A NASA űrben rekedt asztronautái kellemetlen problémákról számoltak be: „Kifutottunk az időből"

A Boeing Starliner két űrhajósa, Butch Willmore és Sunita Williams
Getty Images - Houston Chronicle/Hearst Newspapers
NASA űrhajósok Butch Willmore Suni Wiliams
Amikor Suni Wiliams és Butch Wilmore amikor az idén először utaztak az űrbe, azt hitték, hogy csak nyolc napig lesznek odafent, majd hazatérnek. A NASA űrhajósai terveikkel ellentétben tovább kénytelenek maradni az űrben: 2025-ig ott ragadtak az űrhajójuk meghibásodása miatt.

Suni Wiliams és Butch Wilmore nem számított rá, hogy a tervezett 8 nap helyett akár 8 hónapig is az űrben kell maradniuk, de mint kiderült, nem tudnak hazajönni 2025 februárja előtt. A NASA űrhajósai ugyanis technikai problémákkal szembesültek, a Boeing Starliner űrrepülőgépen hajtóművekkel kapcsolatos problémákat, valamint héliumszivárgást észleltek. A Nemzetközi Űrállomáson rekedt űrhajósok az űrben szerzett tapasztalataikról beszéltek, számukra kényelmetlen kérdésekre is válaszolva.

Butch Willmore és Sunita Williams, Nasa űrhajósai
A NASA 2025-ig űrben rekedt űrhajósai
Forrás: AFP

A NASA űrhajósa szerint a Starliner személyzettel végrehajtott tesztrepülése határokat feszegetett

Butch Wilmore elmondta, hogy bár vannak problémák, nagyon szerencsésnek érzi magát, hogy most az ISS-en lehet, mielőtt a SpaceX Crew Dragon februárban érkező űrhajójával biztonságban haza tudna utazni. A NASA űrhajósa így nyilatkozott

„Nyilvánvaló, hogy amikor olyan problémák vannak, mint amilyenek most felmerültek, akkor változtatásokat kell végrehajtani. A Boeing egyetért ezzel. Mindannyian egyetértünk ezzel. A Starliner személyzettel végrehajtott tesztrepülése határokat volt hivatott feszegetni. És amikor az ember olyan dolgokat csinál űrhajókkal, amilyeneket még soha nem csináltak, akkor találni fog néhány dolgot” — mondta el. Ez számukra azt jelenti, hogy a jövő évig bizonytalan a visszatérésük.

A kér űrhajós rengeteg kérdésre válaszolt már, például, hogy mennyire aggódnak, és mit tesznek, hogy elfoglalják magukat, azonban nemrég azt is elmondták, melyek azok a változtatások, amelyeket szerintük mindenképpen meg kellene tenni. 

„Nagyon szerencsések voltunk, hogy van űrállomásunk, és hogy lehetőségünk volt maradni, és lehetőségünk volt más módon visszatérni” — mondta el Butch Wilmore, aki úgy véli, hogy ha a NASA legénységének több ideje lett volna kitalálni a dolgokat, akkor a Boeing kapszulával is hazatérhettek volna.

„Eljutottunk volna arra a pontra, hogy a Starlinerrel visszatérhettünk volna. De egyszerűen kifutottunk az időből” — magyarázta el, miért kellett más módot választani a visszatéréshez.

A beszámolók szerint, amíg ők ketten a kapszulában voltak, problémák adódtak a meghajtással és a tájékozódással, sőt, arról is beszámoltak, hogy furcsa zajt hallottak, amit a NASA azóta megerősített, és a zaj forrásaként a hangszórót jelölte meg. Ám úgy tűnik, ezek a problémák nem befolyásolták az űrhajót, amikor a páros biztonságával kapcsolatos félelmek ellenére szeptember 6-án sikerült gond nélkül visszatérnie a Földre, és landolt Új-Mexikóban.

A két űrhajósnak így közel nyolc hónapot kell várnia arra, hogy hazatérhessenek, ami azt jelenti, hogy az űrben felmerült problémák miatt idén a karácsonyt is kihagyják a családjukkal. Wilmore-t azonban nem viselte meg túlságosan a dolog, és kifejtette, hogy nem tartott túl sokáig, amíg alkalmazkodott a megváltozott tervekhez, és bosszankodni sem hajlandó emiatt, mert teljesen haszontalannak tartja.

Űrhajóstársa, Suni Wiliams pedig azt nyilatkozta, hogy az űr az a hely, ahol boldognak érzi magát. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.