Víz alatt Bécs: autópályát mosott el az ár, hajókon rekedtek az utasok - katasztrófahelyzetet hirdettek

árvíz eső ausztria bécs
Heves viharok okoztak káoszt vasárnap Csehországban, Lengyelországban, és Ausztriában is. A legsúlyosabban érintett terület Alsó-Ausztria. A fővárost, Bécset is magába foglaló szövetségi államot katasztrófa sújtotta területté nyilvánították.

Vasárnap éjjel csaknem 4500-szor riasztották a tűzoltókat, és napközben sem pihenhetnek a lakosok és a mentőegységek Bécs környékén. A hadsereg már bevetette a helikoptereket, több embert kellett kimenteni a házakból. A St. Pölten melletti Böheimkirchen település az árvíz által súlyosan érintett területek közé tartozik, ott vasárnap összeomlott egy híd, és egy építőipari daru is felborult. A térségben több utat is elöntött a víz.

árvíz, Bécs, Ausztria
A 2024. szeptember 15-én készült felvételen a heves esőzések után elöntött út látható az északkelet-ausztriai Neulengbachban, Bécstől nem messze.
Forrás: AFP

További esőzésekre kell számítani Bécs környékén

Johanna Mikl-Leitner Alsó-Ausztria kormányzója vasárnap reggel „drámai helyzetről” beszélt, és messze még a vége, ugyanis hétfőtől további heves esőzésekre van kilátás. Vasárnap délben az árhullám Bécset is elérte. A fővárosban is házakat öntött el a víz, és különösen kritikus a helyzet a nyugati autópályánál (A1), ezt le kellett zárni. A város vezetése felhívást is tett közzé, azt kérték, hogy a helyzet enyhüléséig a lakosok ne közlekedjenek nyugati irányba, kerüljék el a területet.

A Wien folyó tomboló áradattá vált

A Wien folyó autópálya melletti Kennedy-hídjánál a vízszint 50 centiméterről 2,26 méterre emelkedett egyetlen nap alatt. Olyan magas volt az áradás, amilyenre statisztikailag csak 100 évente egyszer lehet számítani.
A gyalog- és kerékpárutakat elöntötte a víz, a folyóparton lévő éttermek, bárok és teraszok víz alá kerültek. Hat ember megsérült, főleg leszakadó ágak miatt - számolt be Michael Ludwig polgármester, de ugyanakkor meg is nyugtatott: „Összességében jól kézben tartjuk a helyzetet. Szerencsére a Dunán, a főfolyón stabil a helyzet” - mondta.

A tomboló Wien
A tomboló Wien
Forrás: AFP

Az újabb esőzések azonban ismét nagy hatással lesznek a Wien folyóra, ugyanis beáramlások érkeznek ide más területekről, és a folyó mentén lévő árvízi medencék megteltek.

Utasok rekedtek egy Bécsnél állomásozó hajón

A Duna magas vízállása miatt egy svájci folyami sétahajó utasai Bécsben ragadtak. A mintegy 100 vendég és a személyzet 40 tagja jelenleg nem hagyhatja el a folyóparton horgonyzó járművet. Az utasok nem tudnak kiszállni, mert mólókat elárasztotta a víz. Médiajelentések szerint más sétahajók is vesztegelnek Bécsben. A helyi hatóságok döntik el, hogy az utasok leszállhatnak-e, és ha igen, mikor. Több utas arról számolt be, hogy információik szerint legalább keddig a hajón kell maradniuk. A Thurgau Prestige nevű folyami hajó Linzből Budapestre és vissza közlekedett volna.

Víz alá került stég a bécsi belvárosban 2024. szeptember 15-én.
Víz alá került stég a bécsi belvárosban 2024. szeptember 15-én. 
Forrás: AFP

Nem jár a bécsi metró

A súlyos árvíz a bécsi közlekedést is akadályozza. A Wiener Linien jelentése szerint az U2, U3, U4 és U6 vonalakon a szerelvények csak korlátozottan közlekednek, több szakaszt lezártak. Azt tanácsolják az utasoknak, hogy használják a villamosokat, buszokat és alternatív metróvonalakat. Egyelőre megtippelni sem tudják, mikor rendeződik a helyzet.

A megáradt Wien folyó az U4-es metróvonal vágányai mellett, a Pilgrammgasse állomás közelében 2024. szeptember 15-én Bécsben
A megáradt Wien az U4-es metróvonal vágányai mellett, a Pilgrammgasse állomás közelében 2024. szeptember 15-én Bécsben.
Forrás: AFP 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.