletykálnak? A legfrissebb kutatások szerint a pletykálás azonban nem feltétlenül rossz dolog. A pletykák jó része inkább semleges és pozitív tartalmú, ellentétben azzal az általános véleménnyel, hogy a pletyka minden esetben csak negatív töltetű és ártalmas lehet. 

A pletyka tehát sokkal több, mint pusztán üres és rosszindulatú fecsegés. A titok abban rejlik, hogy hogyan használjuk ezt az eszközt. A cél mindig a közösségi interakciók és az empátia növelése legyen, ne a mások elleni intrikák. 

1. A pletyka segít a kötelékek kiépítésében és a barátságok kialakításában

Elsőként érdemes megemlíteni, hogy a pletyka segít a társadalmi kötelékek erősítésében. 

Amikor megosztjuk egymással másokkal kapcsolatos információinkat, ez nemcsak közös beszédtémát ad, hanem egyfajta közösségi összetartozás érzését is erősíti.

 Ez különösen igaz kisebb közösségekre, ahol a pletykálás révén könnyebben kialakul a bizalom és az összetartás. Még a negatív pletyka is fejlesztheti az empátiát, ha helyesen kezeljük. A beszélgetés és a pletyka során olyan hormonok szabadulnak fel, mint az oxitocin és a szerotonin, amelyek erősítik a kötődést. 

2. A pletyka segíthet a problémák megoldásában és támogatást nyújthat

Sokan tapasztalják, hogy ha beszélnek egy adott problémáról az segíthet megtalálni a megoldást rá. A munkahelyi vagy személyes konfliktusokat gyakran egy baráti beszélgetés, vagy akár egy kis pletyka is segíthet elsimítani. 

3. A pletyka stresszcsökkentő hatással is bírhat

A mindennapi életben gyakran találkozunk olyan helyzetekkel, amelyek feszültséget okoznak. 

Egy beszélgetés keretében történő pletykálás lehetőséget ad arra, hogy kiengedjük a gőzt, megosszuk aggodalmainkat, és új perspektívából lássuk a problémáinkat.

 Egyes tanulmányok szerint a pletykálás segíthet a szorongás csökkentésében, hiszen ilyenkor egyfajta érzelmi támogatást kapunk beszélgetőpartnerünktől. Ha valaki megosztja veled hasonló tapasztalatait, az megváltoztathatja a helyzethez való hozzáállásodat is.

4. A pletyka hozzájárulhat a társadalmi normák és szabályok fenntartásához 

Amikor arról beszélünk, hogy valaki miként viselkedett egy adott helyzetben, azzal közvetetten tanulunk is ezekből a tapasztalatokból. A pletyka tehát egyfajta társadalmi ellenőrzés eszköze is lehet, amely segít fenntartani a közösségen belüli rendet és szabályokat. 

Természetesen a fentebb felsorolt pozitívumok mellett a pletykálásnak is megvannak a maga árnyoldalai. A túlzott pletyka káros lehet, különösen, ha az rosszindulatú vagy hamis információkon alapul. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.