Árvíz: a Duna felső szakaszán már elkezdődött az apadás, délen teljes a készültség

árhullám duna apadás árvíz
A déli dunai szakaszokon még folyamatos az áradás, a felső szakaszokon pedig már elkezdődött az apadás - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Siklós Gabriella közölte, az árhullám délelőtt Dunaföldvár térségében járt, most az alsóbb szakaszok felé tart, ahol hétfőre-keddre várják a tetőzést. Mindenütt elkészültek a védekezési munkákkal, felépítették az ideiglenes védműveket. Elmondta, jó hír a védekezőknek, hogy a fenti szakaszon, a Szigetközben már kicsit gyorsult az árvíz apadásának mértéke, a Dunakanyarban viszonylag még lassabb, de azt várják a szakemberek, hogy itt is felgyorsulhat majd.

árvíz, Adony, 2024. szeptember 22.
Árvíz Adonyban 2024. szeptember 22-én - A drónnal készült felvételen a Duna vizével elöntött utcák
Forrás: MTI/Jánossy Gergely

Kitért arra is, hogy még mindig az árvizes jelenségek okozzák a legtöbb gondot a vízügyi szakembereknek. Mint mondta, egyre többfelé találnak buzgárokat, és jelennek meg szivárgások, csurgások, amelyeket azonnal kezelni kell. Példaként említette, hogy szombaton a szakembereknek egy hódjárta üreg miatt kialakult szivárgást kellett kezelniük.

Pilismarótnál az árvíz miatt megcsúszott a gát

Siklós Gabriella elmondta azt is, hogy a lenti szakaszokon a vízügyi igazgatóságok szakemberei, illetve átvezényelt kollégák is dolgoznak, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetése pedig abban az esetben érkezik a helyszínre, ha azonnali beavatkozásra van szükség. A szóvivő erre példaként említette Pilismarótot, ahol 16 órás megfeszített munkával érték el, hogy ne szakadjon át a gát.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.