Budapest anno: gondoltad volna? Ilyen volt a főváros száz éve

Budapest, 1878
Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György -
Budapest Anno történelem
Dédanyáink Budapestje menő volt és romantikus: a férfiak kocsikázva keltek át a macskaköves Lánchídon, és a belvárosban pezsgő életet az elegáns csipkekesztyűben sétáló hölgyek jelentették. Budapest régi képeken, ahogyan még biztosan nem láttad

Elképzelted már milyen lehetett az élet a régi Budapesten? Dédanyáink idején, amikor még nem volt metró, sem plázák, de még a menő szállodák helyén is csak bérházak voltak és Budapest macskaköves utcáit fiákerek járták elektromos autók helyett. Bekapcsoltuk az időgépet, hogy megmutassuk, milyen volt az élet több, mint száz évvel ezelőtt a fővárosban. 

budapest
Forrás: Forrás: Fortepan/Klösz György

Budapest te csodás: fakó fotók őrzik a főváros emlékeit

Éppen 130 évet kell visszautaznunk az időben, ha az első fotókat keressük Budapest életéről. Az 1896-os millenniumi ünnepségek alkalmával számos nagy léptékű beruházás valósult meg, többek között a Hősök tere, a Millenniumi Földalatti Vasút (Európa első földalattija), valamint a Városliget látványos fejlesztése. Ezek a helyszínek gyakran szerepelnek korabeli fotókon, és azt mutatják, hogyan alakult Budapest az egyik legmodernebb európai nagyvárossá.

A régi képeken a város fényűző kávéházai és sugárútjai láthatók, ahol elegánsan öltözött férfiak és nők sétáltak. A kávéházi kultúra virágzott, a Centrál, a New York és a Gerbeaud a korszak ikonikus helyei voltak, és ezek az épületek sok fotón megörökítették a társadalmi élet központjait. Bár eleinte a legtöbb fotó csak épületeket ábrázolt, a képeken egy idő után egyre több ember is látható. Így képet kaphatunk arról, hogy milyen volt az élet akkortájt a fővárosban. A képeken megjelenik a korabeli közlekedés, a divat, a társasági élet és a város fejlődésének folyamata

Amikor még nem voltak autók 

1894-ben járunk, méghozzá a Lánchíd pesti hídfőjénél. A kor népszerű fényképészeti technikája a sztereófotó volt, ami megfelelő szögből nézve térbeli hatást eredményezett. A képen a híd macskaköves felhajtója látható, a forgalommal, ami a maihoz képest nagyon gyér volt. Az emberek lovaskocsin közlekedtek, ne feledjük, hogy az első autó csak egy év múlva, 1895-ben érkezett meg Budapestre, így akkor még tényleg nagyon más volt a közlekedés. 

Forrás: Fortepan/Dabasy Fromm Géza

Váci utca 1895: bugyik és porczelánok 

Ez a kép 1895-körül készült a Váci utcában, a mai Március 15. tér felől. A kép a Rózsa teret mutatja, háttérben az Angolkisasszonyok templomával. 

Váci utca a mai Március 15. tér felől dél felé nézve, háttérben az Angolkisasszonyok temploma, előtérben az ekkori Rózsa tér. A felvétel 1895. körül készült. A kép forrását kérjük így adja meg: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.017
Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

Érdemes elmélyedni a részletekben, a fiákerparkoló mögött "Üveg, tükör és porczelán és képkeret raktár" volt, az emeleten bútor-bemutatóteremmel. Jobb oldalon Neymon János fehérneműboltjába térhettek be a hölgyek, amíg a szomszéd Brichta szabóságban az urak öltönyt próbáltak.  

Érdekesség a bal alsó sarokban: a főváros utcáit nem elektromos árammal, hanem gázlámpákkal világították meg. 

1897: a Kálvin tér egy szakadt fotón

Íme a Kálvin tér a Vámház körút felé nézve, a Danubius-kút hátterében a református templommal. A képen jól látszik a mai villamos elődje, és az, hogy a síneket éppen karbantartották a fotózás idején. Autók még mindig nincsenek, sőt, a "villamosok" elé is lovakat fogtak. 

Forrás: Forrás: Fortepan/Klösz György

Oázis a város közepén: A Városliget az Állatkerttel

A korabeli fotók kedvelt témája volt a főváros közepén elhelyezkedő Városliget és az Állatkert. Az emberek kedvelt kirándulóhelyén piknikeztek és eveztek, vagy megnézték az akkor még ritkaságnak számító vadállatokat. A Fővárosi állatkert 1866 óta várta a látogatókat, Európában egyedülálló gyűjteményével. Az állatok egy része Schönbrunn-ból érkezett, de volt A kép a régi főbejáratot mutatja díszes árkádjaival.  

A képen jól látszik, hogy az utak még nem voltak aszfaltozva, így aki át akart kelni, annak vigyáznia kellett a cipőjére. 

Fővárosi Állat és Növénykert, a régi főbejárattal Forrás: Fortepan/Klösz György

A régi fotók segítenek abban, hogy megértsük Budapest múltját, és lássuk, hogyan alakult át az évszázadok során. Az egykori elegáns villák, kávéházak, piacok és sugárutak máig meghatározzák a város karakterét, bár sokszor csak a régi képek alapján ismerjük fel őket. A mai Budapest számos régi elemét megőrizte, de modernizálódott is. Azok a helyek, amelyek egykor elegáns úri társaságok találkozóhelyei voltak, ma turisták és helyiek számára egyaránt vonzó látványosságok. A régi fotók továbbra is emlékeztetnek arra, hogy Budapest egy folyamatosan változó, mégis időtlen város, amelynek múltja és jelene harmonikus egységet alkot.

Budapest régi fotóin keresztül nemcsak a város építészeti átalakulását követhetjük nyomon, hanem a társadalmi változásokat is. Minden korszak lenyomatát ott hagyta az utcákon, az épületeken és a hétköznapi élet apró részletein. Ezek a képek olyan időkapuk, amelyek átvezetnek minket a múltba, és lehetővé teszik, hogy újra és újra felfedezzük a város történelmét.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.