Nyilvánosságra került a Titan tengeralattjáró utolsó üzenete: percekkel a tragédia előtt küldték

Titan, Titanic roncsai
AFP -
tragédia tengeralattjáró titan
A tengeralattjáró utolsó üzeneteit kerültek nyilvánosságra, melyek a 2023-as, végzetes búvárút során, a Titanic roncsaihoz vezető merülés közben hangzottak el, mielőtt a jármű felrobbant volna. Az üzenetekből kiderül, hogy a Titan öt utasa kommunikációs problémákat tapasztalt, mielőtt elvesztették volna a kapcsolatot a felszínnel.

Az amerikai parti őrség szeptember 16-án, hétfőn kezdődött meghallgatása során levetítették a merülés animált rekonstrukcióját, amely részletezte a Titan végzetes útját. A meghallgatás célja, hogy két héten keresztül megvizsgálja a tragédia okait, ideértve a tengeralattjáró tervezését, működését és biztonsági protokolljait.

Titan, Oceangate
A Titan utasainak utolsó üzenete: „Itt minden rendben"
Forrás: AFP or licensors

A Titan utasainak utolsó üzenete: „Itt minden rendben"

Az animált videó szerint a Titan június 18-án, helyi idő szerint reggel 9:20-kor kezdte meg a merülést a Polar Prince nevű támogató hajóról, Kanada partjainál. Az első 40 percben rutin üzenetváltások történtek a két jármű között, azonban röviddel 10 óra előtt a Polar Prince többször is megkérdezte, hogy a Titan látja-e a hajót a kijelzőjén – de válasz nem érkezett. 15 perccel később a Titan válaszolt, és elismerte, hogy kapcsolatban vannak, de elvesztették a rendszert és a csevegési beállításokat. Paul-Henry Nargeolet, aki a tengeralattjáró fedélzetén volt, vélhetően ő küldhette az üzeneteket. A Polar Prince ismét megkérdezte: "Látod a Polar Prince-t a kijelzőn?" A Titan válasza pedig az volt: „Igen” és „Itt minden rendben."

10:15-kor a Titan újabb üzenetet küldött, miszerint kelet-délkeletre vannak az „orrtól,” ami azt jelezhette, hogy közel vannak a Titanic roncsaihoz. Pár perccel később a Polar Prince ismét megkérdezte, hogy látják-e a kijelzőn őket, de a Titan ehelyett azt kérdezte, hogy a Polar Prince is az orrnál van-e. Végül 10:47-kor, körülbelül 3350 méter mélységben, a Titan azt üzenete, hogy „két súlyt dobtak le”. A kapcsolat alig néhány másodperccel később megszakadt. Négy nappal később, a Titan roncsait megtalálták körülbelül 500 méterre a Titanic maradványaitól.

Az OceanGate addig felfüggesztette a működését, míg folytatódnak a hivatalos vizsgálatok. Az amerikai parti őrség szerint a meghallgatás során technikai szakértők, legénységi tagok és más érintett felek tanúvallomásait is megvizsgálják.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.