Nehezen megy az alvás? Ezek a tippek biztosan segíteni fognak

alvás, tippek
Shutterstock - George Rudy
pihenés tippek alvás
Ahhoz, hogy helyt tudjunk állni a mindennapokban, elengedhetetlen a mély és elegendő alvás. Ilyenkor tud a szervezetünk regenerálódni, megújulni. Sokan azonban nehezen tudják álomra hajtania fejüket. A pihentető alvás eléréséhez gyűjtöttünk össze hasznos tippeket.

A pihentető alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy helyt tudjunk állni a mindennapokban. Vannak azonban olyanok, akiknek mindennapos gondot okoz az esti elalvás. Számos módszer létezik azonban, amikkel elősegíthetjük ezt a folyamatot. Mutatjuk, melyek ezek.

alvás, tippek
A pihentető alvás titka – Ezekkel a módszerekkel eljön az álom
Forrás: Shutterstock

A pihentető alvás – Megoldások, ötletek

Válasszunk matracot!

Ügyeljünk rá, hogy olyan hosszú legyen, amelyen kényelmesen ki tudunk nyújtózkodni. Az ideális matrac se nem túl puha, se nem túl kemény, és megfelelően rugózik. A nagyobb testsúlyú emberek esetében inkább a valamivel keményebb ágybetét ajánlott, míg kisebb testsúly estén a puhább. Emellett mind az ágybetétnek, mind az ágyneműnek és pizsamának jó nedvszívó tulajdonságokkal kell rendelkeznie.

A szörnyű éjszakák egyik oka lehet a rosszul beidegződött vagy megválasztott alvási póz.

Háton fekve

Ezt a pózt kevesen választjuk az elalváshoz, és ez nem véletlen. Ilyenkor ugyanis gyakrabban álmodunk rosszat, sokkal zaklatottabban, éberebben alszunk. Ennek oka lehet, hogy a testhelyzetünkből adódóan tudat alatt kiszolgáltatottnak, könnyen sebezhetőnek érezzük magunkat. Más szempontból viszont kimondottan egészséges ez a helyzet, mert ez tehermentesíti leginkább a gerincünket, és lehetővé teszik, hogy az egész testünk kellemesen elernyedjen. 

Hason fekve

Sokan erre szavazunk, mert így igazán békésen tudunk álomba merülni. Ám ha reggelente sajgó derékkal ébredünk, akkor cseppet se lepődjünk meg, ugyanis ezzel a pózzal igencsak terheljük a gerincet, főként a nyaki tájékon. Ezt elkerülhetjük, ha egy nem túl magas és nem túl kemény párnára hajtjuk a fejünket.

Kuporgó

Az embrió póz a leginkább javasolt az alváshoz. Abban a testhelyzetben, ahogy édesanyánk pocakjában szunyókáltunk, felnőttként is a legnyugodtabban tudunk elszenderedni. Ilyenkor az egész gerincünk a lehető legtermészetesebb módon görbül, így biztosítva a nyugodt és pihentető alvást.

Oldalunkra fordulva

Ez is lehet kényelmes és egészséges, hiszen a csípőtájékot teljes mértékben tehermentesítjük. Ha azonban el szeretnénk kerülni, hogy a térdcsontjaink szanaszét nyomják egymást, és sajgó lábakkal ébredjünk, akkor egyszerűen tegyünk egy kispárnát vagy a takarót a térdeink közé. Amennyiben nem egyedül alszunk, akkor a kiskifli-nagykifli jó a stressz megszüntetésére, a testi érintés még alvás közben is csökkenti a feszültséget férfiakban és nőkben egyaránt.

Mozogjunk rendszeresen

A rendszeres testmozgás serkenti a vérkeringést, fokozza a boldogsághormon-termelését ráadásul, ha fizikailag lefáradunk, akkor sokkal jobban alszunk, mint ha csak agyilag vagy lelkileg merülünk ki. Este, lefekvés előtt 1-2 órával viszont más kerüljük az intenzív sportolást, mert a felfokozott vérkeringés és adrenalin-szint miatt biztos, hogy nem tudunk időben elaludni. Persze egy könnyű séta a friss levegőn belefér, sőt, így még a bárányok számolgatását is elkerüljük.

alvás, tippek
Az alvás egy rituálé is lehet, amivel felkészülünk az éjszakára
Forrás: Shutterstock

Legyen csend és nyugalom

Ha túl sok gondolat cikázik a fejünkben, ami miatt cseppet sem érezzük fáradtnak magunkat, akkor vegyünk egy illatos, nyugtató, levendulás fürdőt, hallgassunk kellemes zenét, meditáljunk, vagy csak csukott szemmel gondoljunk kellemes dolgokra.
A hálószoba megfelelő hőmérséklete nagyban befolyásolja az alvás minőségét. Ha túl meleg van, akkor megizzadunk, forgolódunk. A nyitott ablakon ugyan friss levegő áramlik be a szobába, de emellett a külső zajok is könnyebben beszűrődnek. A legjobb, ha lefekvés előtt alaposan kiszellőztetünk, majd becsukjuk az ablakot, és besötétítünk. Dobjuk ki a szobából a ketyegő órát, a villogó mobiltelefont, és a zúgó ventilátort is. Ha lehet, akkor a hálóban már ne tévézzünk, de ha mégis, akkor ne nézzünk semmi olyat, ami felzaklat minket.

Álomba ringató finomságok

Ahhoz, hogy békésen aludjunk, nem elég a koffeint messziről elkerülnünk lefekvés előtt, az is fontos, hogy napközben milyen csemegékkel kényeztetjük magunkat. Érdemes olyan ételeket fogyasztanunk, amelyeknek magas a triptofán tartalmuk. Ez az aminosav megtalálható a pulykahúsban, a csicseriborsóban, szezámmagban, mézben, tejben és tejtermékekben. 
A melatonin nevű hormon is segíti az alvást. Ezt megtaláljuk a zabban, banánban vagy meggylében. A fűszerekre is érdemes ügyelnünk, vannak ugyanis olyanok, amelyek myristicinben bővelkednek, ez pedig szintén elősegíti a nyugodt éjszakai alvást. Ilyen a szerecsendió és a petrezselyem. Na és nassolhatunk viszont egy kevés tökmagot, mert a benne található ásványi anyagok elősegítik a nyugodt alvást.

Legyen napirendünk

Próbáljunk minden nap nagyjából ugyanakkor lefeküdni, és reggelente ugyanabban az időpontban felkelni. A szervezetünk hamar hozzászokik a rendszerességhez, szereti is, ezért meg is hálálja.

Kérjünk segítséget!
Ha már mindent megtettünk, és mégsem tudunk aludni, akkor mindenképpen kérjük szakember segítségét, mert lehet, hogy olyan alvászavart okozó betegségben szenvedünk, amely akár gyógyszeres kezelést, vagy más terápiát igényel.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.