Péntek 13.: valós tragédiák, amik ezen a balszerencsés napon történtek

péntek 13 , tragédia, balszerencse, babona
Shutterstock/New Africa -
tragédia péntek 13 balszerencse
Ez a babonás nap számos szomorú eseményt hozott a történelem során. Összegyűjtöttük 5 olyan tragikus esetet, amelyek péntek 13.-án, a nem is olyan távoli múltban történtek.

Péntek 13. Ez az a nap, amikor még a kevésbé babonás emberek is próbálnak ügyelni arra, hogy véletlenül se haladjon át előttük egy fekete macska. Nem véletlen, hogy ez a dátum egy klasszikus horrorfilm-franchise névadója is lett. Sokan szerencsétlennek tartják a péntek 13-át, és úgy vélik, hogy a babona valóban hatással lehet az adott napon végzett cselekedetekre. A babona mellett ezen a napon több hátborzongató esemény is történt. A péntek 13 nem csupán egy dátum, hanem egy nap, amely mögött számos valós tragédia rejtőzik. Az alábbiakban 5 olyan megtörtént eseményt gyűjtöttünk össze, amelyek péntek 13-án történtek. Vajon ezek a sors furcsa játékaiként vagy csupán kísérteties véletlenekként értelmezhetők? Mindenki döntse el maga.

fekete macska, péntek 13
A péntek 13 egyik rettegett szereplője.
Forrás: Shutterstock

Péntek 13 – sokak számára a szerencsétlenség és babonák szinonimája

Az év ezen napján a hiedelmek szerint különösen rossz dolgok történhetnek, és úgy tűnik, hogy a történelem néha igazolja is ezt. 

1. 1972. október 13. – Az Andokban történt szörnyű katasztrófa

1972. október 13-án, pénteken, egy urugwayi légitársaság gépe 45 utassal a fedélzetén  a viharos időjárás és a navigációs problémák miatt egy sziklafalnak csapódott, és lezuhant az Andokban. 12 ember azonnal szörnyet halt. Az életben maradottak túlélésért folytatott küzdelme több mint két hónapig tartott és rengeteg borzalmat kellett elszenvedniük. Élelem hiányában kétségbeesett helyzetükben kannibalizmushoz folyamodtak, hiszen ez az egyetlen módjuk maradt a túlélésre. Az eseményről később könyvet írtak és filmet is készítettek.

Andean Plane Crash Wreckage
1972. október 13-án, pénteken, egy urugwayi légitársaság gépe  a viharos időjárás és a navigációs problémák miatt egy sziklafalnak csapódott, és lezuhant az Andokban
Forrás: Getty Images

Ugyanezen a napon Oroszországban 174 ember vesztette életét, amikor egy orosz utasszállító repülőgép lezuhant Moszkva közelében.

2. 2006. október 13. – A nagy hóvihar Buffalo környékén

2006. október 13-án, pénteken, egy rendkívüli, tó hatású hóvihar sújtotta New York állam Buffalo városát és környékét. A hó mennyisége helyenként elérte az 1 métert is, ami októberben ezen a környéken teljesen szokatlan. A hóvihar központja Nyugat-New York legnépesebb negyede volt, ahol közel egymillió embert érintett közvetlenül a vihar. Rengeteg fa dőlt ki és az áramszünetek miatt közel félmillió ember maradt áram nélkül. A közlekedés is teljesen lebénult. A hatalmas hóesés miatt az emberek otthonaikban rekedtek, és a helyzet megoldása hónapokig tartott.

56798669
2006. október 13-án, pénteken, egy rendkívüli, tó hatású hóvihar sújtotta New York állam Buffalo városát és környékét
Forrás: STAN HONDA / AFP

3. 2012. január 13. – A Costa Concordia katasztrófája

2012. január 13-án, pénteken, a Costa Concordia tengerjáró hajó 4229 utassal a fedélzetén zátonyra futott az olasz partoknál. A hajó vesztét az okozta, hogy túl gyorsan és túl közel ment Giglio partjaihoz. Az esemény következtében a hajó részben elsüllyedt, és a tengeri katasztrófában 32 ember vesztette életét. Az esemény világszerte sokkolta a közvéleményt, és komoly biztonsági és szabályozási reformokat indított el a tengeri közlekedés terén.

2012. január 13. – A Costa Concordia
2012. január 13. – A Costa Concordia
Forrás: Luca Milano / AFP

4. 1940. szeptember 13. - A Buckingham-palota bombázása

1940 szeptember 13-án, pénteken a Buckingham-palotát öt német bomba találta el, súlyos károkat okozva az épületben. A támadás során VI. György király és lánya, Erzsébet királynő is életveszélybe került, de szerencsére megmenekültek és épségben megúszták a támadást. Sajnos a királyi személyzet egyik tagja azonban életét vesztette, és a palota kápolnája teljesen elpusztult. 

Archives sur la Reine mère
1940. szeptember 13. - A Buckingham-palota bombázása
Forrás: Getty Images

5. 2010. augusztus 13. – Villámcsapás Suffolkban

A végére hagytunk egy olyan szerencsétlenséget, amelynek végül szerencsés vége lett. 2010. augusztus 13-án, pénteken, egy 13 éves fiú az angliai Suffolkban épp egy mezőn tartózkodott, amikor villám csapott le rá. Az érdekes az volt, hogy a villám pontosan 13:13-kor csapott le. A fiú szerencsés módon kisebb égési sérülésekkel megúszta a balesetet. A rendkívüli esemény sokakat elgondolkodtatott a babonák és a véletlenek természetéről.

Thunderstorm,Lightning,Bolt,Strike,With,Storm,Clouds
Forrás: Shutterstock

A péntek 13 hatása a gazdaságra

Minden péntek 13-án a világ gazdasága láthatóan mintegy 900 millió dollárt veszít, mivel sokan ezen a napon inkább elkerülik a munkát és az utazást, – állítja Donald Dassey, a Stresszkezelési Központ és a Fóbia Intézet alapítója. Ez a jelenség jól illusztrálja, hogyan képesek a babonák és félelmek befolyásolni a mindennapi életünket és gazdasági tevékenységeinket.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.