Árvíz: kedd délelőtt várható a Duna tetőzése Pozsonynál - Fotókon a szlovák főváros

árvíz Pozsony duna tetőzés
Kedd délelőttre várják a Duna vízszintjének tetőzését Pozsonynál. A szlovák fővárosban 950 centiméterre várják a legmagasabb vízállást.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) sajtótájékoztatóján azt mondták, Pozsonyban keddre várják a Duna 950 centiméteres tetőzését, ami ugyan magas, de csaknem fél méterrel elmarad a 2002 augusztusi nagy árvízkor mérttől. Akkor a város egy sor rendkívüli intézkedésre kényszerült a komolyabb károk elkerülése érdekében. 

pozsony, rávíz, 2024 szeptember, árvíz
Árvíz: Pozsonyban a rakpartot már elárasztotta a Duna
Forrás: AFP

A folyó a szlovák fővárosnál már részben elárasztotta a rakpartot, ezért több utat és parkot ideiglenesen lezártak, valamint Pozsony Dévényújfalu városrészében, amely fekvése miatt általában a leginkább veszélyeztetett, elővigyázatosságból mintegy száz embert kitelepítettek. A tömegközlekedés egyes járatait elterelik. Az óváros védelmére rendelkezésre állnak mobil árvízvédelmi gátak, de várhatóan olyan mértékű beavatkozásra nem lesz szükség, mint két évtizeddel ezelőtt.

árvíz, pozsony - dévényújfalu, 2024 szeptember
Árvíz: elárasztott házak Pozsony Dévényújfalu városrészében 2024. szeptember 16-án.
Forrás: AFP

Árvíz: lezárások Pozsonyban a Duna tetőzése miatt

A közelgő tetőzésre készülve hétfő délután lezárták a Medve-Vámosszabadi határátkelőnél lévő hidat. Hétfőn Révkomáromnál felállították a mobil árvízvédelmi gátakat, mert ott már szükség van erre a várható 840 centiméteres tetőzés miatt. Noha ez is magas vízszint, szintén csaknem fél méterrel marad el a 2013-as rekordtól. 

árvíz, Pozsony, 2024. szeptermber 16.
A Duna Pozsonynál 2024. szeptember 16-án.
Forrás: AFP

A szakemberek úgy gondolják, hogy az ár viszonylag gyorsan levonul, Párkány és Esztergom között csütörtökre virradóan tetőzik majd a Duna. Továbbra is összetett a helyzet azonban a Morva vízgyűjtőterületén, mert a Kis-Kárpátokból érkező mellékfolyói továbbra is duzzasztják. Az árvízhelyzet miatt hétfőn rendkívüli ülést tartott a pozsonyi kormány.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.