Nagy siker A nemzet lánya - A nő, akinek szerelmi élete lázban tartotta a közvéleményt

A nemzet lánya, CANAL+
Fotó: ©Assunta Servello (CANAL+) -
dráma A nemzet lánya sorozat
Szeptember 30-ától egy különleges történelmi drámát hozott el a CANAL+, ami máris nagy sikernek örvend. A nemzet lánya című minisorozat egy fiatal lány romantikus szerelmének története, aki köztulajdonná válik, de ő ellenáll. A minisorozat kétszáz évvel ezelőtt játszódik, ám témái ma is rendkívül aktuálisak.

Szeptember 30-án indult egy különleges történelmi dráma, A nemzet lánya, amelynek már a második része is elérhető a Direct One felületén. A minisorozatot a híres 19. századi cseh író, politikus és mártír, Karel Havlíček Borovský lányának tragikus sorsa ihlette. Zdeňka Havlíčková saját boldogságát kereste, miközben szerelmi élete a közérdeklődés tárgyává vált. Mindenki tudta, hogy mi a jó neki, ám hiába próbálták helyette mozgatni életének szálait, ő ellenált, szerelmi kalandjai pedig olyan lázban tartották az embereket a 19. században, mint a 21. században Britney Spears, a 20. században pedig Diana hercegnő sorsa.

A nemzet lánya
A nemzet lánya
Forrás: Fotó: ©Assunta Servello, CANAL+

A nemzet lánya, akinek szerelmi kalandjairól hónapokig beszéltek Prágában

A szeptember 30-án indult minisorozat, A nemzet lánya Karel Havlíček Borovský cseh író, politikus és mártír lányának életéből merített, Zdeňka Havlíčková sorsa ugyanis hosszú ideig foglalkoztatta az akkori közvéleményt. A sorozat egy fiatal lány romantikus szerelmének története, akinek szabadságvágyát és saját boldogságát a cseh nemzeti identitást formáló ingatag történelmi időkben kell megtalálnia úgy, hogy közben mindenki meg akarja mondani, hogy mi a legjobb a fiatal nő számára. Szülei halála után évekig titokban tartották, hogy árva, majd országos jótékonysági lottót tartottak, hogy hozományt gyűjtsenek neki. 

A lány köztulajdonná vált, aki helyett politikusok döntik el, kivel csókolózhat először, és kihez mehet feleségül, de Zdeňka lázadó természete nem engedte, hogy meghajoljon mások akarata előtt.

Folyamatosan ellenált, szerelmi kalandjairól pedig hónapokig beszéltek Prágában, miközben sokan próbálták megtalálni a számára legjobb férjet: Kounic gróf, aki őrülten beleszeretett, a karizmatikus katona, Quido Battaglia, akit Ő is szeretett és végül az unalmas nagy gazda, Antonín Svobody. Mindennek a közepén pedig egy csoport idős politikus, parlamenti képviselő mozgatta a szálakat...

A sorozat nemcsak történelmi hitelességre törekszik, hanem a felnőttéválás nehézségeire, a nők helyzetére és a társadalmi korlátok elleni küzdelem fontosságára is rávilágít, amire a minisorozatról szóló kritikák is felhívták a figyelmet:

Ezek még azok az idők voltak, amikor az asszonyok életét a születéstől a sírig az apjuk, férjük vagy akár a saját fiuk határozta meg. Zdeňka azonban úgy döntött, köszöni szépen, ezt a szerepet nem neki találták ki, úgyhogy saját kezébe veszi a sorsát. 

Bő 150 évvel Zdeňka élete után is annyira aktuális kérdéseket tud A nemzet lánya feszegetni, mint a nő helye a világban, a nemzeti öntudat vagy éppen a szabad döntés kérdése. Örökérvényű témák, ami mindenkit is foglalkoztat.

Mindez persze nem érne semmit, ha a rendezők, Cristina Grosan és Matěj Chlupáček nem találnak rá Antonie Formanovára. A fiatal színésznő az első pillanatban elhiteti velünk, hogy ő bizony Zdeňka, a nemzet lánya. A rendezés pörgős, a színészek remekelnek, a díszletek abszolút autentikusak, miközben egy kis modernséget belecsempésztek az alkotók, kicsit elemelve és a mai kor igényeihez közelebb hozva a történetet. A szinkronhangokat nagyon eltalálták, még élvezhetőbbé teszi a sorozatot a magyar színészek munkája. 

A hatrészes minisorozatot szeptember 29-én mutatták be Csehországban és Szlovákiában, a magyar közönség számára a Direct One kínálatában látható szeptember 30-ától. A Direct One TV szolgáltató műsorkínálatban elsősorban CANAL+ gyártású prémium televíziós tartalmak, valamint a TV szolgáltató francia médiacsoport által gyártott sorozatok, köztük exkluzív tartalmak és országos premierek érhetők el.  A minisorozat teljesen új, innovatív stílust teremt, amely Martin Douba operatőrnek és Győri Márk magyar operatőrnek köszönhetően kiemeli a kortárs minőségi televíziós sorozatgyártás trendjeit.

Íme, a sorozat előzetese:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.