Felszín alatti rejtett képződményeket tár fel a Mars új térképe

Mars,-,Surface,Of,The,Red,Planet.,Picture,Of,Mars
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Fordelse Stock/Shutterstock. No use without permission. - Fordelse Stock
tudomány geológiai képződmény Mars felfedezés
Kutatók közel húsz olyan, a bolygó északi sarkvidékén elszórtan elhelyezkedő jellegzetességet fedeztek fel, amelyek jelentősen sűrűbb szerkezetűek, mint a környezetük. Hogy mik ezek az új Mars-térképen látható jellegzetes képződmények, azt a tudósok még nem tudják, de már van néhány elméletük.

A Mars új térképén, elveszett óceánok alatti területeken fedeztek fel kutatók olyan képződményeket, amelyek a környezetüktől eltérő szerkezetűek, és méretüket, alakjukat tekintve is változatosak. Az egyik egy kutya alakjára hasonlít, ami előtt a tudóscsoport egyelőre tanácstalanul áll, ami nem is csoda, mivel egyelőre nem tudják pontosan, hogy mik ezek a képződmények, ahogy azt sem, hogy honnan származnak. De azért van néhány elméletük.

Mars
Új képződményket fedeztek fel a Mars északi sarkvidékén
Forrás: Shutterstock

Ősi meteorbecsapódások vagy vulkáni tevékenység a Marson?

Az egyik elképzelés szerint a struktúrákat ősi meteorbecsapódások tömörítették vagy vulkáni tevékenység során alakultak ki, de további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a tudósok a földalatti anomáliák végére járjanak. 

A dán TU Delft és az Utrechti Egyetem kutatócsoportja a héten Berlinben, az Europlanetary Science konferencián mutatta be eredményeit. A csapat a műholdak pályájának apró eltéréseit használta fel arra, hogy képet alkosson a Mars gravitációs mezejéről, vagyis a bolygó körüli térnek arról a területéről, ahol a bolygó gravitációs ereje érezhető. Tették ezt azért, hogy nyomokat keressenek arra, hogyan oszlik el a tömeg a bolygó felszín alatti részén. A csapat ezután ezeket a megfigyeléseket a Mars kérgének vastagságára és rugalmasságára, valamint a bolygó köpenyének és méyebb rétegeinek dinamikájára vonatkozó adatokkal kombinálta.

A megfigyeléseket a NASA InSIGHT leszállóegysége gyűjtötte, amely 2022-ben fejezte be a Mars kérgének, köpenyének és magjának vizsgálatát. Ez lehetővé tette a kutatók számára a Mars globális sűrűségtérképének elkészítését, amely feltárta a bolygó északi sarkvidékén szétszórtan elhelyezkedő 20, korábban ismeretlen földalatti struktúra létezését.

A Mars nem halott bolygó

Évmilliárdokkal ezelőtt a Mars még nem volt az a sivatagos bolygó, amilyennek ma ismerjük. Valaha óceánok és folyók borították, de egy szélsőséges éghajlati változás következtében kiszáradt. Ma már csak a Mars geológiai feljegyzései utalnak ezekre a víztestekre, mint például ez az üledékréteg. Vagy ősi becsapódások, például meteorbecsapódások tömörítették a struktúrákat, vagy valamilyen vulkáni tevékenység során alakultak ki. Ez utóbbi elképzelés megkérdőjelezi a tudósok régóta fennálló nézetét, miszerint a Mars egy geológiailag inaktív bolygó. Bár tanulmányok kimutatták, hogy a Marson nincs akkora geológiai aktivitás, mint a Földön, egyre több bizonyíték utal arra, hogy nem teljesen „halott”.

A titokzatos struktúrák megtalálása mellett a csapat elemzése azt is feltárta, hogy a Mars köpenye még mindig aktív geológiai folyamatoknak adhat otthont, amelyek táplálhatják az Olympus Mons-t, a Naprendszer legnagyobb ismert vulkánját. Az Olympus Mons a Mars egyenlítőjéhez közeli Tharsis Montes régióban található. A tudósok becslése szerint 25 millió éve nem tört ki.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.