900 méter fölötti magasságban, trópusi éghajlaton, tápanyagban gazdag talajban és egyenletes éves csapadékeloszlással biztosítható az igazán kiváló kávé alapanyaga, de a kávécserje dísznövényként otthonunk éke is lehet. Díjnyertes termést a nappaliban ne várjunk tőle, de gondozása egyszerű, kezdő kertészek is tarthatják.
Ha eldöntöttük, hogy otthon kávécserjét szeretnénk nevelni, akkor az első feladat a megfelelő faj kiválasztása. Több, mint 100 faj létezik, közülük a legnépszerűbbek a Coffea Arabica, a Coffea Canephora, vagyis a robusta, valamint a Coffea Liberica, mely túlságosan keserű íze miatt kevésbé népszerű. Kávécserjét, sőt akár magokat is, rendszeresen beszerezhetünk nagyobb kertészetekben. Magyarországon általában a Coffea Arabica a legkönnyebben elérhető.
Egész évben tarthatjuk a lakás világos részén, de nyáron a szabadban, félárnyékos helyen érzi magát a legjobban. Ha a kertben tartjuk, figyeljünk arra, hogy ne érje erős szél és közvetlen erős napsütés, mivel a levelek könnyen károsodhatnak. Ősszel, mikor a hőmérséklet tartósan 20 fok alá esik, vigyük be egy védett, 15-25 fok közötti, világos helyiségbe.
A kávécserje vízigényes növény, így fontos, hogy ne hagyjuk kiszáradni a talaját. Mivel a hazai talajok és az öntözővíz általában sok meszet és lúgos anyagokat tartalmaz, érdemes esővízzel vagy lágyított vízzel öntözni. Különösen a virágzási időszakban és a nyári melegben igényli a vizet, ezért ilyenkor rendszeresen öntözzük, és időnként permetezzük meg a leveleket. Ősszel és tavasszal ritkítsuk az öntözéseket, de ilyenkor is gondoskodjunk a levelek időnkénti permetezéséről.
A kávécserjék rendkívül gyorsan nőhetnek, akár két méter magasságot is elérhetik, ezért előfordulhat, hogy időnként át kell ültetnünk őket egy nagyobb cserépbe. Erre a legjobb időpont általában a tavasz eleje. Fontos, hogy az átültetés során távolítsuk el a beteg és elhalt gyökereket, majd a cserepet körülbelül félig töltsük meg földdel, majd helyezzük el benne a kávécserjét.
A trópusi növények nagy humusztartalmú, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajban érzik jól magukat. A talaj pH-értékét egyszerűen ellenőrizhetjük úgy, hogy néhány csepp sósavat cseppentünk rá. Ha a talaj pezseg, az azt jelzi, hogy új, savas kémhatású földbe kell átültetnünk.
Az újonnan vásárolt vagy frissen átültetett kávécserjéket az első évben nem szükséges tápoldatozni. Ezután tavasszal javasolt egy növekedésindító trágyázás, amit egészen az őszi nyugalmi időszakig kéthetente ismételjünk meg. Ha a levelek sárgulnak, az leginkább a magnézium és a vas hiányát jelezheti, ezért érdemes ennek megfelelő tápoldatot adni.
A kávécserjét dugványról is szaporíthatjuk. A levágott fiatal hajtásokat egyszerűen ültessük virágföldbe, ahol majd meggyökeresednek és növekedésnek indulnak. Azonban, ha időt szeretnénk megspórolni, akkor inkább vásároljunk készen nevelt oltványt a kertészetekből. Ezek a növények már a második vagy harmadik évben termést hoznak.
Jellemző rájuk, hogy szép szabályos koronát nevelnek, ezért ritkán van szükség metszésre, de ha oldalágai túl hosszúra fejlődnének, akkor visszacsíphetjük őket, ugyanígy a cserje magasságát is kordában tarthatjuk.
A különböző fellépő betegségeknek egyértelmű jeleik vannak. A lehulló levelek például általában a fényhiányt jelezhetik, míg a barnuló levelek azt mutathatják, hogy a növény túl erős napsütésnek van kitéve. A fakulás gyakran tápanyaghiányt jelez, míg ha elszáradtak, akkor a téli pihenő alatti túl magas hőmérsékletre utalnak.
A kávécserje általában ellenálló a kártevőkkel szemben, de rossz körülmények között megjelenhetnek olyan kártevők, mint a gyapjútetvek, pajzstetvek és takácsatkák. Ezek eltávolításához alkalmazhatunk lekaparást, káliszappanos lemosást, de a kártevőirtó permetezőszerek is hatásosak.
Amikor először virágzik, még csak kevés termésre számíthatunk, de a későbbiekben, amennyiben megfelelő körülmények között gondozzuk a cserjét, a termés mennyisége fokozatosan növekszik. A virágzás általában július-augusztus hónapokban következik be, és körülbelül 6-9 hónap szükséges a termések beéréséig.
A virágzást követően zöld termések fejlődnek ki, majd néhány hónap elteltével megjelennek az érett vöröses termések. Fontos, hogy időben leszedjük őket, mivel a túl hosszú ideig tartó túlérés negatívan befolyásolja a kávé minőségét. Először távolítsuk el a vöröses burkot, hogy a sárgás színű kávébabok előkerüljenek. Ezeket napon 9-10 napig vagy mesterséges hőmérsékleten, néhány óráig 80-85 °C-on, majd 75 °C-on, összesen 20-24 órán keresztül kell szárítani. Amikor teljesen kiszáradtak, készen állnak a pörkölésre.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.