különleges kiállítás bizarr múzeumok gyűjtemény múzeum
Unod már a hagyományos kiállításokat? Akkor a világ legbizarrabb múzeumai éppen neked valók! Ez az 5 tárlat annyira furcsa és meghökkentő, hogy biztosan nem fogod őket egyhamar elfelejteni.

Ha úgy érzed, hogy a hagyományos múzeumok már nem tudnak meglepni, akkor itt az ideje, hogy felfedezd a világ legkülönlegesebb és legbizarrabb tárlatait. A világ legbizarrabb múzeumai olyan témákat dolgoznak fel, amelyekről talán soha nem gondoltad volna, hogy valaha is kiállítják őket. 

világ legbizarrabb múzeumai
A világ legbizarrabb múzeumai közül a Piszoár Múzeum célja, hogy bemutassa a higiéniai eszközök történelmi fejlődését és a fürdőszobai kultúra változásait az évszázadok során. 
Forrás: AFP/fotovolfik.cz

Íme 5 a világ legbizarrabb múzeumai közül

1. Hajmúzeum - Törökország

Az Avanosban, Törökországban található Hajmúzeum (Avanos Hair Museum) több, mint 16.000 nőtől származó hajtincseket mutat be, amelyek a világ minden tájáról származnak. A múzeumot egy helyi keramikus, Chez Galip alapította és a gyűjtemény egy kis barlangszerű térben található, amelynek falait és mennyezetét teljesen beborítják a különböző hajtincsek. A múzeum története az 1970-es évekig nyúlik vissza, amikor egy barátja búcsúzóul egy tincset vágott le a hajából, és azt ajándékozta a múzeum alapítójának. Az ide érkező látogatók is hozzátehetnek a gyűjteményhez egyet hajtincsükből. A látogatók közül sok nő hagyta már itt saját hajtincsét, névjegykártyával vagy személyes üzenettel együtt. A múzeum további érdekessége, hogy évente kétszer, júniusban és decemberben, sorsolást tartanak a hajtincsek között. A szerencsés nyertesek visszatérhetnek Avanosba egy ingyenes nyaralásra, ahol a kerámia művészetét is megismerhetik.

Hair Museum of Avanos in Cappadocia
Az Avanosban található Hajmúzeum több, mint 16.000 nőtől származó hajtincseket mutat be
Forrás: Anadolu via AFP

2. Falloszmúzeum - Izland

Az Icelandic Phallological Museum Reykjavíkban található, és a világ talán egyik legfurcsább múzeumának számít.

 Ez az egyedülálló kiállítóhely több, mint 280 különböző állatfaj falloszát mutatja be, a legkisebb, 2 milliméteres egérfallosztól kezdve egészen a 6 méter hosszú bálnapéniszig.

A múzeum gyűjteménye emellett tartalmaz emberi péniszt is, amelyet adományozóktól kaptak. A múzeum alapítója, Sigurður Hjartarson, 1997-ben hozta létre ezt a különleges intézményt, és azóta a múzeum világhírűvé vált, évente több ezer látogatót vonz. 

A kiállított darabokat tudományos és kulturális kontextusba helyezve mutatják be, így nemcsak a biológiai sokszínűséget, hanem a falloszok szerepét is feltárják különböző kultúrákban és mitológiákban. A múzeum látogatása különleges élményt nyújt mindazoknak, akik nyitottak a szokatlan és provokatív kiállításokra. Ki tudod találni, hogy melyik állathoz tartoznak ezek a péniszek?

3. Parazitológiai Múzeum - Japán

A Tokióban található Parazitológiai Múzeum (Meguro Parasitological Museum) egyedülálló intézmény, amely kizárólag parazitáknak és azok életciklusainak szenteli kiállításait. Az 1953-ban alapított múzeum a világ egyik legnagyobb és legátfogóbb gyűjteményével rendelkezik, több mint 60 000 példánnyal, amelyek közül mintegy 300 kiállítva is megtekinthető. 

Creepy Museums Around The Globe - Japan
A Tokióban található Parazitológiai Múzeum  kizárólag parazitáknak és azok életciklusainak szenteli kiállításait
Forrás:  Northfoto 

A legnépszerűbb kiállítási tárgyak közé tartozik egy 8,8 méter hosszú galandféreg, amelyet egy emberi szervezetből távolítottak el. 

A belépés ingyenes, és bár a múzeum kicsi, nagyon informatív, főleg azok számára, akiket érdekel a biológia, az orvostudomány vagy éppen a furcsa és meghökkentő világok. 

4. Piszoár Múzeum - Csehország 

A Piszoár Múzeum (Museum of Historical Chamber Pots and Toilets) Prágában található. A múzeum főként régi toalettnek szenteli a kiállítását, amely több mint 2000 darabot tartalmaz, a 16. századtól egészen a modern időkig. Ezek közé tartoznak különböző anyagokból készült piszoárok, bidék és más fürdőszobai kellékek. A kiállított tárgyak közül sok művészi kidolgozású, kézzel festett, és olyan híres személyekhez kötődik, mint Napóleon Bonaparte vagy a brit királyi család tagjai. 

-
A Piszoár Múzeum  Prágában található,  főként régi toalettnek szenteli a kiállítását,  a 16. századtól egészen a modern időkig
Forrás: AFP

A múzeum célja, hogy bemutassa a higiéniai eszközök történelmi fejlődését és a fürdőszobai kultúra változásait az évszázadok során. 

A Piszoár Múzeum nemcsak történelmi szempontból érdekes, hanem humoros és szórakoztató is, mivel a kiállítás tárgyai gyakran meglepő és vicces formában jelennek meg. 

5. Nemzetközi Kriptozoológiai Múzeum  - USA

 Az International Cryptozoology Museum Portlandban, Maine államban található, és a világ egyetlen múzeuma, amely a kriptozoológia, vagyis a mitikus és legendás lények tudományos tanulmányozására összpontosít és bemutatja a jeti, Loch Ness-i szörny, Bigfoot és más misztikus teremtmények tárgyi emlékeit és modelljeit. A múzeumot Loren Coleman, a kriptológia egyik vezető szakértője alapította, és 2003-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A különleges gyűjtemény tárgyak közé tartoznak például a különböző országokból származó nyomok, lábnyomok, és egyéb relikviák.

 A Nemzetközi Kriptozoológiai Múzeum a világ egyetlen múzeuma, amely a kriptozoológia, vagyis a mitikus és legendás lények tudományos tanulmányozására összpontosít 
Forrás: img.atlasobscura.com

Ez a múzeum különösen vonzó lehet azok számára, akik érdeklődnek a paranormális jelenségek, legendák és a mitikus lények iránt, és kíváncsiak a kriptológia tudományos és kulturális aspektusaira.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.