Íme, hogyan védekezhetsz ősszel a poloskák ellen!

poloska
Jordi Jornet/Shutterstock - Jordi Jornet
büdösbogár poloskainvázió poloskairtás poloska ősz
Ahogy beköszönt a hűvösebb idő, a nem kívánatos kis rovarok egyre gyakrabban tűnnek fel. A poloska bár emberre nézve nem ártalmas, mégis csúnya, és jellegzetes szagával nemkívánatos vendégnek számít az otthonunkban. De vajon hogyan tarthatjuk távol őket?

A poloska természetes élőhelye a szabadban van, de ahogy közeledik az ősz és csökken a hőmérséklet, melegebb helyet keres, ahol átvészelheti a hideg hónapokat. A fény és a kellemes hőmérséklet különösen vonzza őket, így otthonaink védett zugai ideális búvóhelyet kínálnak számukra. Ilyenkor a poloskák az ablakokon, ajtókon vagy apró réseken keresztül tucatszám próbálnak bejutni, hogy biztonságos menedéket találjanak. Mivel a poloskákat vonzza a fény, ezért amikor este szellőztetünk mindenképpen kapcsoljuk le a villanyt. A poloskák sajnos nemcsak ősszel, hanem tavasszal is gyakran megjelennek, amikor előbújnak hibernált állapotukból. Ha nálad is egyre gyakrabban bukkannak fel, mutatjuk, hogyan szabadulhatsz meg tőlük.

poloska
A poloska természetes élőhelye a szabadban van, de ahogy közeledik az ősz és csökken a hőmérséklet, melegebb helyet keres, ahol átvészelheti a hideg hónapokat
Forrás:  StrawberryRhubarb/Shutterstock

Számos egyszerű és természetes megoldás létezik a poloska távol tartására

A büdös poloskák több fajtája létezik, például a barna márványos büdösbogár (Halyomorpha halys) és a zöld büdös poloska (Chinavia hilaris). Az utóbbi időben ezek a rovarok nagyon elszaporodtak, és a lakásainkban való megjelenésük nemcsak a kényelmünket zavarja meg, hanem a kellemetlen szagukkal is hozzájárulnak ahhoz, hogy sokan irtózzanak tőlük. Még csak hozzá sem kell érni a pajzsszerű testükhöz (bár ezt senki sem teszi meg szívesen), elegendő, ha megzavarjuk őket, és védekezésképp máris eláraszt minket a koriander szagához hasonló bűzük. Vannak, akik a kén, az ammónia vagy a rothadt hús szagát érzik. Bármelyik is legyen, mindegyik orrfacsaró élmény! Azért, hogy minél kevesebb poloskával találd szembe magad otthonodban az alábbiakat teheted: 

1. Kerüld a rovarirtók használatát

 Bár lehet, hogy a legkézenfekvőbb megoldásnak tűnik azonnal rovarirtókhoz nyúlni, érdemesebb természetes módszereket alkalmazni. Ezzel elkerülheted a vegyszerek használatát otthonodban, különösen, ha kisgyerekek vagy háziállatok is vannak.

2. Vesd be a természetes illóolajok erejét

A mesterséges rovarirtó szerek helyett próbáld ki a természetes illóolajokat a poloskák ellen! A poloskák nem kedvelik az erős illatokat, különösen a borsmenta, eukaliptuszolaj és a teafaolaj aromáját. Ezekből könnyen készíthetsz házi rovarriasztó oldatot vízből és pár csepp illóolajból. Ezzel permetezd be az ajtók és ablakok környékét, hogy távolt tartsd a poloskákat.

3. Szerezz be poloskaűző növényeket

 

Beautiful,Lavender,Flowers,And,Book,On,Window,Sill,Indoors.,Space
 Néhány növény, mint például a levendula vagy a krizantém, természetes poloskaűző hatással bír
Forrás: New Africa/Shutterstock

Néhány növény, mint például a levendula vagy a krizantém, természetes poloskaűző hatással bír. Ha ezeket az ablakok környékére helyezed, hatékonyan elriaszthatod a poloskákat.

4. Zárd le az otthonod nyílásait 

A poloskák gyakran a rosszul záródó ablakokon, ajtókon vagy rések mentén jutnak be. Tudjuk, hogy ezek az apró kis kellemetlenkedők még a legszűkebb nyílást vagy rést is megtalálják, hogy befészkeljék magukat otthonunk melegébe és megzavarják a nyugalmunkat folytonos felbukkanásukkal. De azért érdemes átnézni a házat, lakást, hogy minden nyílás megfelelően szigetelve van-e, és ha szükséges kijavítani a réseket.

5. Helyezz el csapdákat

Ha olyan sok lett otthonodban a poloska, amivel már a természetes módszerek nem bírnak el, akkor használhatsz ragacsos csapdákat vagy speciális poloska csapdákat a lakás különböző részein, különösen az ablakok és ajtók közelében, hogy a már bejutott poloskáktól megszabadulj.

Ha már megtörtént a baj, és a büdösbogarak ellepték a lakásodat, próbáld meg őket óvatosan eltávolítani papíralapú csapdákkal vagy egy porszívóval, majd rázd ki őket a szabadban, lehetőleg minél távolabb. A porszívózás során használj olyan tartályt, amelyet könnyen ki tudsz üríteni. Sajnos nincs természetes ellenségük és ha hagyjuk, hogy az otthonunkban átvészeljék a telet, akkor jövőre csak még többen lesznek majd.

Ezek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.