Brutális klímaváltozás: hihetetlen fotók és videók az időjárás pusztításáról

KAZAKHSTAN-ENVIRONMENT-DISASTER-ECONOMY
Aral-tó
AFP/2005 AFP - AFP
kilimandzsáró klímakatasztrófa klímaváltozás
Egyre szélsőségesebb az időjárás. A bőrünkön tapasztaljuk a klímaváltozás hirtelen változásait, brutális viharok, jégesők, tornádók pusztítanak, vagy épp ellenkezőleg, pusztító szárazság teszi tönkre a környezetünket. Fotókon és videókon mutatjuk meg a rémisztő valóságot.

A klímaváltozás nem csupán tudományos elmélet vagy a jövő távoli fenyegetése – hatásai már most is érezhetőek szerte a világon. Az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási események, az emelkedő tengerszintek, a jégtakarók olvadása és az erdőtüzek mind arra figyelmeztetnek minket, hogy a bolygónk komoly veszélyben van. Az alábbiakban olyan fotókat és videókat mutatunk be, amelyek drámai módon szemléltetik a klímaváltozás pusztító hatásait.

klímaváltozás
A klímaváltozás úgy tűnik visszafordíthatatlan
Forrás:  AFP

 

Brutális klímaváltozás: Csak mi emberek tehetünk ellene

Az Arktisz jégtakarójának olvadása

Az Arktisz a klímaváltozás egyik legszembetűnőbb áldozata. A globális hőmérséklet emelkedésével az Északi-sarkvidék jégtakarója drasztikusan csökken. A NASA műholdfelvételei és fotói, valamint a videók jól mutatják, hogyan zsugorodott az arktiszi jégtakaró az elmúlt évtizedekben. 

@arcticus.action By the time you’ve watched this video 500,000 tonnes of ice have melted due to global warming. Just putting this in perspective... #greenland #iceberg #arctic #discovergreenland #glacier #globalwarming #climatechange#antarctica ♬ original sound - Arcticus

A jég elvékonyodása és olvadása nemcsak az állatvilágot, például a jegesmedvéket fenyegeti, hanem globális következményekkel is járhat, beleértve a tengerszint emelkedését és az óceáni áramlatok megváltozását.

Ausztrália pusztító bozóttüzei

Ausztrália 2019-2020-as bozóttüzei a klímaváltozás egy másik drámai példáját jelentik. A tűzvész, amely több mint 18 millió hektár területet pusztított el, milliók számára jelentett közvetlen veszélyt, és állatok milliárdjainak okozott pusztulást. 

A drámai fotók és videók lángoló erdőkről, menekülő állatokról és füsttel borított égboltról mind a klímaváltozás hatásainak erejét szemléltetik. Az egyre hosszabb és szárazabb nyarak, valamint a hőhullámok egyre gyakoribbá teszik az ilyen pusztító tüzeket

A Kilimandzsáró hóhatárának visszahúzódása

Afrika legmagasabb csúcsa, a Kilimandzsáró, egykor a hóval borított tetejéről volt híres. Azonban az utóbbi évtizedekben a hó és jég nagy része eltűnt a globális felmelegedés következtében. 

East Africa, Tanzania, Kilimanjaro National Park, Unesco, climbers near the summit and receding glacier of Kilimanjaro,
Afrika legmagasabb csúcsa, a Mount Kilimandzsáró
Forrás:  AFP/Christian Kober

A hegyről készült régi és új fotók összehasonlítása szembetűnően mutatja, mennyire megváltozott a hegy megjelenése. A tudósok előrejelzései szerint, ha a jelenlegi tendencia folytatódik, a Kilimandzsáró hóhatára néhány évtizeden belül teljesen eltűnhet.

 A Maldív-szigetek tengerszint- emelkedése

A Maldív-szigetek lakói az elsők között tapasztalják meg a klímaváltozás közvetlen hatásait. A világ leglaposabb országaként a Maldív-szigetek különösen érzékenyek a tengerszint emelkedésére. 

Global warming threaten Maldives
maldív-szigetek
 A világ leglaposabb országaként a Maldív-szigetek különösen érzékenyek a tengerszint emelkedésére
Forrás: Anadolu via AFP

Az egyre gyakoribb áradások, az erózió és a sós víz beszivárgása fenyegeti az ország fennmaradását. Légi felvételek és helyszíni fotók mutatják, hogy a part menti települések egyre nagyobb része kerül víz alá. A Maldív-szigetek lakóinak helyzete világos figyelmeztetés arra, hogy a tengerszint-emelkedés milyen drámai hatással lehet a világ alacsonyan fekvő területeire.

Európai hőhullámok és erdőtüzek

Európa sem mentes a klímaváltozás hatásaitól. Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak a hőhullámok, amelyek gyakran rekordmagas hőmérsékleteket hoznak. 

@libs.bees Update: Kos wild fires still burning around Kardamania area High winds contributing to rapid spread #kosfire #wildfire #greece ♬ original sound - Libs Bees

A hőhullámok következtében egyre több erdőtűz is pusztít Európa-szerte, különösen Dél-Európában, ahol Görögország, Spanyolország és Portugália hatalmas területei kerültek lángokba.

Kaliforniai erdőtüzek

Kalifornia évek óta súlyos erdőtüzekkel küzd, amelyek milliók életét fenyegetik és több milliárd dolláros károkat okoznak. A klímaváltozás következtében az állam egyre szárazabbá válik, ami elősegíti a tüzek gyors terjedését. 

A kaliforniai tűzvészek nemcsak az állam lakóit érintik, hanem komoly hatással vannak a levegő minőségére és az egészségre is.

Tornádók Mallorcán

Ez a videó pedig 2024 augusztus 15-én készült a népszerű üdülőhelyen, Mallorcán. A turisták és a helyiek is döbbenten figyelték a tengert, jól látszik, hogy egyszerre négy víztölcsér jött létre a pusztító viharfelhőből

 

@scary.google.earth Tornado Storm in Mallorca Spain today 2024 15 August, 2024 #storm #tornado #mallorca #spain #2024 #fyp #viral ♬ original sound - Scary Earth

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.