Legendás gyilkosságok: a bosszú és a kegyelem a legszörnyűbb indítékok

Detectives,Are,Standing,Near,A,Body,In,A,Plastic,Bag,
Shutterstock - SynthEx
Simek Kitty gyilkosság Gypsy Rose Blanchard
Simek Kitty egy otthon tartott puskával lőtte agyon nevelőapját. Gipsy Rose Blanchette anyja kegyetlen nevelése miatt menekült a gyilkosságba, Binder Györgyi pedig beteg gyermekét ölte meg, hogy megóvja szörnyű betegsége kínszenvedéseitől. Gyilkosságok a címlapokról.

Binder Györgyi, Simek Kitty és Gypsy Rose Blancard nevét örökre megjegyezték az emberek. Mindhárman öltek, mindhárman olyan indítékból, amit végül a bíróság és a közvélemény sem tudott igazán elítélni. Ezek a gyilkosságok nem merülnek a feledés homályába, elkövetőik újra és újra felbukkannak a médiában. Az ő történetük a kriminalisztika furcsa gordiuszi csomója, hiszen joggal merül fel a kérdés, hogy vajon mit tettünk volna a helyükben? 

legendás gyilkosságok
Legendás gyilkosságok: Gypsy Rose Blanchard
Forrás: Profimedia

Legendás gyilkosságok: kegyelem, menekülés, bosszú

Andika könyörgött a halálért

Binder Györgyi 1993-ban végzett gyógyíthatatlan beteg 13 éves kislányával. Andrea egy autoimmun betegség, a lupus egy súlyos változatában szenvedett, ami a veséjét támadta meg. A helyzet egyre rosszabb volt, a kislány folyamatosan fájdalmakkal küzdött, többször megoperálták, de ez sem javított az állapotán. Az orvosok nem biztatták gyógyulással a családot, Andika pedig annyira szenvedett, hogy arra nem voltak szavak. A kislány a kórházból írt levelet a szüleinek, amiben öngyilkossággal fenyegetőzve könyörgött, hogy szabadítsák meg a fájdalmakól. Az anya megtette, amit a kislány kért.

 

 Működő hajszárítót dobott a fürdőkádba, majd víz alá nyomta a kislányt, akit a világon a legjobban szeretett. Andrea meghalt és ezzel kezdetét vette a magyar kriminalisztika legfurcsább büntetőpere. Korábban nem volt példa arra, hogy dönteni kelljen egy anya ügyében, aki gyakorlatilag eutanáziát végzett saját gyermekén. Binder Györgyit a Fővárosi Bíróság  első fokon kétévi börtönbüntetésre ítélte, de a végrehajtást három év próbaidőre felfüggesztette. A Legfelsőbb Bíróság végül 1995-ben úgy döntött, hogy a vádlottnak le kell töltenie a börtönbüntetését. Az ügy Göncz Árpád köztársasági elnök elé került, aki 1996 májusában megadta Binder Györgyinek a kegyelmet, s így kétéves szabadságvesztését négy évre felfüggesztették. 

Simek Kitty: Tettes vagy áldozat?

Tótújfalu egyszer került az újságok címlapjára, 2002-ben. A kis faluban minden ki tudta, hogy  a 13 éves Simek Kitty családjában sok a veszekedés. A mostohaapa cselédként tartotta anyát és lányát. A nők éveken át tűrtek, a férfi pedig a semmittevés közepette kényszerítette őket arra, hogy kiszolgálják. Ha valami nem tetszett neki, akkor elszabadult a pokol.  A későbbi vallomásokban szexuális zaklatás is szerepelt, a férfi állítólag folyamatosan abuzálta a kislányt, aki végül a gyilkosságot választotta menekvésként. 

DSC_0140
Simek Kitti
Forrás: Mediaworks archív

Simek Kitty a mostohaapját a saját fegyverével, közvetlen közelről lőtte agyon, miközben az aludt. A férfi azonnal meghalt. Az áldozat tetemének eltüntetésére egy ismerőst kért meg anya és lánya, de az nem vállalta, inkább értesítette a rendőrséget. A kislány ellen eljárás indult, a bíróság végül két év, két hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte, de az akkori köztársasági elnök, Mádl Ferenc végül kegyelmet adott neki. Kitty az eljárás során gyermeket szült, a rossz nyelvek szerint azért, hogy a bíróság ezt enyhítő körülményként vegye figyelembe. A fiatal lány az ügy után külföldön kezdett új életet. 
Gypsy Rose Blanchard története az egyik legmegdöbbentőbb és legvitatottabb bűneset, amely az elmúlt években bejárta a világ médiáját. A fiatal nő, aki évekig élt a betegségek börtönében anyja, Dee Dee Blanchard felügyelete alatt, végül 2015-ben részt vett anyja brutális meggyilkolásában. De vajon tettesként kell rá tekintenünk, vagy inkább áldozatként?

A Munchhausen-szindróma és a hazugságok hálója

Gypsy Rose gyermekkorától kezdve súlyos betegségek sorával élt együtt - legalábbis ezt hitte ő és mindenki körülötte. Dee Dee Blanchard ugyanis meggyőzte lányát és a környezetét, hogy Gypsy Rose különböző betegségekben szenved, beleértve a leukémiát, izomsorvadást és számos más súlyos állapotot. A valóság azonban az volt, hogy Gypsy Rose teljesen egészséges volt. Dee Dee valószínűleg a Munchhausen by proxy szindrómában szenvedett, amelyben a gondozó szándékosan okoz vagy hamisít meg betegségeket a gondozottjában, hogy figyelmet és együttérzést kapjon.

Convicted killer Gypsy Rose Blanchard speaks out in first TV interview after being released from prison
Gypsy Rose gyermekkorától kezdve súlyos betegségek sorával élt együtt - legalábbis ezt hitte ő 
Forrás: Portfolio

Dee Dee gondoskodása valójában inkább börtön volt Gypsy számára. A lányt tolószékbe kényszerítették, fogait kihúzatták, számtalan felesleges gyógyszeres kezelésnek vetették alá, és a világtól elszigetelve tartották. Minden kísérletét, hogy függetlenné váljon, anyja szigorúan elfojtotta. Gypsy életének minden pillanata Dee Dee irányítása alatt állt, aki anyagilag is hasznot húzott lánya betegségéből, például jótékonysági szervezetek támogatásával és adományokkal.

Bosszú vagy menekülés?

2015-ben Gypsy Rose végül úgy döntött, hogy szabadulni akar anyja zsarnoksága alól. Egy online kapcsolat révén találkozott Nicholas Godejohn-nal, aki segített neki megtervezni és végrehajtani Dee Dee meggyilkolását. A bűntett brutális volt: Nicholas késelte halálra Dee Dee-t, míg Gypsy egy másik szobában várakozott. Az eset sokkolta a közvéleményt, és Gypsy Rose-t hamarosan letartóztatták.

A tárgyaláson Gypsy Rose védelme azzal érvelt, hogy ő maga is áldozat volt - nemcsak anyja mentális bántalmazásának, hanem annak is, hogy nem látta más kiutat a helyzetéből. Gypsy a bíróságon elismerte bűnösségét, és végül 10 év börtönbüntetésre ítélték, míg Nicholas Godejohn életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

Gypsy Rose új élete

Gypsy Rose végül nyolc évet töltött börtönben, szabadulása után új életet kezdett. Néhány hete jelentette be, hogy párjával gyermeket várnak, közben a TikTokon saját csatornát indított, amelynek több, mint tízmillió követője van.  

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.