Időutazás vagy a véletlen műve? Nike cipőt találtak egy 400 éves festményen

Street Style - Day 3 - Copenhagen Fashion Week SS25
Getty Images/Street Style - Day 3 - Copenhagen Fashion Week SS25 - Jeremy Moeller
időutazás nike festmény
A brit Nemzeti Képtár egyik kiállított darabja komoly zavart keltett a művészetkedvelők körében, miután egy anya-lánya páros valami szokatlant fedezett fel a vásznon: egy modern Nike cipőt. A furcsa részlet egy 17. századi holland mester, Ferdinand Bol festményén, a Fiú portréján látható, amely egy nyolcéves gyermeket ábrázol egy pohárral az asztalon.

A fiút korának megfelelően öltöztették: fekete kabátot és köpenyt, fehér, fodros ujjú inget, vöröses zoknit és fekete csizmát visel. Ám ha alaposabban megnézzük, a csizmán fehér Nike logóra emlékeztető minta van – pedig a Nike csak 1964-ben alakult meg.

festmény, Nemzeti Galéria
A Nemzeti Galéria egyik kiállított darabja komoly zavart keltett a művészetkedvelők körében.
Forrás: National Galery

Időutazás vagy a festmény a véletlen műve?

Fiona Foskett, egy 57 éves látogató az Isle of Wightról, lányával, Hollyval fedezte fel a különös részletet a londoni galériában tett látogatása során. Fiona így mesélt a The Sunnak: 

„Azt mondtam a lányomnak: 'Várj csak, ez a fiú Nike edzőcipőt visel?'”

 – tette hozzá viccesen: „Ha megnézzük az időszakot, valószínűleg ő szerezte meg az első pár Nike cipőt. Vagy talán ő egy időutazó?”

A festményen szereplő fiú egyes feltételezések szerint Frederick Sluysken lehet, aki a művész feleségének rokona volt.

A Nemzeti Galéria szóvivője örömmel fogadta a festmény iránti érdeklődést: „Nagyon örülünk, hogy ez a kép ekkora sikert aratott látogatóink körében.” Hozzátette: „Nagy visszhangot váltott ki, amikor egy Twitter-bejegyzésben arra kértük a követőinket, hogy figyeljenek fel a fiatal fiú cipőjére, és vegyék észre a 'modernebb' részletet.”

Az internetes kommentelők közül sokan nem osztották az időutazás elméletét. Egy hozzászóló szerint: „Ez egyértelműen a fehér zokni, amely kilátszik a cipő fölött, és természetesen a cipő széle körülveszi.” Egy másik hozzátette: „Ez egy egyszerű csat, a cipők bőrből készültek, és a szíjakat áthúzták a csatokon. Egyesek manapság mindenbe belemagyaráznak valamit.”

Egy harmadik kommentelő pedig így fogalmazott: „Ez nem egy Nike-logó, hanem egy csat, ti vakok.”

Modern tárgyak régi festményeken

Ez nem az első alkalom, hogy modern tárgyak tűnnek fel régi műalkotásokon. Egy másik híres eset Umberto Romano 1937-es festménye, a „Mr Pynchon és Springfield megalapítása”, ahol sokan egy iPhone-ra emlékeztető tárgyat véltek felfedezni. A festményen egy férfi látható, aki mintha egy modern telefont tartana a kezében, miközben a hüvelykujjával mintha görgetne rajta. Annak ellenére, hogy a festmény jóval az első iPhone megjelenése előtt készült, sokan úgy vélik, a tárgy egy telefonra hasonlít. Bár Umberto Romano 1982-ben elhunyt, így sosem tudhatjuk meg, hogy mit akart ábrázolni a festményen, a találgatások továbbra is folytatódnak.

 

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.