Áldás vagy átok a perfekcionizmus?

perfekcionizmus, tökéletességre való törekvés
Shutterstock - Nicoleta Ionescu
pszichológia perfekcionizmus pro és kontra érvek
Mindig úgy érezi, nem elég, amit csinál, hogy többet kell nyújtania, mint másoknak? A perfekcionizmus megkeserítheti az életet, de ha megszelídítjük, akkor még a hasznunkra is válhat.

A tökéletességre való törekvés, azaz a perfekcionizmus egy olyan tulajdonság, amely az életet szinte egy végtelen bizonyítványnak tekinti, amely a teljesítményekről vagy a külsőségekről szól. 

perfekcionizmus
A tökéletességre való törekvés, azaz a perfekcionizmus 
Forrás: Shutterstock

Perfekcionizmus pro és kontra

Ha ez egészséges mértékű, akkor motiváló lehet, és arra ösztönözhet minket, hogy legyőzzük a nehézségeket és sikereket érjünk el. Ha azonban túlzó, akkor ez egy gyors és tartós út a boldogtalansághoz. A szélsőséges perfekcionizmust az teszi olyan mérgezővé, hogy miközben a sikerre vágyunk, leginkább a kudarc elkerülésére összpontosítunk. Nem hiszünk a feltétel nélküli szeretetben, mások szeretetét és elismerését a hibátlan teljesítményünktől tesszük függővé. Ha túlzásba visszük a tökéletességre való törekvést, az olyan negatív következményekhez vezethet, mint a halogatás, a kihívások elkerülésére való hajlam, a merev, mindent vagy semmit gondolkodás és a mérgező összehasonlítások

 – mondja dr. Makai Gábor pszichoteraputa.

Kell az elégedettség

A túlzott perfekcionizmus célja a túlságosan magas, irreális célok elérése. 
„Ezt gyakran összemossák a maximalizmussal, ezért társadalmunkban gyakran kívánatosnak, sőt a sikerhez szükségesnek tartják. A legújabb tanulmányok azonban kimutatták, hogy ez a viselkedés valójában akadályozza a sikert. A tökéletességre való szélsőséges törekvés egyrészt megfoszthat minket a személyes elégedettség érzésétől, másrészt azt eredményezheti, hogy nem érünk el annyit, mint a reálisabb törekvésű emberek. Ráadásul mivel mindig elégedetlenek vagyunk a teljesítményünkkel, halogatjuk a munka, dolgozat, a feladatok leadását, mert nem érezzük elég jónak, így szinte mindig kicsúszunk a határidőkből. Nem elégszünk meg a sikerrel, tökéletesnek kell lennünk, sőt, még annál is többnek” – magyarázza a pszichológus.

Close-up,Of,Hands,Kneading,Rolled,Out,Dough,On,A,Kitchen
Nem elégszünk meg a sikerrel, tökéletesnek kell lennünk, sőt, még annál is többnek
Forrás: Shutterstock

Mit gondolnak rólam?

A perfekcionisták az életük korai szakaszában valószínűleg azt tapasztalták, hogy mások az alapján értékelik őket, mennyit teljesítettek vagy értek el. Ennek következtében az rögződött bennük, hogy csak mások elismerése alapján értékelik önmagunkat. Így az önbecsülésük elsősorban a külső normákon alapulhatott. Ez sebezhetővé és túlzottan érzékennyé tette őket a mások véleményére és kritikájára. Az ilyen kritikáktól való védekezés érdekében úgy dönthetnek, hogy a tökéletesség az egyetlen védekezési lehetőségük. Mivel az elmúlt évtizedekben a perfekcionisták száma jelentősen megnőtt a fiatalok körében, a kutatók úgy vélik, hogy ebben fontos szerepe lehet a közösségi médiának és az általa kiváltott káros társadalmi összehasonlítások mindent átható jelenlétének.

Perfectionism,Against,A,Woman.,Trapped,In,A,Hate,Prison,,Chained
Gyakran értéktelennek látják magukat, ha az eredményeik nem tökéletesek
Forrás: Shutterstock

Mindent vagy semmit

  • Az állapothoz számos negatív érzés társulhat, például a kudarctól való félelem: a hibákat gyakran a kudarccal azonosítják. Az életüket a hibák elkerülése köré szervezik, így elszalasztják a tanulási és a fejlődési lehetőségeket. 
  • Rettegnek a rosszallástól. Úgy gondolják, ha hagyják, hogy mások lássák a hibáikat, akkor többé nem fogadják el őket. A tökéletességre való törekvéssel próbálják megvédeni magukat a kritikától és az elutasítástól.
  • Mindent vagy semmit gondolkodás jellemzi őket. Gyakran értéktelennek látják magukat, ha az eredményeik nem tökéletesek. 
  • Hajlamosak a „kellene" túlhangsúlyozására. Az életüket sokszor ez vezeti, amely merev szabályként szolgál nekik arra, hogyan kell élni az életüket. Emiatt ritkán veszik figyelembe saját vágyaikat.
  • Hajlamosak úgy látni, hogy mások minimális erőfeszítéssel, kevés hibával, érzelmi stresszel és maximális önbizalommal érik el a sikert. Ugyanakkor a saját erőfeszítéseiket véget nem érőnek és örökké elégtelennek látják.

Megélt pillanat  

Az összehasonlító gondolkodásmód elengedése, megszelídítése segíthet magas szinten teljesíteni anélkül, hogy a célok valamilyen lehetetlenül tökéletes ideálhoz lennének kötve. 

Ezt úgy tehetjük meg, hogy gyakoroljuk a tudatosságot és hogy jelen legyünk a pillanatban. Különösen hasznos lehet az együttérző önbeszéd használata, saját magunk dicsérete és különböző önismereti tréningek, önbizalom növelő módszerek alkalmazása, akár a pszichoterápia keretein belül. A cél az, hogy felismerjük: egy törekvés akkor is érdemes lehet, ha nem tökéletes

 – javasolta a szakértő.

Elérhető vágyak 

Az így elért egészséges célmeghatározás és törekvés egészen más, mint a perfekcionizmus önpusztító folyamata. Az egészségesen törekvők inkább saját vágyaik alapján tűznek ki célokat, nem pedig külső elvárásoknak megfelelően. Céljaik általában csak egy lépéssel haladják meg azt, amit már elértek, ezért ezek reálisak és valóban elérhetőek. Az egészséges törekvők inkább a feladatra való törekvés folyamatában lelik örömüket, mintsem, hogy csak a végeredményre összpontosítanának.

Másokban is keresik

A perfekcionizmus három területen nyilvánulhat meg. Az énközpontúval a tökéletesnek lenni irreális vágyát magunkra erőltetjük, a másokra irányulóval ezeket a normákat másokra akarjuk kényszeríteni. A társadalmilag előírt perfekcionizmus azt jelenti, hogy a tökéletesség irreális elvárásait érzékeljük másoktól.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.