A kávécserje otthonod dísze lehet - Kezdő kertészek is könnyen boldogulnak vele

dísznövény Kávé Világnap kávé
A kávéért a világon sokan rajonganak, de kevesen tudják, hogy a népszerű ital forrása, a kávécserje, dísznövényként otthon is nevelhető. Gondozása egyszerű, ezért kezdő kertészek is bátran nekifoghatnak. Eláruljuk, mire kell figyelni a gondozásakor.

900 méter fölötti magasságban, trópusi éghajlaton, tápanyagban gazdag talajban és egyenletes éves csapadékeloszlással biztosítható az igazán kiváló kávé alapanyaga, de a kávécserje dísznövényként otthonunk éke is lehet. Díjnyertes termést a nappaliban ne várjunk tőle, de gondozása egyszerű, kezdő kertészek is tarthatják. 

kávécserje
A kávécserje 900 méter fölötti magasságban, trópusi éghajlaton érzi jól magát.
Forrás: Shutterstock

Kávécserje - melyik fajtát válasszuk?

Ha eldöntöttük, hogy otthon kávécserjét szeretnénk nevelni, akkor az első feladat a megfelelő faj kiválasztása. Több, mint 100 faj létezik, közülük a legnépszerűbbek a Coffea Arabica, a Coffea Canephora, vagyis a robusta, valamint a Coffea Liberica, mely túlságosan keserű íze miatt kevésbé népszerű. Kávécserjét, sőt akár magokat is, rendszeresen beszerezhetünk nagyobb kertészetekben. Magyarországon általában a Coffea Arabica a legkönnyebben elérhető.

Naposabb helyre való

Egész évben tarthatjuk a lakás világos részén, de nyáron a szabadban, félárnyékos helyen érzi magát a legjobban. Ha a kertben tartjuk, figyeljünk arra, hogy ne érje erős szél és közvetlen erős napsütés, mivel a levelek könnyen károsodhatnak. Ősszel, mikor a hőmérséklet tartósan 20 fok alá esik, vigyük be egy védett, 15-25 fok közötti, világos helyiségbe.

Coffee,Plant,Tree,In,Paper,Packaging,On,Sackcloth,,Wooden,Background
Ősszel, mikor a hőmérséklet tartósan 20 fok alá esik, vigyük be egy védett,  világos helyiségbe
Forrás: Shutterstock

Esővízzel öntözzük

A kávécserje vízigényes növény, így fontos, hogy ne hagyjuk kiszáradni a talaját. Mivel a hazai talajok és az öntözővíz általában sok meszet és lúgos anyagokat tartalmaz, érdemes esővízzel vagy lágyított vízzel öntözni. Különösen a virágzási időszakban és a nyári melegben igényli a vizet, ezért ilyenkor rendszeresen öntözzük, és időnként permetezzük meg a leveleket. Ősszel és tavasszal ritkítsuk az öntözéseket, de ilyenkor is gondoskodjunk a levelek időnkénti permetezéséről.

Több föld, nagyobb cserép

A kávécserjék rendkívül gyorsan nőhetnek, akár két méter magasságot is elérhetik, ezért előfordulhat, hogy időnként át kell ültetnünk őket egy nagyobb cserépbe. Erre a legjobb időpont általában a tavasz eleje. Fontos, hogy az átültetés során távolítsuk el a beteg és elhalt gyökereket, majd a cserepet körülbelül félig töltsük meg földdel, majd helyezzük el benne a kávécserjét.

Ha pezseg a talaj

A trópusi növények nagy humusztartalmú, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajban érzik jól magukat. A talaj pH-értékét egyszerűen ellenőrizhetjük úgy, hogy néhány csepp sósavat cseppentünk rá. Ha a talaj pezseg, az azt jelzi, hogy új, savas kémhatású földbe kell átültetnünk.

Vitaminbomba a növénynek

Az újonnan vásárolt vagy frissen átültetett kávécserjéket az első évben nem szükséges tápoldatozni. Ezután tavasszal javasolt egy növekedésindító trágyázás, amit egészen az őszi nyugalmi időszakig kéthetente ismételjünk meg. Ha a levelek sárgulnak, az leginkább a magnézium és a vas hiányát jelezheti, ezért érdemes ennek megfelelő tápoldatot adni.

Ha időt spórolnánk

A kávécserjét dugványról is szaporíthatjuk. A levágott fiatal hajtásokat egyszerűen ültessük virágföldbe, ahol majd meggyökeresednek és növekedésnek indulnak. Azonban, ha időt szeretnénk megspórolni, akkor inkább vásároljunk készen nevelt oltványt a kertészetekből. Ezek a növények már a második vagy harmadik évben termést hoznak.

Tartsuk kordában!

Jellemző rájuk, hogy szép szabályos koronát nevelnek, ezért ritkán van szükség metszésre, de ha oldalágai túl hosszúra fejlődnének, akkor visszacsíphetjük őket, ugyanígy a cserje magasságát is kordában tarthatjuk.

A levelek elárulják

A különböző fellépő betegségeknek egyértelmű jeleik vannak. A lehulló levelek például általában a fényhiányt jelezhetik, míg a barnuló levelek azt mutathatják, hogy a növény túl erős napsütésnek van kitéve. A fakulás gyakran tápanyaghiányt jelez, míg ha elszáradtak, akkor a téli pihenő alatti túl magas hőmérsékletre utalnak.

Így harcoljunk ellenük!

A kávécserje általában ellenálló a kártevőkkel szemben, de rossz körülmények között megjelenhetnek olyan kártevők, mint a gyapjútetvek, pajzstetvek és takácsatkák. Ezek eltávolításához alkalmazhatunk lekaparást, káliszappanos lemosást, de a kártevőirtó permetezőszerek is hatásosak.

A türelem kávét terem!

Coffee,Flower,Tree,Green,Nature,White,Color,Blossom.,White,Flower
A virágzás általában július-augusztus hónapokban következik be
Forrás: Shutterstock

Amikor először virágzik, még csak kevés termésre számíthatunk, de a későbbiekben, amennyiben megfelelő körülmények között gondozzuk a cserjét, a termés mennyisége fokozatosan növekszik. A virágzás általában július-augusztus hónapokban következik be, és körülbelül 6-9 hónap szükséges a termések beéréséig.

Kávészemtől a csészéig

A virágzást követően zöld termések fejlődnek ki, majd néhány hónap elteltével megjelennek az érett vöröses termések. Fontos, hogy időben leszedjük őket, mivel a túl hosszú ideig tartó túlérés negatívan befolyásolja a kávé minőségét. Először távolítsuk el a vöröses burkot, hogy a sárgás színű kávébabok előkerüljenek. Ezeket napon 9-10 napig vagy mesterséges hőmérsékleten, néhány óráig 80-85 °C-on, majd 75 °C-on, összesen 20-24 órán keresztül kell szárítani. Amikor teljesen kiszáradtak, készen állnak a pörkölésre.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.