TikTok-szindróma: már nyolc perc alatt kárt okoz az énképedben az alkalmazás

énkép TikTok videó közösségi oldal
Naponta mennyit nézegeted a TikTokot? Te is lendületből pörgeted a videókat? Mindenki csinos és karcsú, sorozatban tolja a hasizom gyakorlatokat? Egy a TikTok hatását elemző tanulmány szerint ezzel okozod magadnak a legnagyobb kárt.

A közösségi média elképesztő hatással van életünkre. Bejegyzések, posztok, trendek és kihívások jönnek sorba, mi pedig válogatás nélkül fogyasztjuk a végtelen mennyiségű tartalmat. A TikTok hatása már nyolc perc alatt érezhető.

tiktok
TikTok: válogatás nélkül fogyasztjuk a tartalmakat
Forrás: Anadolu via Getty Images

TikTok: válogatás nélkül fogyasztjuk a tartalmakat

Az okostelefonok és a közösségi média elterjedése alapjaiban változtatta meg mindennapjainkat. Különösen a fiatalok körében vált népszerűvé a TikTok, a rövid videók megosztására szolgáló platform, amely szinte pillanatok alatt vált globális jelenséggé. Ám egy friss tanulmány aggasztó következtetésekre jutott: már 8 perc TikTokozás is negatív hatással lehet a mentális egészségre és az énképre.

A tanulmányt egy ausztrál kutatócsoport végezte, akik arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatással van a TikTok használata az énkép változására. A kutatásban több száz felhasználó szokásait figyelték, különösen azt, hogy a diétás, fogyókúrás tematikájú videók milyen hatással vannak rájuk. 

Az eredmények azt mutatták, hogy már 8 perc TikTokozás is észrevehetően növelte a szorongás és a depresszió tüneteit és jelentősen befolyásolták az énképet, növelték az anorexiára való hajlamot. A TikTokon töltött idő növekedésével ez a helyzet egyre rosszabb lett. 

A folyamatos érzelmi ingerek és a tökéletesen szerkesztett, idealizált tartalmak azt az érzetet kelthetik a felhasználókban, hogy az ő életük kevésbé izgalmas vagy értékes, különösen, ha súlyfelesleggel rendelkezik. Különösen igaz ez a fogyókúrával, diétával foglalkozó tartalmak pörgetése esetén. Az elkeseredett vágy a fogyásra sok nőt nyomaszt. 

A TikTok videókban bemutatott hibátlannak tűnő testek látványa önértékelési problémákhoz, szorongáshoz és depresszióhoz vezethet.

Hogyan védjük magunkat a TikTok káros hatásától?

Időkorlát beállítása: Korlátozd a TikTokon töltött időt, ezt megteheted az applikáció beállításaiban, vagy akár külső alkalmazások segítségével.

Tudatos tartalomfogyasztás: Fontos, hogy tudatosan válaszd ki, milyen tartalmakat nézegetsz. Kerüld azokat a videókat, amelyek rossz érzéseket keltenek benned, és inkább olyan tartalmakat fogyassz, amelyek inspirálnak és feltöltenek.

Keress programokat! Hidd el, rengeteg, akár ingyenes program vár, távol az online tértől. a közösségi média helyett más, egészséges szabadidős tevékenységeket is folytassunk, mint például a sport, az olvasás vagy a természetben való időtöltés.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.