Ekkor kell átállítanunk az órákat: közeleg a téli időszámítás

október óraátállítás alvás
A nyári időszámítás október utolsó vasárnapjáig tart, és ugyanez a nap jelzi a téli időszámítás kezdetét. Hamarosan itt az óraátállítás.

2024-ben az őszi óraátállítás október 27-re esik. Ez azt jelenti, hogy október harmadik vasárnapján az órákat hajnali 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani - egy órával így többet aludhatunk.

óraátállítás, alvás
Az óraátállítás kizökkenthet a megszokott ritmusból.
Forrás: Shutterstock

Eltörlik-e az óraátállítást?

Az Európai Parlament 2021-ben úgy döntött, hogy eltörlik az óraátállítást. Az óraátállítás eltörlése valamennyi uniós országban kötelező lesz, ennek időpontja, és főként a megfelelő időzónában történő megállapodás kérdése azonban még nagy vitákat kavar. Az Európai Unió nemrég azonban úgy döntött, hogy 2024-ben minden országnak választani kell egy végleges időszámítást. Így az idei év lehet az utolsó, amikor még szervezetünknek túl kell esnie ezen a nem épp kellemes folyamaton. Grönlandon például kicsit előrébb jár, ott 2023 tavaszán volt az utolsó óraátállítás.

Mennyire viseli meg az óraátállítás a szervezetet?

Az emberek egy része sajnálja, hogy a téli óraátállítása az amúgy is gyorsan rövidülő nappalok még korábban véget érnek. Mások viszont jobban örülnek, hogy a reggelek világosabbak lesznek, korábban kel fel a nap. Van, akit egyáltalán nem érint meg ez a dolog, megint mások pedig napokig kóvályognak, megzavarja a bioritmusukat az a 60 perc, amennyivel az óra mutatóját eltekerjük szombatról vasárnapra virradó éjszaka. Az óraátállítás valóban megzavarhatja az alvási ciklusokat és negatív hatással lehet az emberek általános egészségére és jólétére. Sokaknál megfigyelhetőek alvási rendellenességek, a koncentráció csökkenése és gyakoribbá váló hangulatváltozások az átállás időszakában. Alvásszakértők szerint azonban csak egy kismértékű alvásmegvonásról szó, hiszen szervezetünk másfél órát képes egy nap alatt visszaigazítani, tehát ez az 1 óra eltérés 1 nap alatt kiheverhető. Még ha valaki érzékenyebb is erre, akkor is a második napra alkalmazkodni fog az új helyzethez. Ha szeretnénk hamarabb túljutni az óraátállítás okozta kellemetlenségen, érdemes egy-egy órával korábban lefeküdni a váltást megelőző, illetve követő napokban. Ha pedig kicsit tartalékolnánk, vagy utólag pihennénk ki az óraátállítást, akkor beiktathatunk egy nappali alvást is, a lehetőségekhez képest besötétített szobában.

A nyári időszámítás ötlete az első világháború alatt merült fel, és először Németországban vezették be 1916-ban, majd más országok is követték a példát abban, hogy az év bizonyos időszakában az órákat egy órával előre vagy visszaállítják, és így energiát takarítsanak meg azáltal, hogy kihasználják a nappali fényt. Az óraátállítás bevezetésének ötlete azóta széles körben elterjedt a világon, a nyári időszámítást számos országban alkalmazzák, beleértve az Európai Unió országait, Észak-Amerikát, Dél-Amerikát, Ázsiát és az ausztrál térséget is. A pontos lista azonban időnként módosulhat az egyes országok belső határozatának megfelelően, amikor azért dönthetnek a nyári időszámítás bevezetése vagy eltörlése mellett, hogy az adott terület környezeti, gazdasági és társadalmi körülményeihez alkalmazkodjanak.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.