Az ilyen hangú nőkre izgulnak a férfiak: értük az életüket is kockára tennék

vonzalom nők hang férfiak
Bizonyos nőkért kockázatvállalóbb viselkedésre is hajlandóak a férfiak, egy kutatásból pedig most kiderült, hogy pontosan kikért. Nem minden női hang ösztönzi őket veszélyesebb cselekedetkere, de nem csak ez az, ami számít.

Hajlandóak a férfiak az életüket is kockára tenni egy nőért? Attól függ, ki kéri, illetve, hogy milyen a hangja annak a hölgynek. Új kutatásban vizsgálták azt, hogy a magas, vagy a mélyebb hangú hölgyek képesek inkább kockázatvállaló viselekedésre ösztönözni a férfiakat.

Nem minden női hang egyformán vonzó
Nem minden női hang egyformán vonzó
Forrás: Shutterstock

Az ilyen hangú nők vonzzák a férfiakat

Az, hogy egy nő vonzereje kapcsolatban áll a hangmagasságával, már korábban is ismert volt. Kutatásokból kiderült, hogy a férfiak a pezsgő, magasabb hangú nőket részesítik előnyben azokkal szemben, akik fülledt, mély hangon beszélnek. Egy új kutatásban pedig még mélyebben vizsgálták, hogy a férfiakra milyen mértékben hatnak az ilyen hangú nőktől származó utasítások. 

A Personality and Individual Differences című szaklapban megjelent tanulmány szerint a férfiak hajlandóbbak veszélynek kitenni magukat a magas hangú nőkért, de csak akkor, ha a hölgynek ez tetszik. Ellenkező esetben azonban inkább a biztonságot választják. 

Két kísérletet végeztek, amelyben fiatal felnőtt kínai férfiakat kértek arra, hogy a virtuális valóságban hipotetikus forgatókönyvekben vegyenek részt.

A férfiak egy magas vagy egy mély női hangtól kaptak utasításokat, vagy hallottak szövegeket. Az első teszt egy vezetési szimulációt tartalmazott, amelyben egy női hang navigált, és választhattak, hogy lassítsanak, vagy áthaladjanak egy sárga közlekedési lámpán. A következő teszt során a fériakat két csoportra osztották, nekik egy magas vagy egy mély női hang maretingbeszédet tartott. A beszéd után a szónok hangját a vonzerő szempontjából értékelték. Ezután a férfi résztvevők a nők preferenciáira vonatkozó állításokat kaptak. Minden férfi két feljegyzés közül az egyiket kapta: azt, hogy a nők olyan férfiakat akarnak, akik „bátrak, erősek, egészségesek, sportszeretők és férfiasak" , vagy „türelmesek, családcentrikusak, kedvesek, figyelmesek és érettek" - az egyik a kockázatos viselkedés ösztönzésére, a másik a lebeszélésre irányult.

Végül a férfiak kaptak egy-egy VR szemüveget, és arra utasították őket, hogy sétáljanak egy háromméteres deszkán, amelyet egy digitális magasházról függesztettek le.

 A feladat teljesítésének sebességét tekintették a kockázatvállaló magatartásuk mérőszámának. Mindkét teszt eredményei azt mutatták, hogy a férfiakat egy magas női hang varázsa nagy kockázatvállalásra ösztönözi. Ugyanakkor azoknál a férfi résztvevőknél, akiknek a második kísérlet során azt mondták, hogy a nők a biztonságos férfiakat részesítik előnyben, a magas női hang nem állt összefüggésben a férfiak kockázatosabb viselkedésével. 

 

 

 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.