Az alfa generációs gyerekekeknek nincsenek barátaik - új kutatásból derült ki, hogy miért

kapcsolat barátság alfa generáció
A barátkozás és a kapcsolat fenntartása sosem volt egyszerű, ám úgy tűnik, hogy a mai fiataloknak még nehezebb. Az alfa generációs gyerekek nem barátkoznak, egy új kutatás pedig feltárja ennek okát.

A baráti kapcsolatok kialakítása sosem volt a legegyszerűbb feladat, de az alfa generációnak még nehezebb dolga van. A gyerekek egyre nehezebben alakítanak ki ilyen kapcslatokat, és egy új kutatás feltárta, hogy ennek mik a legfőbb okai.

iskola, barátkozás, alfa generáció, magány
Az alfa generációs gyerekek nehezebben barátkoznak
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 Ground Picture/Shutterstock.  No use without permission.

Az alfa generációs gyerekek nehezen barátkoznak

A barátságok nagyon fontosak, hiszen egyrészt segítik a gyerekek szociális fejlődését, másrészt támaszt is jelentenek, sok helyzetet elviselhetőbbé az iskolát pedig élvezetesebbé teszik. Ennek ellenére a mai gyerekek egyre nehezebben barátkoznak, az alfa generáció tagjai - azok, akik 2010-ben és az után születtek - közül sokan nem tudnak ilyen kapcsolatot kialakítani. A C.S. Mott Children's Hospital National Poll on Children's Health kutatása pedig feltárta, hogy ennek mi lehet az oka. 

A felmérés során 1031 6 és 12 év közötti gyerek szüleit kérdezte meg, és minden ötödik szülő azt állította, hogy gyerekének nincsenek vagy nincs elég barátja,

míg 90%-uk arról számolt be, hogy gyerekeik szeretnének több barátot szerezni. „A barátságok jelentős szerepet játszhatnak a gyermekek általános egészségében és fejlődésében, érzelmi jólétében, önbecsülésében és szociális készségeiben" - mondta Sarah Clark, a Mott Poll társigazgatója. „Néhány szülő azonban azt mondja, hogy gyerekeiket a következők akadályozzák a barátkozáskor: a személyiség, a szociális szorongás, az egészségügyi állapot, vagy egyszerűen csak nincs annyi lehetőségük" - tette hozzá.

Az adatokból kiderült, hogy a szülők 21%-a mondta azt, hogy gyereke félénk vagy szociálisan szorong, ami akadályozza a barátkozást, míg 18%-uk szerint gyereküknek „nincs ideje" barátkozni. 

Az, hogy nincs hol együtt lógni (16%), a többi gyerek már saját baráti csoportot alkot (17%) és a többi gyerek gonoszsága (15%) szintén a barátsággal kapcsolatos nehézségek okaként szerepelt, míg az egészségügyi állapot vagy fogyatékosság a válaszok kevesebb mint 10%-át tették ki.

Szerencsére a szülők többsége - 71 %-uk - lépéseket tesz azért, hogy segítse gyermekeit az új barátságok kialakításában: játszódélutánokat szervez, beíratja gyerekét iskolán kívüli tevékenységekre, tanácsokat ad, barátkozik olyan szülőkkel, akiknek a gyermekei a sajátjukkal egyidősek.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.