Tippek, hogyan kerüld el a demenciát: négy zseniális memóriahack segít benne

Mental,Health,And,Problems,With,Memory.,Brain,Shaped,White,Jigsaw
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Shutterprince/Shutterstock. No use without permission. - Shutterprince
demencia emlék memória tipp
Sokat olvasol, de azt veszed észre magadon, hogy hiába falod lelkesen a betűket, a legtöbb információt elfelejted? Akkor figyelj! A következő tippek segítenek, hogyan fejleszd és tartsd edzésben a memóriád, amivel sokat tehetsz a demencia megelőzéséért.

Tanulni nem csak a tudás megszerzéséért érdemes. A megszerzett ismereteket alkalmazni is kell, hiszen minden információ pont annyit ér, amennyit hasznosítani tudsz belőle. A tudatosan létrehozott emlékeket a hippokampusz tárolja, például, amikor egy új ismerős bemutatkozik neked, hogy ne felejtsd el, újra és újra elismétled a nevét. A tapasztalati úton keletkező, élmény típusú emlékek a neokortexben tárolódnak, és sokkal erősebbek, mint a direkt tanulással szerzett társaik. Tippeket adunk többek között arra, hogyan tudsz tudatosan élményalapú emlékeket létrehozni.

tippek
Tippek, amelyek segítenek, ha neked is kihagy a memóriád
 Forrás: Shutterstock

Tippek a memória fejlesztésére és ezzel a demencia megelőzésére

1. Üzenj magadnak!

Ha új ismerősöd nevét újra és újra elmormolod, miután először hallod, az nem feltétlenül segít majd emlékezni rá. Kutatások szerint az agynak szünetekre van szüksége ahhoz, hogy emlékezzen dolgokra. Ha két nappal azután, hogy először hallottad a nevét, emlékeztetőt küldesz magadnak, sokkal hatékonyabb lesz az emlékezés. Ezt nevezik térköz-hatásnak.

2.Zeigarnik-effektus, azaz hagyj időt az agyadnak, hogy a megfelelő időben előkaphassa a szükséges információt

Az agy hajlamos arra, hogy emlékeztessen azokra a dolgokra, amelyeket félbehagytál. Ezt hívják Zeigarnik-effektusnak. A tanulásban ez azt jelenti, hogy miközben szünetet tartasz egy négyórás hardcore matektanulás után, a tudatalattid folyamatosan az utolsó olyan problémát dolgozza fel, amin elakadtál, a megoldás pedig másnap, a reggeli zuhany alatt jut eszedbe. A szüneteknek tehát kettős előnye van: a megfelelő bemeneti frekvencia mélyebben beleivódik a memóriába, és az agyad automatikusan emlékezteti az információra a megfelelő időben!

3. Darabolás

A hosszú számok megjegyzése a legtöbb embernek gondot okoz. Kinek jutna eszébe, hogy 1985199912??? De ha ezt a számot mondjuk dátumokra bontjuk és kontextusba helyezzük őket — egy barát születésnapja és mondjuk 1999 karácsonya —, tehát már van mihez kötni, sokkal könnyebben fel tudjuk idézni. 

4. Memóriapalota-módszer

Bár az élmények a leghatásosabb módja az emlékezésnek, a fejedben is létrehozhatsz hasonló hatást. A memóriapalota módszerét már az ókori görögök és rómaiak is használták, ez az egyik leghatékonyabb memorizációs eszköz, amely a memória mindhárom kulcsfontosságú alapelemét, a képzeletet, a képzettársítást és a helyszínt is felhasználja. Képzeld el, hogy végigsétálsz az otthonodban, és a bevásárlólistán szereplő tételeket különböző helyekre teszed le. A hagyma a zoknis fiókba kerül, a kenyér a konyhaasztalra, a citromok pedig a szekrénybe. Aztán, ha már az élelmiszerboltban vagy, csak annyit kell tenned, hogy újra megteszed a mentális sétát, és menet közben felveszed az összes tételt, amit fejben elhelyeztél.

A demencia megelőzése fontos, és ha biztosan nem is állíthatjuk, hogy a memóriafejlesztés mellett soha nem fog kialakulni, szakemberek szerint az esélyét csökkenti.



 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.