Nem mindegy mikor iszod az első kávét. Fogadjunk, hogy te is rosszul csinálod!

Young,Woman,Pouring,Coffee,Into,Cup,In,Kitchen
Shutterstock/Copyright (c) 2023 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission. - Pixel-Shot
kávé reggel napi rutin
A kávét évszázadok óta a világ legnépszerűbb italaként tartjuk számon. A legtöbben el sem tudjuk képzelni a reggeleinket nélküle. Van, aki feketén issza, más tejjel és cukorral szereti elkortyolni a reggeli első kávét. De vajon mi a legjobb alkalom a kávéfogyasztásra, hogy a legjobb hatást érd el vele? Máris mutatjuk!

A koffeint világszerte a lakosság közel 80%-a napi rendszerességgel fogyasztja valamilyen formában. Legyen szó dupla eszpresszóról, hosszú kávéról vagy sokunk nagy kedvencéről, a jegeskávéról, fáradt reggeleken a legjobb barátunknak számít. Mindannyian ismerjük ébresztő hatását, így logikus, hogy korán reggel, pizsamában és kócosan első dolgunk, hogy egy csésze illatos, gőzölgő fekete után nyúlunk. Az első kávét éhgyomorra elkortyolni szuper ötletnek tűnik, de talán bele sem gondolunk, hogy ezzel mekkora károkat tudunk okozni a szervezetünknek.

kávé
Vannak, akik számára elképzelhetetlen a reggel egy csésze kávé nélkül
Forrás: Shutterstock

Reggeli kávé – Érdemes kicsit várni vele

A kávé a savassága miatt sem ajánlott éhgyomorra fogyasztani, mivel a bélrendszernek sem tesz túl jót, így mindenképpen érdemes megfontolni, hogy mikor is húzzuk le az első adag feketénket. Dr. Michael J. Breus, a jó alvás kiváló ismerőjének számító amerikai klinikai pszichológus szerint például a felkelés után legalább 90 percet várni kell az első feketével. Célszerű előtte megreggelizni és csak utána átadni magunkat a kávé csodás és jótékony hatásainak.

Van más is, ami felpörget

Közvetlenül felkelés után az „ébresztő” hormonok, a kortizol és az adrenalin bőségesen termelődnek a szervezetünkben, így nincs szükség arra, hogy tovább stimuláljuk őket a kávézással. Ez ugyanis csak felborítaná a szervezetünk természetes ritmusát. Délután kettő után pedig már egyáltalán ne igyunk koffeint, mivel a kora délutáni kávé akár még este 10-kor is kifejtheti a hatását a szervezetünkben.

Pensive,Woman,Drinking,Hot,Coffee,At,Home.,Thoughtful,Young,Woman
Ha rendszeresen kávézunk, pozitívabban gondolkodunk
Forrás: Shutterstock

Nem vagyunk egyformák

Dr. Breus kutatásai során megfigyelte, hogy az emberek különböző alvás-ébrenlét ciklussal, idegen szóval cirkadián ritmussal rendelkeznek.

A delfin kronotípusúaknak (az emberek nagyjából 10 százalékának) például ritkán van kifejezetten kedvük aludni, gyakran álmatlanok, és reggel fáradtan ébrednek. Ők éjszaka a legaktívabbak. Álmatlanságuk miatt sokszor már eleve szorongással várják az estét. Nekik érdemes reggel fél 7 körül felkelniük, és este legkésőbb 11:30-kor lefeküdniük. Reggel 9 és 9:45 vagy 10 óra között elfogyaszthatnak 100 mg koffeint, ez körülbelül egy erős presszókávé koffeintartalmának felel meg. Ennél többet viszont nem ajánlott kávézniuk.

A népesség 15-20 százalékát kitevő oroszlán kronotípusúak közepes alvásigényű emberek, akik reggel vannak elemükben. Érdemes korán, akár már fél 6-kor felkelniük, és legkésőbb fél 11-kor lefeküdniük. A napi 100 mg koffeint szintén 9 és 10 óra között ihatják meg. 

A medve kronotípus a leggyakoribb: az emberek nagyjából fele ide tartozik. Az ő belső órájukat a nap irányítja, sokat, és szívesen alszanak. A legjobb, ha reggel hétkor kelnek, és este 11-kor ágyba bújnak. Ha ehhez a ritmushoz ragaszkodnak, akkor a legjobb, ha az első kávéjuk reggel 10 és dél közé esik. Ám 100 gramm koffein nekik is elég egy napra.

Young,Woman,In,Knitted,Sweater,And,Hat,Drinking,Tea,And
Van, hogy a minőségi énidő és egy jó csésze kávéval indul
Forrás: Shutterstock

A farkas kronotípusúak – ide tartozik a népesség 15-20 százaléka – éjszaka aktív, kreatív extrovertáltak, akiknek közepes az alvásigénye. Nekik a 7 és fél 8 közötti ébredés, és az éjféli lefekvés a legjobb. Ha ebben a ritmusban élnek, elég 11 körül meginniuk a napi 100 milligrammos kávéadagjukat.

Te melyik csoportba tartozol?

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.