Kiderült, miért maradtak épségben a felrobbant Titán tengeralattjáró egyes részei

Titan, Titanic roncsai
AFP -
Titán tengeralattjáró felvétel OceanGate
A roncsokról készült videó sokakat meglepett. A legtöbben azt hitték, hogy a Titán tengeralattjáró a robbanásban sokkal jobban megrongálódott, de mint kiderült, vannak teljesen épen maradt alkatrészei is. Hogy lehet ez? A választ a fizika adja meg.

Az OceanGate Titan tengeralattjáró roncsairól bemutatott első felvételekből kiderült, hogy a hajó egyes részei még mindig épek, és ennek oka van. Az amerikai parti őrség szeptember 16-án kezdte meg a tengeralattjáró felrobbanásával kapcsolatos vizsgálatokat, azért, hogy pontosan meghatározza, hogy van-e bárki, aki felelősségre vonható a tragédiáért. Tavaly az OceanGate Expedition 21 láb hosszú, Titán nevű tengeralattjárója azért ereszkedett le a fedélzetén civilekkel a mély vízbe, hogy körbejárja a Titanic roncsait a kanadai Új-Fundland partjainál.

OceanGate Titán tengeralattjáró
Titán-tragédia: egy éve roppant össze a tengeralattjáró öt utassal a fedélzetén
Forrás: © 2023 by ZUMA Press Wire Service

A Titán tengeralattjáró tragédiája 

Az expedíció 2023. június 18-án reggel 8.00 órakor indult, azonban körülbelül 1 óra 45 perccel az ereszkedés után megszakadt a kapcsolat a Titánnal és a fedélzeten tartózkodó öt utassal. A nagyszabású keresőakciót követően az amerikai parti őrség megerősítette, hogy a Titán az erős víznyomás és a meghibásodott anyagok miatt bekövetkezett katasztrofális robbanás következtében megsemmisült, és mind az öt fedélzeten tartózkodó ember életét vesztette.

A meghallgatáson az amerikai parti őrség egy sor eddig soha nem látott felvételt hozott nyilvánosságra a Titán roncsairól, és bemutatták a legénység megrázó utolsó üzenetét is.

Annak ellenére, hogy a Titánról azt gondolják, hogy berobbant, a hajó egyes részei még mindig épek, amint az a meghallgatáson közzétett videófelvételeken és képeken látható. A kutatócsapatok az elmúlt év során a tengeralattjáró darabjait is partra hozták. Arun Bansil, a Northeastern University fizikaprofesszora elmagyarázta, miért

„Bár ellentmondásosnak tűnik, a nagy tárgyak általában nem esnek darabokra egy összeroppanás vagy robbanás során. Például egy gyorsfőző általában úgy robban fel, hogy a teteje leszakad, de a test sértetlen marad. A Titán kezdeti meghibásodása a leggyengébb láncszemeknél, például a hajótest hibáinál következhetett be. Ha azonban egyszer egy repedés megnyílik, a hajótest nagy darabjait már nem éri nagyon erős erőhatás, és többé-kevésbé sértetlenek maradnak”.

A Titán balesetének vizsgálatban az OceanGate volt alkalmazottait is megkérdezik

Az egyik volt alkalmazott, David Lochridge állítólag még a vállalatnál dolgozva adott hangot a Titán tengeralattjáró biztonságával kapcsolatos aggodalmainak. A szeptember 17-i meghallgatáson a férfi azt állította, hogy minden egyes alkalommal elbocsátották, amikor felvetette aggodalmait. Azt is elmondta, hogy az OceanGate tudott az elégedetlenségéről, ezért nem engedte, hogy részt vegyen az igazgatótanácsi üléseken, mert attól tartott, hogy felszólal.

„Nagyon hangos voltam emiatt, és még mindig az vagyok” — mondta el Lochridge.

A meghallgatások várhatóan két hétig tartanak.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.